SÖÖMING KAHEKSALE

  • Marineeritud räimed sinepikastme ja praetud soolalihaga
  • Ürdisaia-koorikuga kaetud hanekoiva-confit mahlaste ahju-juurviljade ning parajalt krehvtise õunakeedusega
  • Rikkalik riisipuder vürtsises punaveinikastmes koos hautatud, kuivatatud puuviljadega

    Marineeritud räimed sinepikastme ja praetud soolalihaga

    Soolamine

    500 g värsket räime
    500 ml vett
    1,5 sl soola
    1,5 sl 10% äädikat

  • Puhasta ja fileeri (eemalda luudest) räimed.
  • Sega vett ja soola nii kaua, kuni sool on täielikult lahustunud, lisa äädikas.
  • Lao räimefileed kaussi ning kalla peale soolvesi. Lase külmkapis 12 tundi seista.

    Marinaad

    50 ml 10% äädikat
    200 ml vett
    3 sl suhkrut
    1 apelsin
    0,25 g safranit
    1 sibul ratasteks lõigatuna
    1 väike porgand ratasteks lõigatuna
    20 tera vürtsi
    2 tl sinepiseemneid
    1 loorberileht
    (soolatud räimed)

  • Pese apelsin ja lõika koorest õhukesed viilud ilma valge osata. Haki hästi peeneks.
  • Sega kokku äädikas, vesi, suhkur, safran ja hakitud apelsinikoor. Lase segul seista umbes 2 tundi.
  • Kurna räimed soolveest ning lao kihiti kaussi, kihtide vahele pane vürtsiteri, sinepiseemneid ning porgandi- ja sibularattaid. Kõige peale pane loorberileht.
  • Kalla peale eelnevalt valmistatud marinaad. Lase seista 12–24 tundi.

    Sinepikaste

    1 sibul peeneks hakituna
    150 ml külmpressitud oliiviõli
    200 ml valget magusat veini
    2 sl dijoni sinepit
    2 tl sinepiseemneid
    2 sl pruuni suhkrut
    4 sl pudiks tehtud pehmet saia
    natuke jahvatatud nelki
    soola

    Serveerimiseks

    300 g soolapekki
    musta leiba

  • Kuumuta pannil õli. Passeeri sibul madalal kuumusel. Lisa valge vein ning lase keema.
  • Lisa pidevalt segades sinep, sinepiseemned ja pruun suhkur. Lase segul keeda madalal temperatuuril, kuni suhkur on sulanud.
  • Paksenda saiapudiga ning maitsesta soola ja nelgiga.
  • Lõika pekist väiksed kuubikud ning pruunista kergelt pannil.
  • Serveeri räimed kastme, soolapeki kuubikute ja musta leivaga.

    Ürdisaia-koorikuga kaetud hanekoiva-confit mahlaste ahju-juurviljade ning parajalt krehvtise õunakeedusega

    Hanekoiva-confit

    8 väiksemat hanekoiba
    50 g meresoola
    1 sl purustatud musta pipart
    1 sl kuivatatud tüümiani
    1 sl kuivatatud kaneeli
    1 tl jahvatatud nelki
    1,5 kg hanerasva

  • Sega maitseained ning määri koivad seguga kokku. Lase külmkapis 12 tundi seista.
  • Eemalda liigne marinaad ning aseta koivad ahjuvormi või haudepotti. Kuumuta hanerasv ning vala koibadele. Koivad peavad täielikult rasvaga kaetud olema. Et ahi puhtam jääks, võid nõu katta fooliumi või kaanega.
  • Küpseta 120 ºC juures 12 tundi.
  • Võta koivad rasva seest välja ja jahuta. Rasv jäta alles ja kasuta köögiviljade küpsetamiseks.

