Vabas õhus viibimine on kindlasti organismile värskendav ja eriti valmistavad rõõmu päikeselised päevad. Kuid seejuures ei tohi unustada, et tähtis on kaitsta end nii looduse ohtude kui ka mitmesuguste pisivigastuste eest. BENU Võru Rimi apteegi farmatseut Liia Luik jagab pühade eel soovitusi, mida peaks nii pühade ajal maale kui ka muul ajal suvel pikemale väljasõidule või rannapuhkusele minnes koduapteeki pakkima.

Kindlasti peab kotti pakkima arsti kirjutatud retseptiravimid ning kui peres on väikesed lapsed, siis kraadiklaas ning külmetust leevendavad vahendid ning ka müts ja päikeseprillid rannakülastuseks.

Päevituskreem

Äärmiselt oluline on rõhutada, et juba esimeste päikeseliste päevadega ja eriti suve alguses piisab naha punaseks põletamiseks ainult mõnest päikeselisest tunnist. Seetõttu ei tohi sugugi mõelda, et küll ma jõuan järgmisel korral! Ühtlasi tuleb väga tähelepanelik olla paljude sünnimärkidega inimestel, kellele on soovitus katmata päikese käes olla mitte üle 5-10 minuti korraga.

Paljud võtavad tõenäoliselt esimese reaktsioonina kapist välja mullusest hooajast jäänud kreemijäägid, kuid see oleks tarvis kindlasti välja vahetada. Sest avatud pudelis seisnud toote mõju on suure tõenäosusega kaitse kadunud ning kindlasti tuleks hankida uus kaitsevahend. Reeglina on avatud päiksekaitsefaktoriga kreem kasutuskõlblik 6-12 kuud, mistõttu tuleb jälgida pakendile lisatud infot.

Apteekides on müügil mitmesuguse kaitsefaktoriga päikesekaitsekreeme, kuid üldise soovitusena võib öelda, et pigem heleda nahaga Eesti inimene peaks suvel eelistama 30-40 faktoriga päevituskreemi.
Heledate juuste ja silmadega lastele on soovitatav 50 kaitsefaktoriga kreem või sprei. Samuti peab lapsi – kes sageli armastavad mängida riieteta päikese käes ja vee ääres – kreemitama iga kahe tunni tagant.

Põletuse ja tursete leevenduseks


Suvel tekib tahes-tahtmata ka põletusoht – olgu selle põhjuseks või kogemata liiga pikaks keskpäevase päikese kätte jäämine või ka hooletu grillimine või ebaõnn jaanilõkke süütamisel. Selle vastu aitab jahutav geel, mis desinfitseerib punetavat ja villilist nahka ning leevendab valu. Põletuse vastu on abiks ka vastavad spreid, mida tuleb kahjustunud kohale kanda vähemalt kaks korda päevas, näiteks pärast duši all käimist.

Kindlasti ei tohi kasutada päikesepõletuse leevendamiseks rahvafolkloorist tuttavat hapukoort – see suleb nahapoorid rasvakihiga ja ei lase põletada saanud kohal hingata. Omal kohal on aaloet sisaldavad geelid ning vanad head pantenooli sisaldavad kreemid on abiks põletuste ja marrastuste puhul.

Haavahooldus


Vabas õhus toimetades tuleb ikka ette kergemaid kriimustusi ja marrastusi, mistõttu ka nende vastu võiks igapäevaselt abivahendid käeulatuses olla. Kindlasti peab meeles pidama, et haavad paranevad kõige paremini niiskes keskkonnas. Haava ei tohi kindlasti lahtiseks jätta, kuna siis võib tekkida põletikuoht.

Väiksemad kriimustused ja lõikehaavad vajavad leige voolava vee või desinfitseerimisvahendiga puhastamist, erilist tähelepanu nõuab haava puhastamine võõrkehadest (liiv, muld, riidetükid vm). Puhastatud haav onvaja katta plaastriga ning seejärel igapäevaselt paranemist jälgida. Kuna haavasid võib olla mitmesuguseid, võiks koduses apteegis olla mitmesuguse suurusega plaastreid, et vajadusel sobiv valida. Samuti võiks olla plaastrite hulgas veekindlaid, kuna suvel võib ikka ette tulla kokkupuudet veega – olgu ujudes või ka aiatöid tehes.

