Õhupuhastite valik on suur ning õiget mudelit valida on keeruline. Et leida sobivaim õhupuhasti, soovitame vastata järgmistele küsimustele:

Millised on õhupuhastite tüübid?

Õhupuhastajaid on kahte tüüpi — välisringlus ehk äratõmberežiimiga ehk ventileeriv. Teiseks — siseringlus ehk filtreerivad ehk söefiltriga. Erinevates firmades on kasutusel erinevad nimetused nende kohta. Kas sul on köögis ventilatsioonitoru või -ava, kuhu seda toru juhtida? Juhul, kui ei ole, siis peaksid kohe vaatama söefiltriga õhupuhasteid.

„Retsirkuleerimis-“ ja „ventilatsioonitorustikuga ühendatud“ õhupuhasti?

Õhupuhastit defineeritakse retsirkuleerivaks (või filtreerivaks) kui see pole ühendatud äratõmbelõõriga, mis viib õhu ruumist välja. Sellised on näiteks õhupuhastid Allenzi N3 50 W ja Allenzi Olimpia 60 W. Kui ühendus on olemas, siis õhupuhastit peetakse väljatõmbavaks (või ventileeritavaks), näiteks Electrolux EFC 60151X. Võimalusel vali alati ventilatsioonitorustikuga ühendatud õhupuhasti.

Teleskoop või täisintegreeritav õhupuhasti?

Teleskoop on paigaldatud ülemise köögikapi sisse, alumisse osasse. Metallist esipaneel on paista ja seda ettepoole tõmmates läheb õhupuhasti tööle. Õhupuhasti Elica ELITE 14 LUX GRIX/A/60 on üks selline õhupuhast. Täisintegreeritav on paigaldatud ülemise köögikapi sisse, alumisse osasse. Ei ole üldse nähtavad. Tööle lähevad nupust või puldiga vajutades. Näide: ELICA ELIBLOC HT GR A/60.

Kas valida seinale või lakke kinnituvat õhupuhastajat?

Sõltub sellest, kus on sinu köögis ventilatsiooni ava. Kui see on pliidi kohal seina peal või külgmise seina peal, siis vajad kindlasti seinale kinnitatavat õhupuhastit. Lakke kinnitatavaid õhupuhastajaid kasutatakse üldjuhul köögisaarte kohal.

Kui suur on võimsus?

Õhupuhasti võimsus, mida mõnikord nimetatakse ka tootlikkuseks, määrab, kui palju õhku see filtreerib. Õhupuhasti võimsust mõõdetakse näitajaga m3/h. Näiteks 400m3/h. Ehk see on õhupuhasti võime õhku puhastada 1 tunni jooksul 400m3 õhku. Õhupuhasti võimsuse määravad mitte ainult arvud vaid ka selle tehnilised omadused. On oluline, et puhasti oleks ka õigesti paigaldatud.

Võimsuse arvutamise valem:

  • Mõõda: ruumi pikkus, laius ja kõrgus.
  • Korruta: pikkus x laius x kõrgus = ruumala
  • Korruta: ruumala x 6 = minimaalne tõmbevõime, 6 õhuvahetust tunnis (näiteks kerge toiduvalmistamise puhul)
  • Korruta: ruumala x 12 = maksimaalne tõmbevõime, 12 õhuvahetust tunnis (näiteks õliga praadimisel).

Sellest ka, et suur köök või elutoaga ühendatud köök nõuab suurema võimsusega õhupuhastit. Tänapäeval on õhupuhastite võimsus vahemikus 400 — 1000 m3/h. Keskmine, mida enim ostetakse on 600-800 m3/h.

Vaikne või vali?

Tavaliselt arvatakse, et võimsam õhupuhasti on mürarikkam, kuid tänu kaasaegsetele lahendustele võib isegi kõige võimsam õhupuhasti olla suhteliselt vaikne. Tõsi, viimaste hind on ka oluliselt kõrgem. Lärmakas on 50dB õhupuhasti, vaikne — 45 dB

Alumiiniumist või süsinikust filter?

Õhupuhasti filtrid vastutavad õhupuhastamise eest. Alumiiniumist filter vajab määrdumisel puhastamist. Mõned seadmed on varustatud spetsiaalse sensoriga, mis annab teada, kui filter puhastamist vajab. Juhul kui sensor puudub, on vajalik jälgida muutuseid õhupuhasti töös — vähenenud võimsus, suurenenud müra. Süsinikust filtreid on vaja vahetada iga aasta või 1,5 aasta järel.

Kuigi õhupuhastil on selgelt praktiline funktsioon, ei tähenda see seda, et seade ei või välja näha esteetiline. Teil on võimalik valida soovitud kuju, värv ning materjal. Ent on selge, et näiteks nahaga kaunistatud või puidust õhupuhastit on keerulisem hooldada kui roostevaba terasest seadet.

Kui olete tuttav põhiliste aspektidega, on otsust kergem langetada. Et kurnavat ringkäiku kauplusesse mitte ette võtta, on soovitatav külastada kaup24.ee e-kaubamaja. Seal pakutakse kodutarbeid soodsa hinnaga. Tootevalik on korralik ning tarne väga kiire.

Jaga
Kommentaarid