VASTUS:

Tedretähnid tekivad melaniini (pigement, mis annab nahale värvuse) ajutisest üleproduktsioonist ultraviolettkiirguse toimel. Olulisel kohal on ka pärilikkus.
Kuna suvel saavad inimesed rohkem päikest, siis produtseeritakse nahas rohkem melaniini. Talvel nii palju päikest ei saada ja seega tedretähnid taandarenevad spontaanselt.
Melaniini tootmine, ka naha päevitumine, on tegelikult naha kaitsereaktsioon. See annab märku, et nahk on saanud ultraviolettkiirguse kahjustuse.
Kuna pärilikkust muuta ei saa, siis tedretähnide ärahoidmiseks tuleks hoiduda ultraviolettkiirgusest. Kui Te ei soovi päikese käes olemist vähendada, soovitan Teil kasutada päikesekaitsekreemi (SPF 30+), mis kaitseks nii UVA ja UVB eest, kanda laia äärega mütsi ning spetsiaalseid päikesekaitseriideid. Tasuks meeles pidada, et lisaks tedretähnide tekkele tõstab UVK riski haigestuda melanoomi, basalioomi ning lamerakkvähki mitmekordselt. Samuti tekitab UVA enneaegset vananemist.
Pigmenti eemaldavad kreemid ning teatud retseptiravimid võivad anda soovitud tulemuse. Ravi võib olla pikk. Soovitan teil konsulteerida nahaarstiga, kes oskab just Teile sobivat kreemi või protseduuri soovitada.

Lugupidamisega
Elen Vettus
abiarst
Dr. Niine Nahakliinik