MAGUSROOG: Tummine jõulukook ehk kaua seisnud kaunikene


joulushokokook
Foto: erakogu

Rohkete kuivatatud puuviljadega keeksi eestlaste jõululaual just ülearu tihti ei kohta. Ise teen seda aga juba mitmeid aastaid. Seekord proovisin ühte šokolaadiga varianti, mida ma varem proovinud pole.

* 250 g heledaid rosinaid
* 250 g tumedaid rosinaid
* 125 g kuivatatud datleid
* 125 g kuivatatud aprikoose
* 2 dl brändit
* 1 sidruni koor ja mahl
* 125 g jahu
* 2 tl küpetuspulbrit
* 75 g tumedat šokolaadi
* 100 g sarapuupähkleid
* 2 tl piparkoogimaitseainet
* 100 g võid
* 100 g fariinsuhkrut
* 4 muna

Haki aprikoosid ja datlid väiksemaks. Riivi sidrunilt koor ja pressi välja mahl. Pane kuivatatud puuviljad koos sidrunikoore ja mahlaga brändisse ligunema. Järgmisel päeval vahusta pehme või suhkruga, lisa vahustamist jätkates ükshaaval toasoojad munad. Sega jahu küpsetuspulbri, piparkoogimaitseaine ja riivitud šokolaadiga. Pähklid rösti kuumal pannil, eemalda koor ja haki jämedalt. Vala kuivainesegu, kuivatatud puuviljad ja pähklid muna-võivahule ja sega ühtlaseks. Vooderda 24 cm diameetriga küpsetusvorm küpsetuspaberiga ja vala tainas vormi. Küpseta kooki 150 kraadi juures, fooliumi või küpsetuspaberiga kaetult 2,5 h. Jahuta kook ja mässi hoolikalt mitu korda fooliumisse. Lase kuivas ja jahedas kohas seista paar-kolm nädalat.

Kõike head!

Elina