    Ürdi-saiamass

    100 g pudiks tehtud pehmet saia
    3 sl oliiviõli
    3 sl magusat valget veini
    2 munakollast
    1 apelsin
    kimp värsket peterselli
    10 värsket tüümianioksa
    paar värsket rosmariinioksa
    soola, pipart

  • Haki tüümiani-, rosmariini- ja petersellilehed hästi peeneks.
  • Lõika apelsinikoorest õhukesed viilud ilma valge osata ning haki peeneks.
  • Sega kõik ained omavahel pehmeks taignaks ning maitsesta soola ja pipraga.
  • Lase taignal umbes 2 tundi seista.
  • Kata hanekoivad õhukese taignakihiga ning küpseta 200 ºC ahjus pealt kuldpruuniks (umbes 10 min).

    Juurvilja confit

    350 g juursellerit
    500 g kaalikat
    400 g (šalott)sibulat
    400 g porgandit
    300 g mustjuurt
    250 g nuikapsast

    (NB! Kõik köögiviljad kooritult!)

    hanekoiva confit`st üle jäänud hanerasv
    tüümian
    rosmariin
    jahvatatud nelk
    sool
    purustatud must pipar

  • Tükelda köögiviljad ühesuurusteks kuubikuteks, vala ahjuvormi või haudepotti ning vala peale kuum hanerasv. Köögiviljad peavad rasvaga kaetud olema. Soovi korral kata nõu fooliumi või kaanega — nii jääb ahi puhtaks.
  • Küpseta 120 ºC juures 12 tundi.
  • Kurna suurem osa rasvast. Vala juurviljad ahjuplaadile ning lisa ürdid ning maitseained. Enne serveerimist küpseta õhukese kihina 200 ºC juures umbes 10 minutit.

    Õuna-ingveri keedus

    500 g õunu
    50 g võid
    100 g suhkrut
    300 ml vett
    jahvatatud ingverit
    purustatud mädarõigast

  • Pese õunad ning tükelda sektoriteks.
  • Kuumuta potis või ning lisa õunasektorid. Kuumuta kergelt ja lisa vesi ning suhkur. Hauta nii kaua kuni õunad on täiesti pehmed.
  • Suru segu läbi sõela ning maitsesta ingveri ja mädarõikaga. Serveeri külmalt.

    Mida tähendab confit?

    Confit’ puhul küpseb liha rasvas pikki tunde madalal kuumusel — tulemus on lausa suus sulav ja äärmiselt hõrk!

    Confit’ meetodil valminud liha (ja köögivilju) saab edukalt säilitada rasvaga kaetult jahedas kohas mitmeid kuid. Soolamise ja suitsutamise kõrval on see üks maailma vanimaid ja tõhusamaid toidu säilitamise meetodeid. Hanerasva saab confit’ tegemiseks kasutada korduvalt.

    Rikkalik riisipuder vürtsises punaveinikastmes hautatud, kuivatatud puuviljadega

    Riisipuder

    2 l vett
    1 tl soola
    900 ml hästi pestud pudruriisi

  • Kuumuta vesi ning lisa riis. Keeda pudruks. Jahuta.

    Mandlisiirup

    250 g röstitud mandlilaaste
    100 g fariinsuhkrut
    200 g suhkrut
    500 ml kohvikoort (10%)
    riisipuder

  • Sulata suhkrud potis ning lisa kohvikoor ja mandlid. Lase keema ning keeda tasasel tulel umbes 10 minutit.
  • Sega riisipuder mandlisiirupiga läbi.

    Vürtsises punaveinikastmes hautatud kuivatatud puuviljad

    400 ml punast veini
    200 ml vett
    150 g suhkrut
    4 tk kaneelikoort
    20 tk tervet nelki
    2 tk tähtaniisi
    150 g kuivatatud pirni
    150 g kuivatatud ploomi
    150 g kuivatatud datleid
    150 g kuivatatud aprikoose

  • Pane potti keema vein, vesi, suhkur, kaneel, nelk ja aniis. Lase 1/3 vedelikust aurustuda.
  • Lisa terved kuivatatud puuviljad ja keeda segu umbes 5 minutit.
  • Serveerimisel tõsta pudrule kuumalt koos veinikastmega!

    See magustoit maitseb nagu… jõulud! Juba keskajal teati, mis mekib hää.