Külmkappide tekkeloost

Iidsetel aegadel otsisid inimesed võimalusi, kuidas võimalikult kaua oma toitu värskena hoida. Toitu hoiti koobastes, maeti maha ning talvisel ajal asetati jää või lume sisse. On teada, et loomade tapmiseks valiti eelkõige külmem periood, mil liha oli võimalik kauem värskena säilitada. Aja jooksul õppisid inimesed liha säilitamiseks soola kasutama. Külmemates kliimavööndites hoiustati toitu õues või spetsiaalsetes jääplokkidega täidetud karpides. 19. sajandil võeti esmakordselt kasutusele sahver. Ruumi seintes olid spetsiaalsed augud õhuringluseks. Esimene külmiku prototüüp võeti kasutusele aastal 1805. Ameerika leiutaja Oliver Evans disainis külmutava aparaadi, mida hiljem täiustasid ameeriklane John Gorrie ja sakslane Karl von Linder. Esimene külmkapp leiutati aastal 1913. Nende valmistamisel kasutati esialgu aga üsna mürgiseid külmutusained, mistõttu võeti aastal 1929 kasutusele esimesed freoonil töötavad külmutuskapid. Sügavkülmikud olid esiti külmikutest eraldiseisvad masinad. Esimesed sügavkülmad võeti kasutusele 1940-ndatel aastatel, masstootmisesse jõudsid need aga pärast II maailmasõda.

Aja jooksul on hakatud üha enam tähelepanu pöörama külmutuskappide keskkonnasõbralikkusele. Tootjad püüavad valida külmikute tootmiseks keskkonnale ja inimese tervisele ohutuid materjale. Veel pööratakse tähelepanu külmikute külmutuskraadidele. Esimesed külmikud külmetasid toiduaineid üsna tugevalt, nüüd aga kasutatakse temperature 2–6 °C.

Ühed hinnatumad külmikute tootjad

Hetkel on maailma edukamateks külmikute tootjateks LG, Whirlpool, Samsung, Kenmore, Bosch ja Miele. Saksamaa on üks juhtivatest külmikute tootjatest terves maailmas. Tootjad rõhutavad, et külmkapi valimisel tuleb hinnata selle stiili, võimsust, suurust ning riiulite asetust. Veel on oluline, et külmkapis valitseks temperatuur, millega on võimalik õrnade toitude, nagu värskete puu- ja juurviljade, fotosüntees. Tänapäeva inimene hindab kõrgelt ökoloogiat ja energiasäästlikkust. Seetõttu on kõige uuenduslikumad külmikud ka äärmiselt energiasäästlikud. Kindlasti tasub eelistada A+, A++ või suisa A+++ energiaklassi mudeleid, sest näiteks A+++ külmikud tarbivad ligikaudu 50% vähem energiat kui A+ mudelid – sel moel säästad nii raha kui ka keskkonda.

Kuna külmikud on pikaajaline ost, siis ei tasuks peljata valida innovaatilist, kena disaini ning originaalse lahendusega mudelit. Paljudes suurtes peredes on tihti probleemiks külmikute mahutatavus. Seetõttu on alates 60-ndatest Ameerikas järjest populaarsemaks muutunud kahe uksega külmikud. Veel on aja möödudes lisandunud klassikalistele valgetele toonidele põnevaid uusi värvikombinatsioone. Tänasel päeval paiknevad külmikud köökides tihti ka sisseehitatud mööbli kujul. Lisaks on saadaval ka käsitööna valminud külmikud. Üheks selliseks põnevate külmutuskappide tootjaks on Meneghini, kes toodab antiikse välimusega ja vahvate värvilahendustega külmikuid, mis esmapilgul võivad välja näha nagu iidsed riidekapid. Loomulikult on entusiaste, kes on loonud ka õllekraaniga külmikuid, pisut rohkem on siiski levinud jäämasinaga mudelid.

Viimasel ajal on populaarseks muutunud klaasustega külmutuskapid. Selliseid kappe kasutades nõuab toidu külmikusse asetamine spetsiaalselt kena paigutust, sest riiulid on kõigile nähtaval. Kahjuks ei ole klaasist ustega külmikud veel kuigi levinud, mistõttu hetkel neid meie poodides saadaval ei ole. Mõistetaval põhjusel, sest kappide hinnad küündivad ka väga müstilistesse kõrgustesse. Näiteks on mudeli Northland 60SSG SGX või Sub Zero Pro külmikute hinnad 14 000 kuni 15 000 USA dollarit. Selline külmik ei oma mitte ainult praktilist funktsiooni, vaid annab vihje väga luksuslikust kodust.

Milliseid külmikuid kasutavad Eesti pered?

Eesti suurima e-poe Kaup24 esindajate sõnul valivad meie inimesed oma koju kapi, mille hinnavahemik jääb 200–700 € kanti, olenevalt külmutuskapi suurusest. Eestlane on praktilise meelega, mistõttu pööratakse eelkõige tähelepanu külmiku energiaklassile ja enegergiatõhususe indeksile. Rahvas teab, et mida kvaliteetsem on toode, seda suurema tõenäosusega on kapp keskkonnasõbralik, hoiab toidu kauem värskena ning suure boonusena hoiab kokku ka meie elektriarveid.

Jaga
Kommentaarid