VASTUS:

Teie kaebused võivad olla seotud mõne seisundiga, mida liigitatakse healoomuliste rinnanäärmehaiguste hulka. Selliseid seisundeid esineb paljudel naistel ja viimasel ajal on neid hakatud nimetama häireteks, sest tegemist on pigem füsioloogiliste muutustega. Nende hulka kuuluvad näiteks rinnanäärme  tsüstid ja fibroadenoomid, mida ei peeta haiguseks, vaid põhiliselt noortel naistel esinevast naissuguhormoonide taseme muutustest tingitud seisundiks. Need muutused põhjustavad rindade tihkenemist või sõlmede teket, mis võivad olla valulikud. Kaebuste teke on seotud naise kehas toimuvate tsükliliste muutustega (hormoonide füsioloogiline kõikumine menstruaaltsükli jooksul, munaraku vabanemine ehk ovulatsiooni teke). Sageli  need kaebused intensiivistuvad vahetult enne menstruatsiooni ning menstruatsiooni ajal kaovad. Paljudel juhtudel ei põhjusta healoomulised rinnanäärmehaigused kaebusi või on kaebused lühiajalised. Mõnikord on aga kaebuste leevendamiseks vajalik arsti poolt väljakirjutatav retseptiravim, kuid tõestatud on ka käsimüügis oleva kuningakepiõli  preparaatide soodne toime.

Kombineeritud rasestumisvastastel tablettidel ehk pillidel on uuringutes leitud kindel kaitsev toime healoomuliste rinnanäärmehaiguste tekke suhtes.

Kuna pillitarvitajatel ei esine kehaomaste hormoonide tsüklilist eritumist (hormoonide tase on pidevalt ühtlane, ovulatsiooni ei toimu), siis on ka mõneti arusaadav, miks pillid pakuvad kaitset nimetatud rinnahäirete suhtes.

On teada, et enamik rinnanäärme tihkenemistest on healoomulised. Samuti on oluline teada, et valu rinnas ei ole tavaliselt rinnavähi tunnuseks. Kirjutasite, et olete käinud ultraheliuuringul ja tõenäoliselt kasvaja võimalus välistati. Seetõttu on hetkel vajalik perearstiga täiendavate uuringute vajaduse üle nõu pidada vaid juhul, kui teil on tekkinud rinnas ebaharilik valulikkus ja tihkenemine, mis ei kao pärast menstruatsiooni.

Kui teie kaebused pole põhjustatud tõsisest rinnahaigusest, siis võite  muude vastunäidustuste puudumisel rasestumisvastase vahendina kombineeritud hormonaalseid meetodeid (pille, plaastrit, tuperõngast) kasutada. Nagu eelpool ka märgitud, on neil  vastupidiselt kindlakstehtud kaitsev toime healoomuliste rinnanäärmehaiguste suhtes. On võimalik, et koostöös naistearstiga või ämmaemandaga leiate teile sobiva koostisega pillid või muu vahendi, mille foonil teil rinnakaebusi ei teki. Kui olete alla 25-aastane, siis on teil võimalik tasuta pöörduda ka noorte nõustamiskeskustesse, mille kontaktid leiate www.amor.ee

Kai Part

naistearst

Eesti Seksuaaltervise Liit, internetinõustaja

Tartu Ülikooli naistekliinik

Tartu Seksuaaltervise Kliinik