Alati on kasulik meeles pidada, et koeri peab vaktsineerima kord aastas. Terviseraamat on loomale vajalik viisa nii Eestis kui välismaal. Kui sõidate Eestist väljapoole, varustage end vastava sertifikaadiga, mida saab näiteks Tallinnast Västriku tänava loomakliinikust.

Reisil peab kaasas olema küllaldaselt harjumuspärast koeratoitu (kuivtoit on ideaalne) ning vett. Ärge lubage tal juua suvalistes veekogudes. Hankige veekanister või võtke kaasa tühi mineraalveepudel (1,5-2l), millesse varute bensiinijaamade käimlates või muudes veevõtukohtades puhast vett. Pole ka üleliigne meeles pidada, et koera ei ujutata kõigis veekogudes - vesi peab olema puhas ja võimalikult vetikavaba.

Mööda ei saa vaadata eravaldustest. Kui selline tähtis silt on teie silme ees, järgige eeskirju. See on võõras maa-ala, kuhu teil pole asja. Ka riigimetsades on nõuded. Kuid kõige olulisem - kui lähete metsa jalutama, pidage meeles, et olemas on jahihooajad... ja püssid. Metsas võib peaaegu vabalt liikuda ainult jahikoerapassiga koer.

Koeraga Eestis reisimas

Sõpradele külla

Uurige enne, kas lemmikloom on teie sõprade juures oodatud. Kui seal peres on allergikuid, leidke oma loomale parem hoidja või lemmikloomahotell. Kui allergikuid ei ole, uurige, kas selles pere austatakse ja armastatakse teie lemmikloomi. Kui nad on teretulnud, minge aga. Kuid hoiatus - külast koju tagasi võib tulla igasugustest hõrgutistest hellitatud elukas, kes nõuab vaid parimaid palasid, mitte ettenähtud kõhutäidet. Sest enamjaolt on vanaemad-vanaisad väga lahked kostitajad, olgu teil kaasas kasvõi hobune.

Turismitallu, hotelli

Palun tehke eelnevalt kindlaks, kas lemmikloom on selles ööbimispaigas oodatud. Kindlasti küsige, palju see maksab. Olge alati valmis selleks, et koer võib hävitada hotellitoa sisustuse. Kõik kahjud tuleb igal juhul korvata.

Bussis, rongis

Kõigi Eesti Vabariigi eeskirjade ja seaduste järgi peab koer kandma transpordivahendis suukorvi. Kui tegemist on väikese koeraga, hankige pigem plastboks, ja kõik teie mured on murtud. Ärge kunagi vaielge bussijuhiga - kui ta nõuab suukorvi ja loomale eraldi piletit, siis on tal selleks alus. Rongides on samad nõuded - suukorv või boks on kohustuslik. Pole mõtet vaielda piletikontrolliga - kui pilet on vajalik, siis tuleb see osta. Rongipiletite hinnad on rongides nähtaval kohal, bussis ostke pigem täispilet - nii ei teki probleeme. Kaugliinide bussijuhid pole eriti soosivad lemmikloomade suhtes - varuge kannatust ja harjutage varakult diplomaatilist lähenemisoskust.

Reisimine välisriikidesse

Et minna lemmikuga reisile, oleks paslik enne järele uurida, kas teie koera lubatakse üle selle riigi piiri. On küllalt palju riike, kus kehtib karantiin 2,3 ja isegi kuni 6 kuud. Nii saaks teie koera puhkus olema üksainus suur kurbus, ei muud.

Seega:
*tehke kindlaks, kas sellesse riiki on lubatud kaasa võtta loomi ilma et sellest tekiks probleeme.
*ostes lennuki-, rongi- ja muud piletit, tehke kindlaks, kuidas toimub transport ja kui palju maksab pilet.
*Lennukis viibib teie lemmik enamasti pagasiruumis. Sel juhul peab ta olema varustatud boksi või puuriga, millesse on "ehitatud" mugav pesa. Harjutage looma eelnevalt sellise pesapaigaga.
*Rongireisil tuleb teil arvatavasti osta terve kupee. Samas on see päris mugav - nii ei häiri te kaasreisijaid. Uurige vagunisaatjatelt järele, millal rong peatub vähemalt 5 minutiks ja minge koeraga ruttu pissile.
*Mitmed riigid nõuavad piiriületusel lisamaksu. Olge valmis ka selleks,et lemmiku transport võib kujuneda tunduvalt kallimaks kui kõik teie pere piletid kokku. Armastus nõuab ohvreid.

Reisid autoga

Reisimine autoga on küll mugavuse kõrgeim aste, kuid ka siin võivad tekkida probleemid. Autos tuleb koerale leida selline koht, et tema äkiline liikumine ei häiriks juhti. Kui teil on rahulik ja unelembene koer, pole probleemi - ta norskab tagaistmel terve tee. Kui tegemist on erksa ja närvilise loomaga, peaks keegi reisijatest pidevalt tema kõrval istuma ja teda kontrolli all hoidma. Olge kindlad, et autosse pääseb küllaldaselt õhku, tehke pissipause ning andke koerale piisavalt juua.

Lähme näitusele

Siin on vaid üks ja kindel süsteem:
*Ärge jääge hiljaks. Varuge küllaldaselt aega ning saabuge näitusepaigale õigeaegselt. Kui tõu hindamine algab näiteks kell 11, siis näituseplatsil peab olema hiljemalt tund aega varem.
·*Veterinaarpassi omamine on kohustuslik. Kui unustasite selle koju, peate kahjuks selleks korraks näitusel osalemise unustama.

Nii reisitakse koertega. Olge siis kannatlikud, pidage kinni kõigist eeskirjadest ning seadustest, tagage turvalisus reisikaaslastele ning autojuhile ja ärge unustage oma lemmiklooma.