Koti kuju

Traditsiooniline ümara või kandilise kujuga pehmest tekstiilmaterjalist seljakott, millel on korralik seljatugi, põhi ja rihmad, sobib koolikotiks väga hästi. Ekslikult arvatakse, et ainult kandilise kõva kujuga kott on kõige parem ja toekam. Koolikoti, mis on seljale ohutu ja tervislik, määravad hoopis seljatoe laius, pehmenduse või toestuse struktuur ja õiged õlarihmad.

Kaal

Teadma peaks fakti, et koolitarbeid täis seljakott ei tohiks ületada 10-15% lapse kehakaalust. Kuna esimestel kooliaastatel tohib koolikoti raskuseks olla 3- 4,5 kg, on oluline, et koolikott ise oleks valmistatud kergest materjalist. Maksimaalne koti kaal tühjalt on umbes 1 kg.

Materjal

Ideaalne kott on vihma ja külmakindel. Hea koti puhul on liiklusohutuse tagamiseks kasutatud helkurkante taskute äärtes või helkur-ribasid koti esiosal. Kuna tekstiilist koolikotid on kergesti hooldatavad ja neid saab pesta pesumasinas, siis võib julgelt osta ka heledamates toonides kotte.

Kandilise kujuga koolikottide puhul, kus kott ise on valmistatud juba tugevdatud materjalist ja seljatugi on ortopeediline, tuleb jälgida õlarihmade asetust. Paljudel kandilistel mudelitel on õlarihmad reguleeritavad ja neid saab muuta vastavalt kasvule.

Suurus ja sahtlid

Koolikott peab olema nii suur, et mahutab vabalt A4 suuruses õpikuid ja vihikuid. Parem kui koolimineva lapse kotil oleks kaks suurt sahtlit ning lisaks üks väike esisahtel või küljetaskud — siis õpib laps kohe alguses asju süsteemselt kotti panema ja see väldib ka vihikute kortsumist. Kui eelistada ühe sahtliga kotti, tuleks osta juurde eraldi mapp vihikutele. Paljudel kottidel on esisahtlis olemas juba organiseerija, kus on palju väiksemaid panipaiku pliiatsitele, võtmetele, rahakotile, telefonile. Heal kotil on ka sisseõmmeldud vooder.

Lukud

Oluline on jälgida, et sahtlite lukud jookseksid kergesti kinni-lahti ja et lapsel oleks kotti lihtne avada. Väga head on pisut suuremad lukud ja samuti suured luku otsad, millest on lapsel mõnus kinni võtta enda väikeste kätega. Vaadake, et lukkude vihmakaitsed poleks jäigad, mis raskendab koti sulgemist. Lapsel peab olema lihtne kotti oma väikeste kätega avada-sulgeda.

Tugi

Esimesed viis-kuus klassi on soovitav osta toestatud ehk siis pehmendatud seljaosaga kott, et vihikute-raamatute raskus otse seljale ei suruks. Reljeefne pehmendatud seljatugi toetab selga ja aitab lapsel hoida õiget rühti. Saadaval on erinevad reljeefsed pinnad, kus pehmendused järgivad lapse selja kuju. Kui lapse selg on rohkem nõgus, sobivad selja kesk ja alaosa toestavad pehmendused, kui laps aga on harjunud käima veidike küürus on paremad äärmised pehmendused, mis abistavad olema sirge seljaga. On saadaval kotte, kus on ühtlaselt pehmendatud terve seljaosa. Kindlasti peaks laps ise proovima, milline seljakott hästi selga istub.

Põhi

Koolikoti põhi võiks olla samuti kas pehmendatud või varustatud tekstiiliga kaetud kõvast materjalist põhjagaplaadiga, mida saaks vajadusel eemaldada, kui on vaja kotti pesta pesumasinas. Samuti võiks koolikotil olla käesang, kus vajadusel kinni võtta. Sellega välditakse hoidmist ühest õlarihmast. Kui täis kotti pidevalt tõsta ühest õlarihmast ,on see üks sagedasemaid koti katkiminemise põhjuseid.

Õlarihmad

Ideaalis peavad koolikoti õlarihmad olemad laiad ja soovitavalt pehmendustega. Laiad rihmad aitavad jaotada raskust ühtlasemalt ja ei hakka soonima õlgasid. Parimatel mudelitel on õlarihmad ülalt omavahel ühendatud, mis aitab jaotada raskust paremini turjapiirkonnas. Suur lisaväärtus on ka see, kui rihmad on omavahel eest rindkere või piha juurest eraldi klambriga kinnitatavad. Õlarihmad peavad kindlasti olema hõlpsasti reguleeritavad, siis ei hakka rihmad kotti kandes alla libisema ja rihmade suurust saab muuta vastavalt seljas olevale riietusele. Kindlasti on hea koti õlarihmad varustatud helkuriribadega. Vältige kitsaste rihmade ja tugevdamata seljatoega koolikotte.

Lapsele tuleb anda ka infot, et seljakotti kantakse seljas, mitte ühel õlal. Ühel õlal kotti kandes vajub keha küljele ja võib põhjustada selgroo asümmeetriat,seljavalusid ja samuti pole see „ tervislik” koolikotile.

Välimus

Tihti on lapsele endale kõige olulisemaks, milline koolikott välja näeb ja sageli tekib poes arusaamatus, kui vanemad pööravad tähelepanu koti omadustele, aga laps ihaldab vaid multifilmikangelase pildiga kotti, millel ei pruugi omadused olla head. Seega on hea, kui lapsevanemad enne ostu selgitavad lapsele, missuguste omadustega kott on lapsele hea, siis valima minnes on laps ise ka juba targem ja koostöövalvim. Lihtne ja mugav on koolikotti valida kas spetsiaalsest kotipoodidest või siis spetsiaalse koolikoti väljapanekuga müügikohtadest.

Praktiline, mahukas ja kasutajasõbralik seljakott saab olla ka ilus. Traditsiooniliselt eelistatakse osta poistele musti ja siniseid ning tüdrukutele valdavalt punaseid ja roosasid koolikotte. Kuna kaubanduses on hulgaliselt saadaval ilma igasuguste omadusteta hästi värvikirevaid seljakotte, siis on paljudel tekkinud juba eelarvamus ja kenamates värvides kotte ei hakatagi lähemalt uurima. Tegelikult on kaubanduses saadaval ka hea valik kenasti disainitud kvaliteetseid kotte.

Ostajad, kes pööravad rohkem tähelepanu tuntud sporditarvete kaupu müüvatele firmamärkidele, peaksid vaatama kas soovitud firma toode on koolikotiks mõeldud .