Vanalinna päevade peamine idee on väärtustada, tutvustada meie inimestele vanalinna, selle ajalugu ja erinevaid ajajärke. Tänavu kiikame 800 aasta taha, kui taanlased siinmail tegutsesid, elu korraldasid ja linna arengule suurema hoo sisse lükkasid. Vanalinna päevade rikkalikus ja mitmekesises kultuuriprogrammis on alati leidunud koht ka tõsisemate arutelude ringile, seekord pakume kaasamõtlemis- ja arutlemisvõimalust koos Vanalinna Avatud Akadeemiaga ajalooteemadel.

31. mail kell 15.00–18.00 Kanuti Gildi Saalis (Pikk 20) toimuval Vanalinna Avatud Akadeemia ettekandepäeval toovad neli nimekat ajaloolast meieni inspireerivad teemad Tallinna algusaegadest. Ajaloolase ja arheoloogi Toomas Tamla ettekanne “Mütoloogiline Tallinn” lahkab Tallinna ajaloo uusaegseid müüte.

Arheoloog Ain Mäesalu keskendub oma ettekandes “Eestlaste ja ristisõdijate relvastusest 13. sajandi algul” tolleaegsele relvastusele. Millega hakkasid muinaseestlased oma vallutajatele vastu ja kui moodsat relvastust kasutati, selgub ettekandest.

Ajaloolane ja numismaatik Ivar Leimus vaatleb linna alguse rahandust oma ettekandes
“Millal ja kes lõi Tallinna esimesed rahad?”. Tallinna esimesed mündid lasi vermida Taani kuningas Valdemar II varsti pärast võidukat Lindanise lahingut vastrajatud kantsis Toompeal 1220. aasta paiku. Kuid see rahalöömine oli ühekordne ja lühiajaline. Uuesti hakati Tallinnas münte vermima 13. sajandi keskel.

Arheoloog Erki Russow tõstatab oma ettekandes “Hansalinna lätteil” küsimuse, kes ja millal võis asutada Tallinna linna ning kuidas paari põlvkonna jooksul kujunes Soome lahe lõunakaldale linnamüüriga piiratud võimas kaubalinn.

Üritust modereerib ajaloolane Ott Sandrak.

Üritus on kõigile Tallinna huvilistele TASUTA. Registreerimine fienta.com/et/akadeemia
Korraldajad: Tallinna vanalinna päevade korraldustoimkond koostöös Tallinna Linnamuuseumiga
www.vanalinnapaevad.ee

1x
00:00
Jaga
Kommentaarid