Pärimisseaduse kohaselt võib testament olla vormistatud kas notariaalse
testamendina või koduse testamendina.

Kodune testament jaguneb omakorda kaheks: 1) omakäeline testament ja 2) tunnistajate juuresolekul kinnitatud testament.

Omakäeline testament

Omakäeliselt kirjutatud testament peab olema algusest lõpuni kirjutatud testaatori oma käega (testament ei tohi olla nt arvutis ega kirjutusmasinal trükitud). Testamendile tuleb testaatori poolt märkida testamendi tegemise kuupäev ja aasta. Testament peab olema allkirjastatud testaatori poolt.

Tunnistajate juuresolekul kinnitatud testament

Tunnistajate juuresolekul kinnitatud testamendi tegemiseks nõuab seadus üheaegselt kahe teovõimelise tunnistaja juuresolekut. Testament võib olla trükitud arvuti- või masinkirjas. Tunnistajatele peab testaator teatama, et nad on kutsutud tunnistajateks testamendi tegemise juurde. Tunnistajad ei pea teadma testamendi sisu. Kohe pärast seda, kui testaator on testamendile alla kirjutanud, kirjutavad sellele alla tunnistajad. Nii testaator kui tunnistajad peavad oma allkirja juurde lisama testamendi tegemise kuupäeva ja aasta. Tunnistajad kinnitavad oma allkirjaga, et testaator on testamendile ise alla kirjutanud ja et nende arusaamise kohaselt on testaator teo- ja otsustusvõimeline. Tunnistajaks ei või olla isik, kelle enda või kelle üleneja või alaneja sugulase, venna või õe või nende alaneja sugulase või abikaasa või abikaasa üleneja või alaneja sugulase kasuks
testament tehakse. Tunnistajad peavad olema teovõimelised.

Koduse testamendi tegemisel tuleb kindlasti sellele märkida testamendi tegemise kuupäev ja aasta ning silmas pidada, et selline testament kehtib testaatori eluajal 6 kuud. Koduse testamendi tegemist võib soovitada siis, kui notari poole pole mingil põhjusel võimalik pöörduda. Koduse testamendi tegemise korral tuleb silmas pidada, et kas või ühe seaduses toodud vorminõude järgimata jätmine võib kaasa tuua testamendi tühisuse.

Alan Biin