VASTUS:

Hammaste kulumine on kaariese ja igemehaiguste kõrval suureks probleemiks. Kui kulumine on põhjustatud hammaste krigistamisest, suureneb hammaste tundlikkus. Samuti muutuvad hambad lühemaks ja lagunevad rohkem. Kulumine on aeglane protsess ning hammaste krigistamist võib olla raske endal märgata. Seetõttu märgatakse tihti probleemi alles siis, kui hambad on juba ulatuslikult kulunud ja tundlikud.

Kahjuks ei ole hammaste krigistamisele konkreetseid põhjuseid veel leitud. Arvatakse, et peamiseks süüdlaseks on emotsionaalne stress, kuid mõjutada võivad ka kaltsiumipuudus, hambumuse iseärasused, alalõualiigese probleemid, kasvajad jms.

Kindlasti tuleks vahet teha päevasel ja öisel hammaste krigistamisel. Enamasti krigistatakse hambaid ka päeval endale märkamatult, kuid seda on võimalik kontrollida, pöörates näiteks iga 15 minuti järel tähelepanu oma hammastele. Tasub veel meeles pidada, et tavaolekus tuleks suud hoida puhkeasendis, hambad lahus.

Kui hammaste krigistamine on siiski krooniline ja kontrollimatu, tuleks hammaste kulumise vältimiseks valmistada hambaarsti juures kape. Seda peaksid krigistajad kandma just öösiti, et hambad oleks kaitstud kulumise eest ning lõualuu oleks puhkeasendis, lihased lõdvestunud.

Kulunud hammaste ravi on küllaltki komplitseeritud, kuid ennetamine lihtsam. Seepärast on õige juba varakult jälgida hammaste krigistamisest ning sellest põhjustatud probleeme.

dr Anu Heinvee,
Kliinik 32