Muidugi on toidupoodidest igasugust tainast ja valmispiparkooke juba võtta. Pühadeaskelduste ajast kulub suur hulk aega ära mööda hiiglasuuri kaubanduskeskusi kingiostujooksu tehes, kuid õnneks on neidki, kes tahavad kodus omade keskel vaikseid tunde veeta ja koostegemist nautida. Selle tarbeks leiad siit viis vahvat ja omanäolist retsepti, mida katsetada!

1. Beseepiparkoogid

500 g piparkoogitainast, 1 munavalge, 1 dl suhkrut, 0,5 apelsini riivitud koor

Piparkoogitainas jaotada kaheks ja rullida kumbki tainatükk jahusel laual umbes 15x30 cm ristkülikuks. Katta toidukilega, et tainas ei kuivaks.

Munavalge vahustada kõvaks vahuks, lisades vähehaaval suhkru. Kõige parema munavalgevahu saab, kui vahustada käsivispliga või mikseriga aeglastel pööretel, kui kauss on kuiv ning munavalge rebust hoolikalt eraldatud. Vahustamisel võib lisada ka terakese soola. Viimasena lisada munavalgevahule riivitud apelsinikoor.

Munavalgevaht laotada ühtlaselt mõlemale piparkoogitainale. Keerata tainas pikemast servast kergelt rulli, pakkida toidukilesse ja panna 30-45 minutiks sügavkülma. Nii on kergem küpsiseid hiljem lõigata.

Kumbki rull lõigata terava noaga umbes 24 viiluks. Vormida viilud ümaramaks ja panna küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Kui osa munavalgevahtu on laiali läinud, siis selle võib noaga küpsiste peale tagasi määrida. Küpsetada 150° juures ahju keskosas umbes 15 minutit. Lasta küpsistel ahjuplaadil täielikult jahtuda. Säilitada kinnises karbis ja serveerida glögi või kohvi kõrvale.

2. Piparkoogiküpsised pähklikattega

100 g küpsetusmargariini, 1,25 dl suhkrut, 1 muna, 1 tl küpsetuspulbrit, 2,75 dl nisujahu, 0,5 tl kardemoni, 1 tl kaneeli, 0,5 tl nelki, määrimiseks muna, kaunistuseks hakitud sarapuupähkleid

Küpsetusmargariin ja suhkur vahustada kausis mikseriga. Lisada pidevalt vahustades juurde muna. Teises kausis segada küpsetuspulber, jahu ja maitseained. Lisada tainale ning segada ühtlaseks. Panna 30 minutiks sügavkülma tahenema.

Vormida tainast 2 cm läbimõõduga rull ja lõigata see umbes 25 kettaks. Veeretada pallikesteks, suruda kahvliga lamedaks ja panna küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Määrida küpsised pealt munaga ja puistata peale hakitud pähkleid. Küpsetada 200° juures ahju keskosas 13-15 minutit.

3. Kohupiimapiparkoogikook

500 g piparkoogitainast, 2 pakki (500 g) kohupiima, 4 muna, maitse järgi suhkrut, soovi korral piparkoogimaitseainet

Piparkoogitainas panna esmalt sügavkülma. Kui tainast ongi hoitud sügavkülmas, võtta see enne koogi valmistamist veidikeseks tahenema. Riivida sügavkülmast võetud piparkoogitainas jämeda riiviga. Suruda saadud puru lahtikäiva koogivormi põhja ja servadele.

Vahustada munad suhkruga. Kohupiim ajada läbi sõela ja lisada munavahule. Soovi korral maitsestada täidisesegu piparkoogimaitseainega. Valada segu piparkoogitaina põhjale. Küpsetada 200° juures umbes 20 minutit. Koogi küpsust kontrollida, nagu ikka, puutikuga (kook on valmis, kui tikuga katsudes täidis enam tiku külge ei jää). Jahutada ja serveerida jõuluõhtul koos pohlasalatiga.

4. Pehme piparkoogitort valgehallitusjuustuga

Piparkoogipõhi: 1 dl suhkrut, 1 dl paksu suhkrusiirupit, 0,5 dl sulatatud võid, 4,5 dl nisujahu, 2 dl kuuma vett, 0,5 tl ingveripulbrit, 1 tl küpsetuspulbrit

Rummikreem:
200 g 35% rõõska koort, maitse järgi suhkrut ja kakaopulbrit, rummi või rummiessentsi

Täidis: 125 g Brie valgehallitusjuustu, 100 g pirni, 100 g viinamarju, 150 g külmutatud vaarikaid

Maitsev pehme piparkook, mis on täidetud mahedamaitselise valgehallitusjuustu, vaarikate, puuviljade ja rummikreemiga, sobib imehästi jõululauale.

Piparkoogipõhja valmistamiseks segada kokku suhkur, siirup ja sulavõi, lisada sõelutud jahu. Segada kõik ained omavahel hästi läbi, nii et moodustub ühtlane tainas.

Lisada tainasse küpsetuspulber, ingver ja kuum vesi, segada ühtlaseks. Valada tainas küpsetuspaberiga vooderdatud vormi ja küpsetada 180° juures ahjus 30 minutit.

Rummikreemi valmistamiseks segada vahukoore hulka maitseained ja rumm.

Brie juust ja pirnid lõigata kuubikuteks, viinamarjad puhastada, seemned eemaldada. Suured viinamarjad võib lõigata pikuti pooleks. Pirnidel lõigata südamikud välja ja viljaliha tükeldada kuubikuteks. Vaarikad võtta veidi enne kasutamist sügavkülmikust välja.

