VASTUS:

Tõepoolest, igemehaigused ja paraku eriti just igemehaiguste raskemad vormid ei küsi vanust. Tänasel päeval oskame siiski üsna edukalt nende haigustega võidelda — enamasti on võimalik igemehaigusi ravida ja peatada, raskemal juhul nende kulgu oluliselt aeglustada. Igemehaiguste põhjuseks on mikroobidest koosnevate ladestuste tekkimine hambapinnale igemest kõrgemale, aga eriti igemeserva alla. Inimesed on haiguste suhtes erineva vastuvõtlikkusega ning ka meie suus olevate mikroobide kooslused on erinevad — mõnel on rohkem haigusttekitavaid baktereid, teistel puuduvad need sootuks. See on ka põhjuseks, miks igaüks ei haigestu.

Peamiseks viisiks igemehaiguste ravis on mikroorganismide, eriti just haigusttekitavate bakterite hulga vähendamine ning nende elukeskkonna muutmine selliseks, mis pärsiks bakterite edasist elutegevust. See tähendab eelkõige kindlasti kolme vajalikku tegevust:

  • põhjalikku ja mõtestatud kodust tööd hammaste puhastamisel,
  • regulaarset hammaste sügavpuhastust hügienisti juures, kes protseduuride käigus eemaldab hambakivi ja puhastab igemetaskud ning kogu suu saab põhjalikult puhtaks — ühtlasi aitab see efektiivsemalt jätkata ka koduse puhastamisega,
  • regulaarseid kontrollvisiite arsti või hügienisti juurde, mis võimaldab sekkuda võimalikult varases haiguse faasis — mida varem haigusele jaole saab, seda lihtsam saab Teie jaoks olema raviprotsess ning loomulikult ka odavam.

Vahel, sõltuvalt juhtumist, võib vaja minna ka kirurgilist ja antibakteriaalset ravi, kuid igasuguse ravi õnnestumise eelduseks on eelpoolnimetatud kolm ennetava mõjuga tegevust. Ühekordne kirurgiline ravi võib anda küll olukorra paranemise teatud perioodiks, kuid ei suuda tagada pikaajalist ravitulemust.

Kui tihti peaksite käima regulaarses kontrollis ja hammaste sügavpuhastuses — kindlasti vähemalt üks kord aastas ning probleemi kirjelduse alusel võib vajalik olla kuni kaks korda aastas. Täpsemalt saab soovitada ikkagi hügienist või arst läbivaatusel, kus saab Teie olukorda konkreetselt hinnata. Samuti soovitan oma hügienistiga nõu pidada ning koos läbi arutada kõik vajalikud koduse hambahoolduse vahendid ja kasutamise tehnikad, et saaksite veenduda oma harjumuste õigsuses.

Dr Lauri Vahtra, peaarst ja parodontoloog
Kliinik 32