Miskipärast on levinud legend, et selle joogi tegemiseks tuleb võtta piiritust või väga kanget viina, nii umbes 80% vähemalt. Tegelikult jääb sel puhul jook mõnuga maitsmiseks liiga kange ja alkoholi maitse võib varjutada kõik muud nüansid. Võib võtta ka täitsa tavalise 40% või väheke kangema viina, oluline on vaid, et viin oleks hea. Odavamat sorti lauaviin ei pruugi head tulemust anda.

Niisiis, 1 liiter viina, 1 kg marju ja kuni 1 kg suhkrut. Suhkrukoguseid võib varieerida vastavalt sellele, kui magusat napsu keegi armastab. Põhiline on, et kõiki osiseid oleks võrdselt — marju, suhkrut, viina.

Hea variant, kus jõulunapsi hoida, on klaasist purgid, millel on kummitihendiga kaas küljes. Igal juhul peab nõu olema õhukindlalt suletav, et alkohol ei lahtuks. Marjad purki, suhkur peale, viin kõige otsa. Raputada, segada. Marju võib suvi ja sügis läbi juurde panna, vastavalt sellele, mis aias just valmis saab. Purki tuleb hoida pimedas ja parem jahedamas kohas ning aegajalt käia raputamas, et suhkur paremini sulaks.

Juua kõlbab paari-kolme kuu möödudes, nii just umbes detsembris. Enne jooma hakkamist tuleks marjad välja kurnata.

NB! Kõvadele marjadele — tikrid, jõhvikad, tee enne purki pistmist nõela või tikuga auk sisse, muidu oled nagu üks külamees, kes pool aastat viina tervete jõhvikate peal hoidis ja lõpuks valgeks ja maitsetuks jäänud viina sama targalt ära jõi ja imestas, miks temal jõulunaps välja ei tulnud.