Aga presidendi kõnet kuulan alati hoolega ning kontserti ja kätlemistseremooniat vaatan samuti. Eesti lippu küll seekord laual ei olnud (väike Selverist ostetud lipp on mul Hollandi kodus) ja pidulikku õhtusööki kiluvõileibadega kah ei teinud (sest ma ei söö kilu), aga õhtul kenasti vaatasin kõik vajaliku interneti vahendusel ära.

Kleitidest ja moeämbrisse astumistest ning riistakujulisest kaelakeest ei viitsi ka kirjutada, sest ilmselgelt olen ma ajapikku palju tolerantsemaks muutunud. Kõik ju arvavad, et näevad enda arvates head välja ja kõik disainerid on oma parima loomingu kandmiseks teinud. Hakata siis neid „kõige koledamate kleitide TOP10“ koostama on ilmselget suht mõttetu. Kuigi jah, järgmise päeva uudistes muud polegi, kui kleitide pildid. Ja kuigi ma ei ole suur rahvarõivaste fänn, siis meie president nägi äärmiselt kena ja uhke oma kostüümis välja. Näitasin pilti isegi oma itaallannast majakaaslasele ja temagi ahhetas, et „oi, kui ilus!“ Seega igatepidi hästi valitud outfit!

Ka presidendi kõne meeldis, eriti eestluse rõhutamine erinevatest vaatepunktidest, „õmblustevaba“ ühiskonna soosimine ning koduvägivalla teema tõstatamine. Poleks ju sellist käiku kõnes oodanud! Aga nii peabki, kaua me ikka kuulame ja tuututame, et kõik on hästi, elu on ilus ja eestlane olla on ilmatuma uhke! Julge ja vajalik valusa teema tõstatamine ja väga loodan, et sellest on kasu ka. Vähemalt on presidendil see probleem teada.

Või siis fakt, et appi-appi, president luges oma kõne maha telepromterilt. Kas oleks parem olnud, kui paberilt oleks lugenud? Loed paberilt maha ja rahvas nuriseb, et kas siis tõesti üldse head kõnepidamise oskust ei ole. Kasutad telepromterit ja kohe oled rahvast tüssanud, sest nemad arvasid, et nii ilusasti räägib. Minu arvates üldmulje oli kena ja sõbralik ning pealegi, kuskil pole öeldud, et president oma pooletunnist kõnet peast peaks esitama. Loeb ju see, et suurepärane kõne oli ja puterdamata ette kanti.

Üldse on meie presidenti kohta igasugust vingumist, mida on eemal elades naljakas uudistest vaadata. Kangesti tahetakse iseloomuga, aga samas paindlikku ja rahvale meeldivat presidenti. Ei tohi ta puhatagi (sest millest üks president üldse puhkab? Kuidas juba väsinud?). Lisaks võtab sõna isegi eelmine esimene leedi, et nii küll ei kõlba? Ei mingit puhkust! Riik kukub kokku nii!

Minul on küll meie presidendile vaid kiidusõnad. Ja väga armas oli temast saata n-ö välismaa eestlastele aastapäeva tervitus interneti teel. Ei ole nii, et muudkui tulge koju, tulge koju, mis te seal väljamaal passite! Tark inimene, kes tunnustab ka teisitimõtlejaid. Absoluutselt pole midagi halba öelda sel teemal. Ja loodan, et paljudele väljamaa eestlastele meie president sümpaatne on.

Muide, täna on Põhja-Iirimaal ka valimised ja mina olen ennast imelikul kombel ka registreeritud valija staatusesse saanud. Käisin ka ära. Põhja-Iirimaa ju hääletas Brexiti vastu, see on vähim mis ma nende heaks teha saan. People before profit ehk inimesed enne kasumit!