VASTUS:

Tänapäeval on hambaravis tõepoolest kasutusel erinevad täidismaterjalid. Milline valida, sõltub patsiendi vajadustest ja näidustustest.

Komposiittäidised (vaigu baasil) on kõige enam levinud. Nad on enamasti valguskõvastuvad ning välimuselt esteetilised, kuna täidisele saab anda hambaga sobiva värvitooni. Komposiittäidiseid asetatakse nii esi- kui ka tagumistele hammastele.

Klaasionomeertäidist kasutatakse sügava kaariese (augu) puhul, sest see materjal vabastab fluoriidioone, mis tugevdavad hambakude. Paraku on klaasionomeer liiga pehme ja vajab sagedamini välja vahetamist (näiteks komposiittäidise vastu).

Hõbetäidiste ehk amalgaamtäidiste eelisteks on hea vastupidavus ja odav hind, puuduseks on silmatorkav tumehall värv, mis muudab tulemuse ebaesteetiliseks. Seetõttu pannakse hõbetäidiseid enamasti just tagumistele hammastele.

Kui hammas on ulatuslikult lagunenud ning vaja on taastada kogu mälumispind, kasutatakse hamba parandamiseks keraamilisi täidiseid ehk keraamilisi panuseid. Keraamilise täidise valmistamise protseduur on kaheetapiline. Esimesel visiidil antakse hambale õige kuju, võetakse jäljendid ja saadetakse laborisse hambatehnikule. Edasi valmistab hambatehnik hamba individuaalse kuju järgi laboris täidise. Keraamika (e.max) on väga esteetiline ja vastupidav materjal.

Dr Jelena Suhhova
Kliinik 32