Erinevad rasvhapped ja sobivus kuumutamiseks

Rasva koostisosadest ja rasvhapetest oleneb, kas see sobib kuumutamiseks või ainult külmalt kasutamiseks. Praadimiseks sobivad kõige paremini kookosõli, searasv ja või, sest neis on ülekaalus küllastunud rasvhapped, mis on kuumutamiseks kõige stabiilsemad.

Monoküllastumata rasvhapetega õlid on suhtelised stabiilsed ja sobivad kergeks kuumutamiseks ning küpsetamiseks. Parimad variandid oleksid oliiv- ja mandliõli.

Ainult külmalt kasutamiseks sobivad õlid, milles on ülekaalus polüküllastumata rasvhapped. Salatile ja külmade roogade jaoks soovitan kasutada kreeka pähkli, päevalille-, kõrvitsa- ja linaseemneõli. Neid õlisid hoia külmkapis.

Kookosrasv ja kookosõli

Alates 25-28˚C õhutemperatuurist muutub kookosrasv vedelaks ning sel juhul võib seda ka kookosõliks nimetada. Olenemata tahkest või vedelast olekust sobib kasutada nimetust kookosrasv.

Kasulik lauriinhape

Kookosrasv on taimse päritoluga rasv, mis sisaldab lauriinhapet. Lauriinhape on antibakteriaalse toimega ja tõstab keha immuunsust, aitab võidelda viirustega ja kaitseb soolestikku kahjulike mikroorganismide eest.

Lisaks tõhustab kookosrasv kaaliumi ja magneesiumi ning rasvas lahustuvate vitamiinide imendumist verre. Vastupidiselt eksiarvamustele ei tõsta kookosest saadav rasv halva kolesterooli taset veres. Tasakaalustatud toitumine ja kookosrasva igapäevane tarvitamine aitavad kõrge kolesterooli viia tagasi normaaltasemele.

Hea rasv teeb saledaks

Kookosrasv parandab veresuhkru kasutamist organismi poolt ja parandab kilpnäärme tööd, mis vastutab ainevahetuse eest. See rasv ei ladestu keha rasvkudedesse ja hoopiski soodustab rasvade põletamist, aidates kaasa kaalust alla võtmisele.

Sobib kõrgel temperatuuril kasutamiseks

Tänu kõrgele küllastatud rasvhapete sisaldusele on kookosrasv ideaalne praadimiseks ja küpsetamiseks. Erinevalt teistest rasvadest ja õlidest ei kahjustu see kõrgetel temperatuuridel ja tervislikkus säilib.

Rafineeritud ja rafineerimata

Rafineerimata ehk virgin ehk neitsi kookosrasv maitseb ja lõhnab kookospähkliselt. Toit jääb kergelt kookosemaitseline ja kui see ei häiri, siis soovitan rafineerimata varianti kasutada ka soolaste toitude valmistamisel.

Rafineeritud kookorasv sobib kasutamiseks kõikides toitudes. Sellel puudub tuntav lõhn ja maitse. Paljud eelistavad kasutada maitseta varianti igapäevasel söögitegemisel ja see sõltub isiklikust eelistusest.

1-4 supilusikat päevas

Kasuliku mõju saamiseks soovitan täiskasvanul tasakaalustatud tervisliku toitumise hulgas tarvitada 1-4 supilusikatäit kookosrasva. Kilpnäärme haiged võivad isegi rohkem kasutada, aga soovi korral räägi eelnevalt oma arstiga. Laste immuunsuse tõstmiseks piisab poolest lusikatäiest päevas, mida on toiduvalmistamisel kasutatud.

Kookosrasva pole vaja külmkapis hoida, aga et kookosrasv säilitaks oma väärtuslikud omadused ja püsiks kaua värske, tuleks seda hoida pidedas kapis.

Vaata oma kasutatavad rasvained ja õlid üle ning vajadusel vaheta "tavaline toiduõli” kasulikuma variandi vastu välja.

Allikas: Erikorgu.ee