VASTUS:

Geneetiliselt on päritavad eelkõige hammaste emaili ja dentiini arenguhäired, hammaste arvu kõrvalekalded, lõualuu kuju ja suuruse ehk hambumuse häired.

Nii kaaries kui ka igemepõletik ja parodontiit on bakterite poolt põhjustatud haigused ning neid haigusi me ei saa geenidega kaasa. Küll aga eriti viimase aja teaduslike uuringute põhjal saab väita, et pärilik võib olla organismi reaktsioon neile bakteritele. Arvatakse isegi, et ligi 30% inimestel on pärilik eelsoodumus parodontiidi tekkeks. Kaariese esinemissagedus on seotud nii hambaemaili struktuuri, organismi reaktsiooniga bakteritele kui ka sülje koostisega.

Samas ei saa väide “emal-isal olid halvad hambad” olla ettekäändeks suuhügieeni hooletusse jätmisel. Öeldakse isegi, et me pole pärinud halvad hambad, vaid hoopis halvad hügieenivõtted. Seega aitab regulaarne hambahaigusi tekitavate bakterite eemaldamine ehk siis hammaste pesemine, hambaniidiga puhastamine, suuvee ja keelekaabitsa kasutamine hambahaigusi ära hoida ka geneetilise eelsoodumusega inimestel.

Dr Piret Kolk
Kliinik 32