See on väga positiivne, sest tõenäoliselt just informatsioonipuudus ja juurdunud eelarvamused on laste vähese mahlatarbimise põhjuseks.

Miks peaksid lapsed mahla jooma iga päev?
Kahtlemata on mahlad kasulikud mitte ainult täiskasvanutele, vaid ka lastele. Mahlad rikastavad organismi vitamiinidega, tõstavad energiat ja parandavad enesetunnet. Esiteks, kujutab endast mahl vedelikku ja kõik me teame, et inimene vajab iga päev teatud kogust vedelikku. Mahl aga sisaldab sõltuvalt sordist 75–90% vett. Teiseks, mahla koostises on palju erinevaid mineraalaineid (K, Ca, Mg, Fe jt.), vitamiine (enamasti leidub B, A ja C grupi vitamiine) ja süsivesikuid, mis on väga tähtsad ained organismi jaoks, eriti kasvava inimese puhul. Kolmandaks, sisaldavad mahlad lisaks orgaanilisi happeid, mis omakorda võtavad aktiivselt osa toitainete seedimisprotsessidest, samuti on neil põletiku- ja bakteritevastane toime.

Lisaks eelpool nimetatud omadustele on oluline ka valikuvõimalus – kas juua kodus tehtud mahla või osta kauplusest Läti mahlatootjate Cido ja Gutta 100% mahlasid, mis on saadaval laias sortimendis ja erinevate maitsetega. Laste puhul aga on tihti just mahla maitse määravaks teguriks, mis teeb igapäevase mahlajoomise lapsele meeldivaks.

Igale vanusele oma mahl

Mahl on üks esimesi toiduaineid, mida soovitatakse anda lastele lisatoiduna esimestel eluaastatel, kuna mahl sarnaneb oma koostise poolest piimaga ja sisaldab palju organismile vajalikke aineid.
Mahla võib anda väikelapsele lisatoiduna alates 6 kuu vanusest, kusjuures on soovitatav kasutada ainult mõne konkreetse puuvilja mahla. Üheaastane laps on suuteline päevas jooma 50–80 ml mahla. 18-kuune laps, sõltuvalt kehakaalust, joob päevas ligikaudu 120–180 ml mahla. Kusjuures on soovitatav mahl valada kruusi, kuna lutipudelist joob laps tavaliselt liiga palju mahla. Kuni 1,5 aasta vanuseni on soovitatav lastele anda vaid lahjendatud mahla, kuna värskelt pressitud mahlad on väikelapse jaoks liiga kanged. Samuti, sõltuvalt mahlasordist, on tavaliselt soovitatav eelistada kauplustes müüdavaid kartongpakendis 100% mahlasid, mille valmistajaks on näiteks Läti tootjad Gutta ja Cido, ka neid mahlasid tuleb lahjendada veega, et säästa lapse magu. Alati pöörake tähelepanu toote pakendile, kus peab olema märgitud, et tegemist on naturaalse tootega, mis on valmistatud 100% ulatuses mahlakontsentraadist.

Üldjuhul on alates 1–3-aastastele lastele soovitatav juua päevas keskmiselt 100–150 ml juurvilja-, puuvilja- või marjamahla – kas kvaliteetset, usaldusväärse päritoluga kodust mahla või kauplustes müüdavat eksootiliste puuviljade mahla, näiteks ananassi- või apelsinimahla.
Kuni 2-aastastele lastele ei soovitata pakkuda tsitrusviljadest valmistatud mahla – see võib osutuda lapse seedeelundite jaoks liiga happeliseks ja põhjustada löövet või allergilist reaktsiooni. Samas, nagu sai varem juba mainitud, on iga organism omapärane, mistõttu on soovitatav kindlasti nõu küsida lastearstilt mahlade ja nende kombinatsioonide kohta, mis sobiksid kõige paremini konkreetse lapse jaoks.

Samuti ei soovitata 2-–-aastastele lastele juua granaatõunamahla, kuna selle koostises on palju orgaanilisi happeid. Kui aga lapsel on suhkrutõbi, siis ei tohi juua viinamarja- ja muid mahlasid, mis sisaldavad looduslikke puuviljasuhkruid (glükoos, fruktoos jne).
Alates 3 aasta vanusest võib lapsele pakkuda puuviljaliha sisaldavat mahla, umbes 100–150 ml päevas, kusjuures seda tuleks teha pärast sööki, kuna mahl on teatud määral toiduaine, s.t. ta sisaldab kaloreid ja võib vähendada lapse söögiisu.

Ühele lapsele on kasulikum puuviljad, teisele aga mahlad

Iga organism on omapärane ja tihti juhtub nii, et organism ei võta vastu värskeid puu- ja juurvilju teatud koostisainete tõttu. Sel juhul on kasulik mahla tarbida toidulisandina. Näiteks on soovitatav mahla juua haiguste puhul, kuna just mahlaga saab nõrgenenud organism vajaliku C vitamiini annuse, antud tarbeks sobib näiteks apelsinimahl või mustsõstramahl. Seejuures toimub mahlade seedimine inimorganismis kiiremini (umbes 15–30 minutiga), juur- ja puuviljade seedimine aga võtab mitu tundi.

Naistekas on mahlakuu meediapartner. Kõik tekstid on kirjutatud Mahlanõukogu liikmete poolt ega väljenda toimetuse ajakirjanduslikke eelistusi.