1. Mis see suluseis on?

Põhimõtteliselt on tegu olukorraga, kui söödetakse pall mängijale, kellest eespool (rünnaku suunas) on vähem kui kaks vastasmeeskonna mängijat, kaasa arvatud väravavaht. Mängija on suluseisus kui ta on vastaste väljakupoolel, asub pallist eespool ja tema ja vastaste väravajoone vahel on vähem kui kaks vastase jalgpallurit. Suluseisus olevat mängijat ei karistata, aga vastasmeeskond saab sellise olukorra tekkides õiguse vabalöögile. Capiche?

2. Mille eest kollase kaardi saab?

Kollase kaardi saab mängureeglite rikkumise eest. Algul piirdutakse hoiatamisega, kuid kui mängija juba mitu korda “halva käitumisega” (särgist tirimised, jalaga andmised ja muu selline) silma jääb, karistatakse teda kollase kaardiga.

3. Aga punase?

Punase kaardi saab kas eriti jõhkra rikkumise eest (näiteks vastasmängijale näkku sülitamine või munadesse andmine… ) või olukorras, kus mängija on ära teeninud juba teise kollase kaardi. Ja kui kohtunik ebaõiglaselt kaarte jagama hakkab, on meil õigus karjuda ja lõhkuda!

4. Mis asi on tsenderdus?

Tsenderdus on, kui rünnakul olles väljaku äärelt söödetakse (kõrge) pall võimalikult väljaku keskele, värava alla. Mis seal nii keerulist on? Tsenderdus — tsenter — keskpunkt.

5. Kuidas see triblamine välja näeb?

Triblamine on palliga jooksmine — mängija jookseb palli enda ees “lükates” osavalt vastastest mööda.

6. Mille eest nurgalöögi saab?

Ründav meeskond saab nurgalöögi, kui pall läheb üle kaitsva meeskonna otsajoone ehk siis joone, mis on täpselt värava taga.

7. Aga karistuslöögi?

Teeme puust ja punaselt: kui ühe meeskonna mängija rikub reegleid, näiteks lööb vastast, hüppab talle peale, tõukab vm koolipoistele tavaline (siia alla lähevad ka kollased ja punased kaardid), saab teise meeskonna mängija lüüa neile karistuslöögi. Karistuslöök sooritatakse kohalt, kus toimus reeglite rikkumine.

8. Mis see penalt on?

Esiteks, see on penalti, mitte penalt! Penalti on üks karistuslöökide liike, aga see määratakse siis, kui rikkumine on toimunud oma võistkonna karistusalas. Penaltit lüüakse selle valge täpi pealt väravavahi läheduses, tead küll.

9. Okei, aga vabalöök?

Vabalöögi õiguse saab vastasvõistkond siis, kui mängija sooritab kohtuniku arvates ühe järgnevast kolmest rikkumisest: mängib ohtlikult, tõkestab vastasmängija liikumist, takistab väravavahil palli käest löömast. Ka väravavaht võib siin reegleid rikkuda, kui ta palli liiga kauaks näppima jääb…

10. Miks palli kätte ei tohi võtta?

Sest see on jalgpall… Palli käega katsumise eest saab karistada. Välja arvatud väravavaht, tema võib palli kätte võtta.

11. Miks jalgpallurid pidevalt muru peal aelevad?

Noh, kui vastasmeeskonnamängija sulle ka väikse sõrmega pihta läheb, käid sa uperkuuti, et kohtunik arvaks, et sind on sõna otseses mõttes läbi pekstud ja annaks vastasmängijale kaardi. Enamasti pole ohhetavatel, ahhetavatel ja oma varandust kinni hoidvatel meestel tegelikult häda midagi ja õnneks saavad mõistlikumad kohtunikud sellest manipuleerimisest aru.

12. Miks ilus jalgpallur särki seljast ei võta, kui tal palav hakkab?

Sest ta peab kandma oma numbriga särki, et sinusugused võhikud teaksid, kas ta on Itaalia või Hispaania meeskonnast. Ja üleüldse on jalgpallurite vormiriietele üsna ranged nõuded ning kõhulihaste näitamine sinna alla ei käi, kui väga sa seda ka ei tahaks. Mõnikord kui jalgpallur lööb värava, kisub ta endal suurest õnnest särgi seljast... ja saab selle eest kohe kollase kaardi.

13. Miks vahepeal pall külje pealt sisse visatakse?

See on küljesissevise — kui pall ületab küljejoone, visatakse pall uuesti väljakule kohalt, kus pall joone ületas. Küljesisseviske teeb viimasena palli puudutanud mängija vastasvõistkonna liige.

14. Kaua üks mäng kestab?

Esimene poolaeg kestab 45 minutit, siis on 15 minutit vaheaega, siis 45 minutit teine poolaeg.

15. Mille eest lisaaega määratakse?

Lisaaeg on mõeldud vahepeal raisku läinud aja tagasi tegemiseks (vigastustele, vahetustele jm kulunud aeg). Sõltuvalt mängust on see iga kord erinev.

NB! Kui mäng jääb viiki, kuid vajab kindlalt võitjat (finaalid), määratakse 2x15 minutit lisaaega. Kui ka siis mäng viigis on, lüüakse võitja selgitamiseks kordamööda penalteid.

16. Miks vahepeal väljakupooli vahetatakse?

Puhtalt selleks, et kõik oleks võrdne ja ükski meeskond ei saaks kurta, et vastastel oli parem publik ja neile paistis kogu aeg päike silma vms.

17. Miks jalgpallurid kogu aeg üksteist musitavad ja kallistavad?

Mida me oskame öelda… See on kirglik mäng ja tunded on laes.