Paljud ettevõtjad kasvatavad jõulupuid spetsiaalselt müügiks. Jõulupuude kasvamiseks kulub kolm kuni viis aastat, et need sirguksid 1–1,5 meetri kõrguseks ning oleksid tuppa viimiseks ja jõuluehetega kaunistamiseks sobilikud. Jõulupuude läheduses kasvatatakse veel spetsiaalseid kadakaid, mis kaitsevad kuuski vigastuste eest. Erinevalt metsas kasvavatest kuuskedest on farmides kasvavatel jõulupuudel piisavalt ruumi ja valgust, et tihedaks ning kauniks sirguda. Lisaks otsivad metsloomad sageli just kuuskede all kaitset tuulte ja külmade eest, mistõttu on metsas kasvavad kuused tihti veidi räsitud olemisega. Farmides aga loomad puudele ligi ei pääse, mistõttu sirguvad neist sihvakad ja kaunid kuusepuud.

Ja mida tehakse kuuskedega, mis ei vasta n-ö nõuetele? Sellised taimed siirdatakse metsa või kasutatakse neid biokütuste tootmiseks. Nagu arvatagi võis, on kuuskede kasvatamine üsna aega ja vaeva nõudev ettevõtmine, millel ei ole äriliselt suurel hulgal eeliseid, kuna puude vastu tuntakse huvi kõige rohkem kahel-kolmel kuul aastas.

Linnades on väga suureks mureks asjaolu, et paljud inimesed viskavad jõulude möödudes oma kuused lihtsalt prügikastidesse. Tegelikkuses tuleks need võimalusel kodus või mõnes spetsiaalses katlaga asutuses ära põletada.

Kas farmeritel on võimalik kuuskede pealt hästi teenida? Pigem mitte. Iga puu vajab hoolitsust. See omakorda tähendab pidevat tööd ja suuri kulutusi ning seda üksnes selleks, et igast istikust võimalikult kena ja sirge kuusepuu kasvatada. Lisaks vajab kuuskede kasvatamine head pinnast ning põhjalikke ja laialdasi teadmisi.

Paljud põllumehed toetavad tegelikult kunstkuuskede soetamist, sest metsades võiks sirguda võimalikult palju kuuski. Seal on nendest palju enam kasu kui paari kuu jooksul toas seisvast ja üsna pea närtsivast taimest.

Inimesed põhjendavad oma loodusliku kuuse valikut peamiselt sellega, et kõik armastavad värske kuuse lõhna. Kuid tänapäeval on võimalik endale soetada spetsiaalseid lõhnastatud pihusteid, millega koju nii kuuse kui ka puuviljade hõngu tuua. Loomulikult on palju ka neid inimesi, kellel hoovis või metsas isiklikud kuused kasvamas. Eriti hinnatakse hõbekuuskesid, millel on tugevamad ja tihedamad oksad ning mis ei puista okkaid sedavõrd kiiresti maha. Eks see on igaühe isiklik valik, kas soetada looduslik kuusk või investeerida veidi hinnalisemasse kunstkuuske. Ent üks mis kindel – kaunilt ehitud jõulupuu loob ka tõelise jõulumeeleolu!

Jaga
Kommentaarid