Mobiiltelefon oli esmalt luksuslik seadeldis, mida igaüks endale lubada ei saanud. Tänasel päeval on see lisaks põhilisele kommunikatsioonivahendile ka modernsuse, stiili ja funktsionaalsuse väljendus. Millal võeti aga kasutusele esimene mobiil?

Mobiiltelefonide esivanemad

Esimesed mobiiltelefonid võeti kasutusele 1956. aastal Rootsis, mil ilmus Ericssoni telefon. Aparaat kaalus esialgu umbes 30-40 kg, hiljem vähendati selle kaalu 9 kiloni. Siiski oli sellist telefoni mõeldamatu kotis või taskus kaasas kanda. Nii nagu enamik tolle aja tehnikaseadmeid, oli ka mobiiltelefonide esmatähtsus teenida sõjatööstust.

Esimeste mobiiltelefonide leviala raadiuseks oli vaid 8 km, ent see oli juba suur samm edasi. Esimeseks suuremaks tootjaks sai Motorola, kes viiekümnendate alguses hakkas tootma raadiosaatjaid, millest üsna pea areneski välja mobiiltelefoni prototüüp. Lisaks hakati telefone paigaldama ka autodesse.

Aastate jooksul muutus telefon üha käepärasemaks ja väiksemaks. Ent alles aastal 1989 sai mobiiltelefon oma tuntava kuju. Loomulikult ei anna tolle aja seadet võrrelda tänapäevaste mobiilidega, ent areng oli tolle aja kohta märkimisväärne. Aastal 1993 andis IBM välja telefoni, millel olid esimesed nutifunktsioonid — kalkulaator, äratuskell ja märkmik. Varsti olid mobiiltelefonidel juba lai valik helinatoone ja valgustusseadeid. Suur muutus toimus, kui kasutusele võeti polüfoonilised helinad ning taustapiltide võimalused. Lisaks muutusid telefonide displeid värviliseks ning telefonide kuju mini-arvutite laadseks.

Kõige populaarsemad telefonid praegu

Tolle aja populaarsed telefonide tootjad nagu Nokia, Siemens ja Motorola rajasid tee tänapäeval armastatud ja nõutud Apple’i, Samsungi ja Sony tootjatele. Kaup24 ekspertide sõnul on e-poe nõutumad telefonid Samsung Galaxy S6, iPhone 5, iPhone 6, iPhone 7 ja Huawei P8. Tänapäeva inimesed valivad omale telefoni professionaalsetele hinnangutele tuginedes. Kõik vajalik info on lihtsasti leitav kõikjalt internetist, mistõttu on valiku langetamine ning endale sobivaima mudeli leidmine äärmiselt lihtne.

Praegused mobiiltelefonid on kohandatud kõikidele vajadustele. Mobiil ei ole enam ammu seade, mida vaid helistamiseks kasutada — mobiiltelefon on suurepärane ajaviitevahend, millega on muuhulgas hea ning mugav pildistada, helisid salvestada ning ka filmida.

Jaga
Kommentaarid