Tihti sagenevad õpetajatel pärast pikki aastaid õpetajaametit pidades peavaluhood, mis on sageli seotud just liigse müraga.

Õnneks on seadusega reguleeritud maksimaalsed müranormtasemed. Et välja selgitada ohtlik müratase, tuleb seda mõõta. Koolis ja muudes õppeasutustes on maksimaalne lubatud tase 40 dB.

Millal müra segavaks muutub — usalda oma enesetunnet

Kui soovid teada, kui helisõbralik on sinu õpi- või töökeskkond, siis täpseim näitaja on enesetunne. Müra vähendamiseks on mitmeid võimalusi ja lihtsaim on paigaldada spetsiaalsed summutid ja mööbel, mis ei vaja ehitustöid.

Klassiruumide sisustamisel on soovitatav kasutada helisumbuvatest materjalidest valmistatud mööblit ja muid sisustuselemente. Firma AJ Tooted tootevalikus on esindatud näiteks ergonoomilised, helisummutavatest materjalidest valmistatud õppelauad ja toolid, seinakatted, vaibad, mänguasjad jne.

Kui vahetada klassiruumis õppelauad heilsummutavate materjalide ja detailidega täiustatud õppelaudade vastu, saate juba mürataseme klassiruumis vähendada mitu pügalat allapoole. Näiteks kõrguses reguleeritav ja kõrgsurvelaminaadist õppelaua plaat on kaetud helisummutava ja keskkonnasõbraliku linoleumiga. Lauaplaadi all olev puidust sahtel on altpoolt kaetud täiendava helisummutava materjaliga, testitud ja vastab nõuetele.

Edukalt saab mürataset vähendada näiteks ka nii, kui paigaldada klassipingi või aula toolide jalgadele vanad head vildist “sussid” ehk viltjalused. Need pisikesed abimehed kaitsevad samuti põrandat kriipimise eest ning vähendavad mürataset oluliselt.

Lisaks saab klassiruumis mürataseme vähendamiseks paigaldada lakke või seinale helisummutavaid plaate.

Eri suuruses, värvitoonis ja kujus — igaühele midagi!

Kui on soov millegi põnevamaga ruumis heli summutada, siis kindlasti tutvuge meie tootevalikuga.
Lasteaeda saab lisada hubasust ja vaiksemat olemist tekitada erikujuliste ja eri suuruses vaheseintega, mänguliste vaipadega ja istumiseks võib traditsiooniliste toolide asemel kasutada loomakujulisi kott-toolie või tumbasid.

Kõikide toodete puhul on mõeldud multifunktsionaalsusele, neid on kerge hooldada ja need on tervisele ohutud. Näiteks kui on kasutatud PVC-katet, siis ikka ftalaadivabat.

Üks lemmikutest on koolides lugemisnurka mõeldud kõrgete seintega ühe- või kahe kohaline diivan. Eemalt vaadates tundub diivan veidi kummaline, kuid sisse istudes tekib hetkega omaette olemise tunne, mis aitab kaasa keskendumisele nii raamatu lugemisel kui ka tunnis antud kodutööde tegemisel.

Mürasummutavaid tooteid on väga lihtne siduda juba kujundatud interjööriga, sest tooted on disaininud ja välja töötanud tunnustatud disainerid. Peavad nad ju silmas just muutuvaid trende, kaasaegsust ja kasutamismugavust.

Sobilik ka kodusesse interjööri

Kuna tegemist on toodetega, mida kasutatakse aktiivselt ühiskondlikes ruumides, on nad ju disainitud nii, et kestaksid kaua ja on oma välimuselt kõigile ja kõikjal (on ka erandeid) silmarõõmu pakkuvad ja nii sobivad tooted ideaalselt ka kodukasutusse.

Hoolduses puhul kehtib üldjuhul reegel, et toode peab olema kasutajasõbralik, vastupidav ja kergesti hooldatav. Linoleumiga kaetud tooteid on kerge puhastada niiske lapi ja loodusliku puhastusvahendiga, kangas ja kott-toolide pealisosad on tolmuimejaga puhastatavad või masinpestavad. Seinapaneelidel on samuti tekstiiliosad eemaldatavad ja masinpestavad või tolmuimejaga puhastatavad.