03.10.2006, 07:01
Lahja, ent tervislik köögiviljamahl
FOTO:
Levinumad köögiviljamahlade allikad on porgand, tomat, kapsas, peet ja kurk. Köögiviljamahlade toiduenergia on väiksem, sest nendes on vähem suhkruid. Seega on nendest saadav energiahulk poole väiksem kui puuviljade või marjade puhul. Köögiviljamahlad on aga seevastu head seedetegevuse ergutajad.
Porgandimahlas
on rikkalikult A-vitamiini (beetakaroteen), vähem E-, B- ja C-vitamiini, porgand sisaldab ka kaaliumi, fosfaate ja joodi. Porgandimahla fännid võtku teadmiseks, et sellel on nõrk diureetiline ja lahtistav toime.
Tomatimahla teevad väärtuslikuks mikrotoitained ning vähetähtis ei ole ka see, et tegemist on igati kalorivaese joogiga, mis kaalujälgijate punktitabelis 0-punktiga märgitud!
Kapsamahl on hea C-vitamiini allikas, temas on ka B-grupi vitamiine ja kaaliumi. Kapsal on head raviomadused bakteritsiidse toimega piimhappe ja antibiootilise mõjuga sinepiõli sisalduse tõttu. Kapsamahl soodustab ka seedimist!
Punapeet on intensiivselt punast värvi, mistõttu peedimahla saab kasutada ka värvimisel. Peedis on rohkesti taimseid pigmente, flavonoide ja suhteliselt vähe C-vitamiini.