Võimalusel eelista digikaamerat

Uus videokaamera tasuks valida digitaalsete kaamerate hulgast. Praegu on digikaamerad väga populaarsed – need on mugavad ja uudsed, mistõttu puudub vajadus alternatiivide hulgast valida. Millised on digitaalkaamerate eelised ja miks on just need seadmed kasutajate südamed võitnud? Digitaalkaameraid on lihtne kasutada, need on kõrge kvaliteedi, väikeste mõõtmete ja madala hinnaga. Ühtlasi on digikaamerat väga mugav arvutiga ühendada ja nii lihtsal moel andmeid kaamerast arvutisse edastada.

Piltide kvaliteet oleneb meediast

Piltide kvaliteet oleneb peale kaamera liigi ka selle meediatüübist. Tasuks silmas pidada MiniDV ja DV meediat, mis on populaarsed juba mitmeid aastaid. Kuigi arvatakse, et peagi on need lahendused juba mineviku teema, pakuvad need praegu tõeliselt kvaliteetseid pilte. Ühtlasi on neil suur võimsus.

Soovides veelgi suuremat võimsust ja võimalust salvestada kümneid tunde videoid, tasub endale soetada videokaameratele mõeldud kõvaketas. Nende võimsus algab 30 kuni 60 GB-st ning tehnoloogia arenedes jõuavad varsti turule veelgi võimsamad kõvakettad ja videokaamerad.

Üks võimalik andmekandja on DVD. Andmete paigutamine plaadile on väga lihtne ning pilte ja videoid on DVD pealt äärmiselt mudav vaadata. Selleks saab kasutada nii arvutit kui ka DVD-mängijat. Siiski ei ole kriitikute sõnul kvaliteetsete piltide plaadile jäädvustamine parim valik.

Resolutsioon — mida suurem, seda parem

Kui teistel parameetritel on nii eeliseid kui ka puuduseid, siis resolutsiooni valimine (pikslite arv) on äärmiselt lihtne. Mida kõrgem resolutsioon, seda parem pildikvaliteet. See tähendab omakorda kirkamaid värve, loomulikumat gradatsiooni ja suuremat kontrasti. Need kõik on väga olulised ka professionaalidele.

Praegu on turul väga laias valikus kõrge resolutsiooniga videokaameraid – HD-kaameraid. HD-tehnoloogia loob äärmiselt erksad ja kvaliteetsed pildid. Paljud HD-videokaamerad jäädvustavad panoraami formaadis (16:9), mis on väga uudne ja ootamatu lahendus ka kogenud fotograafidele. Seda tasub kahtlemata katsetada ja hinnata.

Pildistabilisaator veelgi paremaks kvaliteediks

Parimate tulemuste saavutamiseks soovitatakse kasutada stabilisaatorit. Hüplevat ja värisevat pilti on hiljem väga ebamugav vaadata. Stabilisaator hoiab pildi paigal ja stabiilsena. Stabilisaatoreid on mitut tüüpi: digitaalsed, optilised ja elektroonilised. Ei ole erilist vahet, milline tüüp endale valida, kuid see on suisa kohustuslik abimees. Stabilisaatorita jäädvustatud hetkede vaatamine ei ole tõesti seda väärt.

Ühendused

Videokaamera teiste seadmetega ühendamine on oluline selleks, et kaamera kasu maksimeerida. Seetõttu võiks kaameral olla vähemalt järgmised ühendused: S-video (analoogsignaal), DV (digitaalne skaneerimine), AV (teleriga ühendamiseks), USB (arvutiga ühendamiseks). Ideaalsel kaameral on kõik neli ühendust. Tehnoloogia kiire arengu tõttu ei oska keegi öelda, millised neist ühendustest on tähtsad aja möödudes.

Milline peaks olema LCD-paneel?

Igal moodsal seadmel on LCD-paneel või -ekraan, millelt on võimalik parasjagu filmitavat näha ja videorežiime muuta. Soovitatav on valida endale võimalikult kõrge resolutsiooniga ekraan. Mida kõrgem on resolutsioon, seda parema ülevaate saad. Standardne on 2,5-tolline LCD-paneel.

Videokaamera suurus ja kaal

Kui filmimist on palju ja seda tuleb teha pikka aega järjest, on kahtlemata olulised ka kaamera mõõtmed. Kõige tähtsam on, et kaamerat oleks mugav käsitseda ja selle kandmine ei mõjuks koormavalt. Ühtlasi tasuks veenduda, et kaamera mahuks kenasti käe- või seljakotti. Sel moel on seda hõlbus kõikjale kaasa võtta. Kui oled amatöör ja soovid hetki jäädvustada üksnes harvadel kordadel, on üsna kindel, et jätad raske ja koguka kaamera üsna pea koju, kuna selle kaasas kandmine põhjustab ebamugavusi.

Suurus on vähem oluline juhul, kui tegeled filmindusega sageli ja omad ka selle juurde kuuluvat tehnoloogiat. Sellegipoolest peaks kaamerat olema mugav käsitseda. Üks on kindel – mida mugavam on kaamerat kasutada, seda tihedamini seda tehakse.

Jaga
Kommentaarid