Kolmårdeni loomapargi gondlisõit

Olles koduks kuuesajale loomale kogu maailmast, pakub Kolmården põnevust igas vanuses külastajaile. 1,5 ruutkilomeetril paiknev loomaaed koos safaripargi, delfinaariumi ning lastemaailmaga on Põhjamaade populaarsemaid turismiatratsioone.

Sissepääsu juures saan ma aru, et tegu ei ole sugugi mitte tavapärase loomaaiaga, vaid millegi hoopis suuremaga. Me jalutame mööda huntidest, siis krapsakatest kitsekestest, kes möödujatelt lehekesi söömiseks norivad, ning mööda laste loomapargist.

Gondlisõit safaripargis võimaldab metsloomi jälgida lähemalt kui üheski teises pargis maailmas. Täiesti müstiline tunne on liuelda puude latvade kõrgusel ning vaadata, kuidas omi asju toimetavad karud, põdrad, kaelkirjakud, lõvid. Ma olen täielikus vaimustuses. Milline geniaalne võimalus loomadega tutvuda.
Mõelda vaid, et aastaid tagasi sai selles samas safaripargist läbi sõita oma autoga. Ma ei suuda seda endale muidugi isegi ette kujutada, ma ei tea, kas ma oleks julgenud, gondlisõit tundub ikka palju ohutum.

Sõit ei ole lühike, kuid ma oleksin peaaegu olnud nõus järjekorras veel kord seisma, et seda sõitu veel kord kogeda. Oma 36 eluaasta jooksul ei ole ma midagi vingemat kogenudki.

Absoluutselt ja kahtlemata jättis see loomapark kustumatu mulje ning kindlasti läheme me järgmisel suvel tagasi. Park on täielikult väärt 50-eurost piletihinda.

Riia loomaaia kaelkirjakud

Lätit külastades soovitasid kõik meil kindlasti külastada Riia loomaaeda. See pidi olema palju vingem ja liigirohkem kui meie enda kodune loomaaed. Ma olin skeptiline. Väga skeptiline. Kuidas saaks üks loomaaed olla tunduvalt parem kui teine kui eeldused ja võimalused peaksid justkui olema samad. Olles nüüd Riia loomaaias käinud, siis sain ma aru, mida selle all mõeldi. See tõepoolest on Tallinna loomaaiast vahvam, kompaktsem ning ka kuidagi ilusam ning looduslikum. Hubasem ühesõnaga.

Riia loomaaia troopikamaja on üliäge. Igasugused konnad, maod, krokodillid, putukad. Kui muidu ei tekita sipelgad ja muud mutukad minus erilisi emotsioone, siis siin oli suur terraarium, kus sai jälgida sipelgate töötegemist. Seda oli tore uudistada nii suurtel kui väikestel.

Lisaks on troopikamajas sinaka valgusega tuba (et mitte ööloomi häirida) ja kui silmad pimedusega harjuvad, on hästi põnev jälgida ööloomade tegutsemist.

Kas ma kaelkirjakuid juba mainisin? Neil on kaelkirjakud! Nii suured ja majesteetlikud. Absoluutne loomaaia tõmbenumber. Kuigi ma olin just (vist esimest korda elus) näinud kaelkirjakuid ka Rootsi loomaaias gondliga üle nende pea sõites, oli Riia loomaaed selles mõttes ägedam, et reaalselt sai aimu kui suur kaelkirjak tegelikult on.

Vaeslaps Tallinna loomaaed

Ma ei taha kuidagi jätta muljet, et mulle Tallinna loomaaed ei meeldi - ma olen suur loomaaia sõber ning mul on siiralt hea meel, et see aina loomasõbralikumaks muutub. Vaeslapseks nimetan ma Tallinna loomaaeda sellepärast, et peale kahte ülivinget kogemust on kodusel loomaaial, mida on külastatud kordi ja kordi, raske pakkuda samaväärset emotsiooni. Esimene külastus ei ole võrreldav korduskülastusega, seega on see võrdlus siin natukene ebaaus.

Tallinna loomaaia puhul häirib mind ennast kõige rohkem see, et kõik on kuidagi liiga laiali. Ka Kolmårdenis on loomaaed üüratu suurel maa-alal, kuid seal on kogu aeg midagi tee peal. Kogu aeg on midagi vaadata ja uudistada, Tallinnas tundub mulle, et väga palju on vaja kõndida lihtsalt selleks, et ühe maja juurest teiseni jõuda.

Samas aga on Tallinna loomaaed siiski kodune ja mõnus, sinna minna valdab mind alati nostalgiline tunne. Lapsepõlv tuleb meelde, kui vanemad suvel Tallinnasse kohvikusse ja loomaaeda tõid. Nüüd emana meeldib mulle tohutult laste loomaaed. Eriti laste loomaaia köögi klaasseina taga elavad kukkurloomad suhkru-liugurpossumid!

Ja nüüd on jäänud veel vaid 55 päeva uue polaariumi avamiseni. Seda päeva on küll kõik kaua oodanud ning sellega astub Tallinna loomaaed jälle sammukese edasi, et olla samasugune positiivse emotsiooniga loomaaed nagu teised.

Millises loomaaias on siis aga kõige toredam ja lastel kõige lõbusam? Ausalt öeldes, nii vist ei saagi vastata, sest kõik loomaaiad on oma plusside ja miinustega ning piisavalt erinevad, et neid ausas konkurentsis võrrelda. Kui aga siiski püüda panna kokku piletihind, liikiderohkus, kompaktsus, siis meie pere lemmikuks oleks vist Riia loomaaed.