31.12.2013, 14:00
Mis muudab šampanja eriliseks?
FOTO:
Kui Prantsuse seadused näevad ette, et vahuvein on šampanja ainult siis, kui see on valmistatud Champagne`i piirkonna viinamarjadest, siis keemilises mõttes kehtib šampanjapudelis Henry seadus. Selle järgi on gaasi lahustuvus vedelikus proportsionaalses sõltuvuses gaasi osarõhuga lahuse kohal.
USA keemiaühingu meeleolukas õppevideo selgitab šampanja eripära keemiku pilgu läbi.
Šampanja muudab kihisevaks süsihappegaas. Suletud pudelis valitseb šampanjas lahustunud süsihappegaasi ning pudelikaelas korgi ja vedeliku vahele jääva gaasi vahel taskaaluolek. Pudeli avamine aga vabastab gaasi ja rikub selle tasakaalu. Rõhu kiire vähenemine põhjustab Henry seaduse järgi osa gaasi mullidena eraldumise šampanjast, mis tasakaalu taastab.
Loe edasi ja vaata õppevideot Novaatorist.