Alguse sai asi juba kuu aega tagasi, kui lapsed lõpuaktusel esinemist ette hakkasid valmistama. Nii helistasid emmed üksteisele igapäevaselt, kes ja kuidas ning mida ette valmistab. Kellel on ikka pikem luuletus või laul. Mida rohkem peab pähe õppima, seda targem on võsuke!

Sellele järgnes lapsele kleidi ostmine. Mida kallim ja roosam, seda ilusam. Kleite käidi vaatamas nädal aega, vahepeal jagati teisele võistluskaaslasele uuendusi — kingad 25 eurot, sukkpüksid 10 ja kleit 50. Selle kõigega on loomulikult kursis meie terve seltskond, sest kaks emmet uhkustavad igal kohtumisel oma saavutuste üle.

Ja nüüd viimane ja kõige vaieldamatult kõige õudsem punkt. Veriseim võistlus käib praegu nende sama kahe ema vahel. Võidab see, kes suudab osta kallima kleidi. Märkimisväärne on fakt, et tegelikult ei ole kumbki neist äärmiselt rikas — mõlemad saavad umbes keskmist palka ja elavad palgapäevast palgapäevani. Ei taha ette kujutada, mis paari päeva pärast lõpetamispeol siis saab — ilmselt on oluline ka see, kelle laps ka kõige rohkem lilli koju peab kandma hakkama.

Hoian kahe käega peast kinni ja küsin kõva häälega: mis toimub?