Piparkoogipõhi jahutada ja lõigata kaheks kihiks. Määrida pool rummikreemist ühele piparkoogipõhjale ning selle peale asetada juustu- ja pirnikuubikud. Selle peale tõsta teine piparkoogipõhi, määrida peale ülejäänud kreem ning kaunistada viinamarjade ja vaarikatega.

5. Piparkoogikorvid

250 g piparkoogitainast, määrimiseks võid

Täidiseks: paksu ahjuõunajogurtit või maitsestatud kohupiima või maitsestatud toorjuustu või jäätist, jõhvikaid

Muretainakorvikeste vormid määrida hästi võiga. Tainas rullida jahusel laual õhemaks ja tõsta vormidesse. Enne küpsetamist lasta 10 minutit jahedas seista. Torkida igale korvipõhjale kahvliga mõned augukesed ja küpsetada 225° juures ahjus 5-7 minutit.

Lasta korvikestel mõni hetk jahtuda, seejärel täita meelepärase täidisega. Kaunistada jõhvikatega.

6 Sinihallitusjuustupiparkoogid

500 g piparkoogitainast, 125 g sinihallitusjuustu

Jaotada piparkoogitainas kaheks osaks, rullida kumbki tainatükk jahusel laual 20x25 cm nelinurgaks. Lõigata taina servad siledaks ja puistata võimalikult ühtlaselt peale hästi külmalt riivitud sinihallitusjuust. Sinihallitusjuustu võib enne riivimist sügavkülmikusse panna, siis saab seda paremini riivida.

Keerata tainas pikemast servast rulli, pühkida liigne jahu ära. Lõigata tainarullist terava noaga 1 cm viilud ja panna küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Vormida piparkoogid ümaraks ja küpsetada 175° juures ahju keskosas umbes 9 minutit.

Lasta ahjuplaadil jahtuda. Serveerida glögi kõrvale või juustulaual.

Sinihallitusjuustu-piparkoogid on kõige maitsvamad värskelt küpsetatuna. Kui soovi on, võib piparkoogitaina-sinihallitusjuustu rullikesi hoida sügavkülmikus ja võtta sealt välja vaid vajalik kogus küpsetamiseks, kui isu tuleb.

7. Valged piparkoogid

125 g küpsetusmargariini või võid, 1 dl suhkrut,
1 muna, 0,5 dl 35% rõõska koort, 2,75 dl nisujahu, 1,25 dl kartulitärklist, 2 tl vanillsuhkrut, 1 tl jahvatatud kardemoni- või piparkoogimaitseainet, 0,5 tl küpsetuspulbrit

Vahustada rasvaine suhkruga, lisada vahustades juurde muna. Segada kuivained omavahel ja lisada vaheldumisi vahukoorega tainasse. Segada ühtlaseks sitkeks tainaks ja panna umbes 3 tunniks külmkappi tahenema.

Enne küpsetamist rullida tainas jahusel laual õhukeseks. Lõigata piparkoogivormidega kujukesed ja asetada küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpsetada 200° juures 8-10 minutit. Jahutada ja kaunistada suhkruglasuuriga.

Suhkruglasuur

1 munavalge, kuni 4 dl tuhksuhkrut

Lisada tuhksuhkur vähehaaval munavalgele, kuni segu on ühtlaselt valge ja läikiv.

Teha küpsetuspaberist väike tuutu, otsa lõigata pisike auk. Kaunistada piparkoogid vastavalt soovile.

8. Sädelevad piparkoogid

250 g küpsetusmargariini, 2,5 dl suhkrut, 3 sl kakaopulbrit, 1,5 dl tumedat siirupit, 2 tl jahvatatud nelki, 2 tl jahvatatud kaneeli, 1,5 tl ingveripulbrit või 5 tl valmis piparkoogimaitseainet, 2 muna, 1 tl soola, 8 dl jahu, kaunistamiseks valget pärlsuhkrut.

Panna kastrulisse rasvaine, omavahel segatud kakao ja suhkur, siirup ning maitseained; sulatada pidevalt segades ja lasta seejärel korraks keema tõusta.

Tõsta kastrul pliidilt, lasta tainas leigeks jahtuda ja vahustada mikseriga kohevaks. Lisada suurel kiirusel edasi vahustades ükshaaval toasoojad munad. Segada sool jahuga ning lisada väikeste portsjonite kaupa tainasse. Et piparkoogid oleksid haprad, tuleks tainast pärast jahu lisamist võimalikult vähe segada.

Ühtlaseks segatud tainas pakkida toidukilesse ja hoida vähemalt järgmise päevani külmkapis. Võtta kolmandik tainast, rullida vähese jahuga üle puistatud laual hästi õhukeseks, seejärel riputada pinnale suhkrut, patsutada see käega üsna kergelt taina pinnasse.

Võtta vormiga suhteliselt suured, lihtsa kujuga piparkoogid, tõsta need küpsetuspaberiga kaetud plaadile, suhkrune külg üleval. Küpsetada ahju keskmisel siinil 175° juures umbes 6 minutit, tõsta pannkoogilabidaga kohe tasasele pinnale jahtuma.

Küpsetamise ajal jälgida tähelepanelikult koogikeste värvust, mis võib muutuda vaid kergelt pruunikaks. Kõrbenud piparkoogid on mõru maitsega.

Allikas: Sirje Rekkor, Targu Talita, Naisteka arhiiv