VASTUS:

Anatoomiliselt koosneb hammas kroonist ja juurest. Krooniosa on inimesele suus nähtav osa ning hambajuure abil kinnitub hammas lõualuusse. Hammas koosneb emailist, dentiinist, hambapulbist ja juuretsemendist.

Email katab tervenisti nähtavat krooniosa ning on inimkeha kõige tugevam materjal. 96% emailist koosneb mineraalidest (hüdroksüapatiidi kristallid ehk kristalliline kaltsiumfosfaat) ja ülejäänu moodustavad orgaanilised ained ja vesi.

Dentiin paikneb emaili all ning ümbritseb tervenisti pulbiruumi. Dentiin on vähem mineraliseerunud ning sisaldab hüdroksüapatiidi kristalle 70%, orgaanilist ainet 20% ja vett 10%. Dentiin on kollaka värvusega ning kuna email on suhteliselt läbipaistev, siis iga inimese hamba värvi määrab põhiliselt dentiin.

Pulbiruum paikneb hamba juures kanalikujulisena ning ulatub hamba krooniossa. Pulbiruumis paikneb hambanärv ning veresooned.

Juuretsement ümbritseb hambajuurt.

Hammastele annabki tugevuse krooniosa kattev email. Email kahjustub happelises keskkonnas. Kui tarbida palju suhkruid, siis bakterite elutegevuse käigus tekibki happeline keskkond, mis hakkab emaili demineraliseerima. Hammaste lagunemiseks on vajalik bakterite olemasolu, toitained ning aeg. Kui iga natukese aja tagant pista midagi söödavat suhu (eriti magusaid aineid), siis on suus väga pikka aega happeline keskkond ning hambad hakkavadki kiiremini lagunema. Hammastele soodsam on kindlad toidukorrad ilma vahenäksimisteta ning toidukordade vahel joogiks vesi.

Dr Triin Kunsing
Kliinik 32