Lahtiste haavade jaoks on olemas spetsiaalsed geelid, mis aitavad haava niisutada ja kiirendavad seeläbi paranemist.

Tähtis on meeles pidada, et suurem haav tuleb pärast puhastamist katta korralikult sidemega. Praegu on saadaval ka väga mugavad haavavõrgud mis ei kleepu haavale ja plaastri või sideme vahetus üsna valutu. Haavahooldusesse on lisandunud palju silikoonplaastreid ning ehkki nende hind on küll kallim, siis vahetama peab neid 3-7 päeva järel. Väksemad plaastrid sobivad ka kannavillidele.

Sääsed, parmud, puugid


Erinevad putukad on igasuviseks nuhtluseks, see pole kellelegi uudiseks. Õnneks on apteekides müügil putukatõrjevahendid, mis aitavad peletada nii sääski, parmusid kui ka puuke. Ühtlasi on saadaval mürgivabu tõrjevahendid, mis kestavad kaua, on lõhnatud ja ei jäta nahale kleepuvat kihti. Selliseid vahendeid saab nahale kanda nii palju kordi kui tarvis ning neid võivad kasutada väikelapsed, allergikud ja rasedadki. Puukide vastu on kõige tõhusam kaitse katmata nahale pihustatav puugitõrje, õhukeste riiete puhul tuleks piserdada kaitset ka otse nahale. Puugitõrjevahendite toimeaeg on vahemikus 4-8 tundi, kuid peab arvestama, et higistades või ka niiskes ja tuulises paigas viibides tuleb tõrjevahendit uuendada sagedamini.

Puugi eemaldamine


Kui puuk on end juba ahasse imenud, ei tohi teda eemaldada tavaliste pintsettidega, vaid apteegis saadavalolevate spetsiaalsete puugi eemaldamiseks mõeldud tangidega: pintsettidega surutakse puuk kokku ja see kiirendab mürgi eritumist, tangid seevastu eemaldavad puugi lihtsalt ja tõhusalt.
Hammustuskoht tuleb kindlasti desinfitseerida ja seda siis vähemalt nädal aega jälgida. Kui koht muutub põletikuliseks, punaseks ja valusaks, siis tuleb minna perearsti juurde.
Kui on kahtlus, et puuk võis olla nakatunud ja andnud borrelioosi ka edasi, on võimalik teha kodune kiirtest, mis tuvastab hiljutist infektsiooni (2-4 nädala jooksul oletatavast puugihammustusest). Testi, mis on müügil apteekides, kasutatakse sõrmeotsa verd ja tulemus selgub 91 protsendi täpsusega. Parim on vaktsineerimine puugihaiguste vastu. Toime saamiseks on vajalik mitmekordne vaktsineerimine.

Jäägeel või külmakott


Kukkumise või muu arstile pöördumist mitte nõudva kergema trauma korral, aga ka siis, kui mesilane juhtub nõelama või rästik salvama, tuleb haiget saanud koht kohe katta külmakotiga, mis aitab valu ja paistetust leevendada, ühtlasi aeglustab see mürgi levikut.

Söetabletid


Jaanipühad ei möödu loomulikult ka söögita. Kuid on palju inimesi, kellel tekivad kergesti gaasivalud, mistõttu nemad peaksid alati pakkima kaasa mõne ravimi gaaside leevendamiseks. Kõhulahtisuse ja oksendamise korral aitavad söetabletid, mis on nüüd müügil kontsentreeritud kujul. Väga tugeva kõhulahtisuse korral aitab loperamiid. Ka smecta pulber võiks olla käepärast ja eriti väikelastega peredel vedelikuasendaja, mis sisaldab vastavas koguses mineraale et vältida vedelikupuuduse teket. Ja seda saab ka väga kuumal suvepäeval lihtsalt täiendava janukustutajana kasutada.

Allergiaravim


Paljud on allergilised putukate, õietolmu või mõne toiduaine suhtes, alati pole inimesel endal sellest aimugi. Seetõttu tuleb maale sõites igaks juhuks allergiaravim kaasa pakkida või siis otsa lõppev ravim kindlasti asendada.

Palavikku alandavad rohud


Valuvaigisti, mis aitab vajadusel palavikku alandada, peaks olema igas koduses apteegis. Laste haigestumise korral võiks nii valu vaigistamiseks kui ka palaviku alandamiseks kasutada tablettide asemel siirupit või küünlaid.

Jaga
Kommentaarid