Mürgimadudel on ülalõualuul mürgihambad, kuhu mürk voolab silma taga asuvast juhast. Maomürk on neurotoksiinide, hemotoksiinide ja proteiinide kombinatsioon.
Elapidae perekonda
kuuluvate madude - kobra, mamba, korallmao - mürk on neurotoksiin, põhjustades valu, nõrkust, halvatust ja hingamishäireid.

Vipirdae maoperekonna - lõgismao, rästiku, kilplõugmao - mürk on hemotoksiin, põhjustades kõhuvalu, oksendamist, nõrkust ja shokki. Paistetus võib esineda veel kaks päeva pärast hammustust ning hambajäljed on nahal selgelt näha.

Maohammustuse korral:

- säilitage külma verd
- eemaldage hammustatud jäsemelt ehted ja kitsad riideesemed (paistetuse ajal muutuad need vaid lisaebameeldivuste allikaks)
- kui võimalik, siis siduge haav kinni ja võtke valu vastu paratsetamooli (aspiriin võib verejooksu suurendada)
- hoidke hammustada saanud kehaosa võimaliklult liikumatuna, et mürgine veri organismis edasi ei liiguks
- üritage madu kinni püüda või tapke ta ning võtke see haiglasse kaasa, aga ärge tehke seda paljaste kätega, sest isegi maharaiutud pea võib hammustada
- ÄRGE pange peale zhgutti
- ÄRGE haava lõigake ega imege.

Vastumürki võib manustada vaid meditsiinipersonal, kuna inimene võib olla selle suhtes ülitundlik.

Ettevaatusabinõud:
- Ärge segage, rünnake ega ajage madu kitsikusse, aga kui te peaksite mõnega neist kokku puutuma, seiske liikumatult paigal, kuni ta on minema roomanud.
- Paksus rohus või liivas kõndides kandke tugevaid saapaid ja sokkidesse topitud pikki pükse. Öösel väljas käies kasutage taskulampi. Ka lärmi tegemine aitab madusid eemal hoida.
- Kui magate väljas, tehke ase maapinnast vähemalt 30 sentimeetri kõrgusele. Kui magate telgis, siis kaitseb teid telgi alusriie ja kindlalt kinni tõmmatud moskiitovõrk.
- Enne pikaliheitmist kontrollige magamisriided korralikult üle. Samuti kontrollige enne riietumist riideid ja jalanõusid.

Kontrolli enda teadmisi madude ja roomajate kohta ! (ingl.k.)