VASTUS:

Soodapesu (airflow) on vaja teha, kui hammastel on pigmendilaigud, hambakivi, hambakatt, halb maitse suus. Samas ei soovita kindlasti oodata nii kaua, kuni sümptomid on juba selgelt ilmnenud. Soovitatav on käia suuhügienisti juures regulaarselt kord aastas ja need patsiendid, kel on suuremad suumured või soodumus nende tekkeks, peaksid käima kaks korda aastas. Seda, kui tihti hambaid professionaalselt puhastamas käia, saab Teile konkreetselt soovitada Teie hügienist vastavat suu olukorrale.

Soodapesu käigus eemaldab hügienist katu, pigmentatsiooni ja võimaliku igemepealse hambakivi. Koos soodapesuga on soovitatav teha ka teised kaks hammaste sügavpuhastuse protseduuri — ultrahelipuhastus ja pastapuhastus. Ultrahelipuhastusega eemaldatakse hambakivi nii igeme pealt kui ka igeme alt, sealhulgas hammastevahelises piirkonnas, ning pastapuhastus annab puhtusele viimase lihvi. Hammaste sügavpuhastuse tulemusel on suu täielikult puhas, lihtsam on jätkata ka koduse suuhügieeniga ning probleemid ei tohiks kergelt ilmneda. Muide, enamik inimesi ei tea, et neil on hambakivi, kuid tegelikult tekib hambakivi kõigil. Sellepärast ongi vaja 1-2 korda aastas käia hügienisti juures kontrollis ja sügavpuhastuses, et ennetada tõsisemaid probleeme.

Hammaste sügavpuhastus ei kahjusta hambapinda. Kui Teie hambad ja igemed on terved ning pole põletikus, peaks protseduur mööduma suurema veritsuse ja tundlikkuseta ning Teie poolt nimetatud probleeme ei tohiks tekkida. Temperatuuritundlikkuse vastu saab hügienist hammastele panna tundlikkust vähendavaid aineid ja soovitada tundlikkust vähendavat hambapastat. Pärast hambakivi ja katu eemaldamist peaks igemete veritsemine ka ära kaduma.

Krista Aas, hügienist
Kliinik 32