Lipsu ajalugu on kõigest paarsada aastat pikk ja sündis sõjas.

Nimelt külastas Austria-Ungari impeeriumi koosseisu kuulunud Horvaatia rügement võidukast Türgi-vastasest sõjast naastes 1660. aastal Pariisi. Vapraid sõdureid esitleti enese ehtimisega silma paistnud Louis XIV-le. Juhtumisi kandsid sõdurid kaela ümber erksavärvilisi rätte, mis olid arvatavasti inspireeritud Rooma oraatorite kõri soojendamiseks kasutatud kaelasidemetest. Kuningale kaelaehe meeldis ning ta tegi sellest uue “kuninglike kaelasidemete” rügemendi sümboli.

Tuleb välja, et sõna “cravat” ehk kaelaside ei tähenda midagi muud kui horvaati.

Ei kulunud palju aega, kui uus mood jõudis ka üle La Manche´i ning varsti ei pidanud ükski härrasmees end hästi riietatuks, kui ta kaela ümber ei olnud rätikut – mida dekoratiivsem see rätt oli, seda parem.

Kohati kanti kaelasidemeid nii kõrgel kõri all, et mehed ei saanud end liigutada muidu kui kogu keret pöörates. On teada juhuseid, kus kaelaside oli nii paks, et pidas kinni mõõgapiste.

Erinevatel stiilidel ei olnud piire, samuti materjalidel. Kaela ümber mässiti nööre, põimitud salle, tutte, paelu, pitsi ja tikitud linast. Vanasti tunti ligi sadat erinevat lipsusõlme ning omaaegne tuntud lipsuekspert M. Le Blanc ütles, et suurim solvang mehele on tema lipsust kinni haaramine, kusjuures seda häbi võis maha pesta ainult verega.

Ameerikas kuulusid kaelasidemed vältimatult iga hästiriietatud mehe garderoobi, kuigi enamus lipse toodi kuni kodusõjani sisse Euroopast. Järk-järgult aga kosus ka Ameerika lipsutööstus ning 20. sajandi alguses sai sellest tõsine konkurent Euroopa moetööstusele, kuigi Euroopa import oli endiselt väga hinnas.

1960tel, formaalse riietuse ja traditsioonide vastase võitluse ajastul, huvi lipsu vastu mõnevõrra langes, aga 1970tel hakkas huvi taas kasvama ning jõudis 1980tel tasemele, kus see ei olnud ilmselt veel kunagi olnud.

Millega lipsude populaarsust seletada? Moeajaloolased ja sotsioloogid ennustasid aastaid lipsude kadumist, on ju tegemist ainsa esemega mehe garderoobis, millel ei ole silmnähtavat funktsiooni.

Võibolla on tegemist vaid traditsiooniga, aga seni, kuni maailma äri- ja poliitilised liidrid kannavad lipsu, järgivad noored poliitikud ja ärimehed nende eeskuju ning lips säilib olulise riideesemena iga enesest lugu pidava mehe garderoobis.

Pealegi on lipsul oma esteetiline funktsioon. Lips katab kinni särginööbid ning rõhutab mehe keha vertikaalsust (samuti kui mundrinööbid), ta lisab riietele luksuslikkust, värvi ja tekstuuri, muutes muidu asjaliku äriülikonna vähem rangeks.

Ükski teine meestele mõeldud riietusese ei ole muutnud kuju nii sageli kui lips. Iga moekriitik esitab enesele uue hooaja alguses ilmselt küsimuse: “Kas sellel aastal on moes kitsad või laiad lipsud?”

1960tel ja 70tel aastale olid lipsud üle 12 sentimeetri laiad. Tollal arvati, et selline lips sobib paremini laiade pintsakurevääride ja suurte kraedega. Niipea kui neist elementidest sai minevik, kadusid ka laiad lipsud.

Lipsusõlme tegemise õpetused leiad Sangari koduleheküljelt