VASTUS:

Selliseid rasestumisvastaseid hormonaalsed tablette nagu Cerazette nimetatakse minipillideks ja nad erinevad tavapärastest kombineeritud pillidest mitmel moel. Esiteks, kuna nad sisaldavad vaid ühte naissuguhormooni (progestageeni), siis nende toime menstruatsioonitsüklile on erinev. Kui kombineeritud pillide puhul on menstruatsioonitaolised veritsused 28 päeva tagant, siis minipillide puhul võivad veritsused olla ebaregulaarselt või hoopiski puududa. 

Teiseks, kuna minipillid ei sisalda teistsugust naissuguhormooni (östrogeeni), siis on nad sobivaks alternatiiviks paljudel juhtudel kui östrogeen on erinevatel põhjustel vastunäidustatud (nt rinnaga toitmise ajal). Kui minipillide toimel tekib menstruatsioonide puudumine siis pole see kuidagi organismile ohtlik (hormonaalses mõttes sarnaneb olukord imetamisperioodiga, mis on organismi jaoks loomulik ja teilegi tuttav seisund), kuid võib tekkida mure pillide toime tõhususest ning aeg-ajalt võib osutuda vajalikuks rasedustesti tegemine.

Kui menstruatsioonide puudumine teid häirib, siis juhul, kui minipillid kirjutati teile välja rinnaga toitmise ajaks (teil ei ole muul põhjusel vaja vältida östrogeene sisaldavaid preparaate), siis võite nüüd otsustada mõne muu rasestumisvastase meetodi kasuks. Peale kombineeritud pillide on olemas plaaster, tuperõngas ja tõhusad on emakasisesed vahendid. Vaske sisaldav emakasisene vahend on aasta jooksul peale sünnitust tasuta. Emakasisesel süsteemil (hormoonspiraal) avaldub igal viiendal kasutajal samasugune toime kui minipillidel — menstruatsioonid jäävad ajutiselt ära. Soovitan selles osas pidada nõu oma naistearstiga.

Made Laanpere, naistearst

Tartu Seksuaaltervise Kliinik
Eesti Seksuaaltervise Liidu internetinõustaja