“Igas kodus võiks enne beebi sündi olla asjad, mis sobiksid kasutamiseks just selles vanuses lapsele ning hästi oluline on, et vanemad oleksid kursis, kuidas ja millises annuses neid ravimeid lapsele vajaduse tekkimisel andma peab,” räägib perearst.

“Laste ravimitele kehtivad ohutusnõuded, millest tuleks ka kindlasti kinni pidada. See tähendab, et enne ravimi andmist tuleb selle säilivust kontrollida. Mitte kunagi ei tohi anda lapsele ravimeid, mis on määratud kellelegi teisele. Ravimeid tuleb hoiustada kohas, kus lapsel puudub nendele ligipääs. Lisaks tuleks ravimeid soetades küsida apteekrilt, millistes tingimustes neid hoiustama peaks, sest osa ravimeid säilib kõige paremini külmikus, osa jällegi toatemperatuuril.”

Mida peaks beebiapteek sisaldama?

Digitaalne termomeeter
“Beebide kehatemperatuuri soovitatakse mõõta pigem suust või pärakust, aga seda võib teha ka kaenlaalusest või kõrvast. Beebil on palavik juhul, kui see ületab kaenla alt mõõdetuna 37,4 °C, pärakust mõõdetuna 38,1 °C, kuulmekäigust mõõdetuna 37,6 °C ning suust mõõdetuna 37,8 °C.”

Paratsetamooliküünlad või -siirup
“Paratsetamoolil on valuvaigistav ja palavikku alandav mõju. Palavik omakorda on teadupärast organismi loomulik kaitse nakkuste vastu – kõrge temperatuur hävitab baktereid ja viiruseid. See tähendab, et enamikul juhtudel on kõige parem mõneks ajaks kehatemperatuuril siiski tõusta lasta. Juhul kui see tõuseb juba üle 39 kraadi või kui laps on madalama temperatuuri juures loid ning nutab, tuleks talle paratsetamooli anda.”

Inhalaator ehk aurumasin
“Inhalaator niisutab sisse hingatavat õhku – see aitab ninasekreeti vedeldada ja ärritunud hingamisteede limaskesta niisutada ning rahustada.”

Soolalahus nina loputamiseks
“Beebidele ja väikelastele sobib kuni teise eluaastani pigem 0,9% naatriumkloriidi lahus ehk füsioloogiline lahus.”

Ninaaspiraator
“Ninapump või ninaaspiraator on hea abiline beebi nina õrnaks puhastamiseks.”

Mähkmekreem
“Mähkmelööve on üsna levinud probleem. Beebi tagumikule ja suguelunditele tekivad siis tavaliselt punast värvi punnikesed. Selle vastu aitab väga hästi regulaarne vannitamine ja mähkmevahetus, mähkmekreemi kasutamine ning õhuvannid.”

Antibakteriaalne kreem
“Antibakteriaalne kreem või alkoholivaba antiseptiline või desinfitseeriv lahus võiks samuti koduapteegis olemas olla. Seda saab väikeste haavade korral naha puhastamiseks ning desinfitseerimiseks kasutada.”

Väikesed sidemed ja plaastrid
“Neid võib naha kriimustuste ja väikeste haavakeste korral vaja minna.”

Simetikoonitilgad
“Simetikooni kui toimeainet kasutatakse beebide koolikute ning gaasivalude vähendamiseks – kui lapsel on palju gaase, tasub neid proovida.”

Beebide küünekäärid
“Spetsiaalselt beebide jaoks disainitud küünekäärid on värsketele vanematele hindamatu abivahend – nendega on mugav ja ohutu beebi küüsi lõigata.”

Et algus oleks lihtsam, leiab kõik vajalikud tooted apeegi beebipakist

Et uue teekonna algus oleks maksimaalselt muretu, on BENU pädevad apteekrid kokku pannud beebi vajadustest lähtuvalt kvaliteetseid tooteid sisaldava beebipaki. „Beebipakki oleme valinud kõige vajalikumad tooted beebide ja emade vajadusi silmas pidades. BENU beebipakist leib mitmeid tooteid, et emad ja beebid end mugavalt ja õnnelikuna tunneksid,“ sõnas BENU apteegi proviisor Marina Rjabtsova.

Beebipakist leiab ka beebiteemalised kleepsud iga beebi elukuu tähistamiseks ning ema ja beebi teatmiku. Teatmikus tehakse põhjalikult juttu värskeid lapsevanemaid vaevavatest igapäevamuredest ja vastatakse nende jaoks olulistele küsimustele.

Nõu saamisel on abiks Minudoc.ee virtuaalkliinik, mis pakub videokõne kaudu oma ala spetsialistide vastuvõttu mitmes keeles, sealhulgas eesti ja inglise keeles. Vastuvõtud toimuvad iga päev kuni kella 22, kaasa arvatud nädalavahetustel ning riigipühadel.

Nüüd on võimalus saada töölt või kodust lahkumata ka professionaalse apteekri nõu ravimite kasutamise, manustamise, toimeainete, võimalike kõrvalmõjude jms kohta. Lisaks saab tasuta apteekri teenuse raames küsida ravimite kohta täpsustavaid küsimusi või küsida nõu ilutoodete teemal. Tasuta apteekri nõustamisteenusele saab ligi nii www.benu.ee/minudoc kui ka www.minudoc.ee lehelt, kui valida seal apteekri teenus.

Jaga
Kommentaarid