Me ei räägi selles loos sellest, miks oli nende laste koduks jõuluõhtul turva- või asenduskodu, aga me jagame Delfi lugejatega seda suurt rõõmu, mille tunnistajaks olid kasvatajad ja teised töötajad, kui laste kingituste kotid avanesid.

Kui enne kingi saamist võis laste silmis näha ärevust ja nende käitumises tunda rahutuse ilminguid, siis pärast salmi ettelugemist jõuluvanale peegeldus nägudel rahulolu ning silmis lapselik rõõmu. Just see, mida paljud neist pole tükk aega kogenud.

Jõuluvana oli väga-väga oodatud ja ajas elevile kõik, sõltumata vanusest. Lapsed õppisid püüdlikult luuletusi, ka need, kes muidu kooli jaoks luuletuste õppimist pigem ei armastanud. Pisike poiss ärkas jõulupeo hommikul ja esimese asjana andis kasvatajale kalli ja ütles, et hakkame nüüd luuletusi kordama. Kui õhtul jõuluvana tuli ja küsis, kes siin lastest luuletusi oskab, tõstis poiss aega raiskamata käe ning astus enesekindlalt ja sirge seljaga habemiku ette.

4-aastase Mareki kingitus oli peaaegu sama suur kui ta ise, aga vapralt tassis ta selle jõuluvana juurest ära. Harutas asjalikult paki lahti ja hakkas mängu kokku panema, samal ajal rahulolevalt pomisedes: "Ma tean, ma tean küll, kuidas see käib. Ma tean!"

Tüdrukutest said nukuemad ja lõhnaeksperdid

Teismelised Maria ja Katrin võrdlesid omavahel jõulupakist saadud lõhnasid ja olid uhkusest pakatavad, sest no kuulge - kes ei oleks uhke Beyonce lõhna üle!

Paljud lapsed olid liigutatud ainuüksi sellest, et neile kingitus tehti, et ka neid peeti meeles. See, mis seal pakis sisaldus, polnud esmatähtis.

Kui pooleaastane Maksim oli oma muusikaga mänguasja kätte saanud, "rääkis" ta terve õhtu kõva häälega oma mänguasjale midagi. Anastassia (3) oli oma nukule tõeline ema, ka söögilauda tulles ei jätnud ta nukku üksi ja jagas temaga oma suppi. Teine tubli emme oli oma uue nukuvankriga 5-aastane Kerstin, kes sõidutas sellega ka teiste tüdrukute beebisid.

8-aastase Kristjani pealekäimisel pidi kasvataja kohe poodi minema, et poisi uue puldiauto sisse patareid osta. Auto sõitis veel samal õhtul kümneid ja kümneid meetreid ning pargiti siis ööseks kindlasse kohta - voodi kõrvale. Kasvataja peab aga uuesti poodi minema, sest patareid said juba tühjaks, aga sõita on vaja veel ju nii palju.
Andrei (12) erutus uuest puldiga ralliautost oli märgatav. Teised lapsed palusid luba Andrei autoga mängida ja poiss nautis seda tähelepanu mõnuga. Oli väga, väga rahul.

Allar (11) oli väga õnnelik oma konstruktori üle, millega mängis terve õhtu. Tema eesmärk oli vaadata, kui pika ridva sellest ikka annab teha. 9-aastane Anett sai jõuluvanalt näomaalimise värvid, millega ta värvis ära nii enda kui ka kõigi sõprade näod. Õhtul oli tubades ringi jooksmas miniloomaaed - tiigrid, kutsud, kassid, jms.


Elu esimene mobiil tegi üliõnnelikuks

Üliõnnelik oli oma mobiili üle 8-aastane Kerstin. Ta muudkui keksis ühe juurest teise juurde ja näitas, milliseid ilusaid pilte ta juba teinud on. Ka 12-aastase Aleksei sooviks oli saada endale esimene mobiil. Kuumad tänusõnad vältasid tunde.... Pärast kingituse avamist tahtis kohe sõbrale helistada, et teatada oma kingist, kuid ei saanud. Selgus, et kaarti ei olnud, siis erutus rauges natuke, aga hiljem pildistas uue aparaadiga uhkelt jõulupidu ja oma sõpru. Poiss uskus jõuluimesse ja see täitus.

14-aastane Viktoria sai jõuluvanalt magusa lõhna: "Olen väga rõõmus oma lõhna üle, väga hea lõhn on ja magus... nii nagu soovisin."

Väga tagasihoidlik Dima (17) soovis endale jopet. Poiss tänas jõuluvana, võttis paki kaenlasse ja läks oma tuppa proovima. Isegi oma toakaaslasele ei öelnud midagi. Alles tunde hiljem selgus, et jope meeldis, kuna oli igati ootuspärane.

10-aastane Aleksander teavitas kõiki, et peab nüüd tööle minema, et telefonile kõneaega osta - ka tema sai jõuluvanalt mobiili.

Jõulumajade muljed kogus kokku ja vahendas Kati Käpp.