VASTUS:

Kindlasti peaks eemaldama tarkusehambad, mis on osaliselt lõikunud, aga osaliselt igemega kaetud. Sellisel puhul on alati oht, et igeme alla jäävad toidujäägid, mis kattuvad kiirelt mikroobidega ja tekib tõsine põletik, mis võib levida ka laiemale alale pea- ja kaelapiirkonna lihaste vaheruumidesse.

Hulk probleeme tekib tarkusehammaste kehvast ligipääsetavusest — tihti on tarkusehambad teistega võrreldes silmnähtavalt kehvemini hooldatavad ning hoiavad suus tohutut hulka kahjulikke mikroobe, mis ka teisi hambaid või neid lõualuus kinni hoidvaid kudesid kiiremini lõhuvad. Kehvasti hooldatavad tarkusehambad ehk 8-ndad hambad on soovitatav teiste hammaste pikemaks püsimiseks suus pigem aegsasti eemaldada — nende tähtsus funktsionaalselt on väike, väga olulised on mälumise seisukohast aga tarkusehammastest eespool asuvad purihambad, mille tervist tarkusehammastel elavad mikroobid mõjutavad.

Tarkusehammaste eemaldamine ei ole vajalik ega näidustatud, kui tarkusehambad mahuvad sirgelt hambakaarde ja osalevad mälumisel.

Täielikult või osaliselt lõikumata tarkusehammaste eemaldamist saab Haigekassa kompenseerida, kui näo-lõualuukirurgil on Eesti Haigekassaga leping. Tavaliselt tähendab see umbes pooleaastast ooteaega järjekorras. Täpsema vastuse sellele küsimusele oskab anda Eesti Haigekassa.

Dr Reet Pallase
Kliinik 32