Keha teeb raseduse ajal läbi hulgaliselt hormonaalseid muutusi, mis mõjutavad nahka, juukseid ja küüsi. Peale tohutus kogustest hormoonide tootmise elavneb vereringe. Seetõttu võib nahk roosalt õhetada, aga kiirem vereringlus võib põhjustada ka veresoonte katkemist.

Loeme siinkohal üles ebameeldivused, mida te raseduse ajal oma nahal kogeda võite.

Akne

Arvasite, et vistrikud jäid koos keskkooliga igaveseks selja taha? Ärge hõisake enne õhtut. Raseduse ajal akne ainult süveneb, kui sellega on varem probleem olnud. See võib välja lüüa näol, rinnal ja seljal. Samas, mõnel naisel esineb raseduse ajal vähem vistrikke.

Akne on hormoonide põhjustatud probleem. Sellepärast ju tarvitabki osa naisi suu kaudu manustatavaid rasestumisvastaseid vahendeid ilusama naha saavutamise eesmärgil. Mõnel juhul soovitab seda nahaarstki.

Raseduse ajal reageerivad rasunäärmed meessuguhormoonile, androgeenile. Nad toodavad rohkem rasu, see sulgeb poorid ja tulemuseks võivad olla mustad täpid nahal.

Aga säilitage rahu. Kui rasedus mööda saab, siis muutub nahk arvatavasti jälle klaariks. Kui olukord on väga hull, siis tuleks kaaluda lokaalseid ravimeid, mida raseduse ajal võib tarvitada. Vistrike tekkimist aitab vältida ka näo igapäevane hoolikas puhastamine.

Angioom

Raseduse ajal aktiviseerunud vereringe võib kaasa tuua angioomi. See kujutab endast tillukeste laienenud veresoonte kogumit, mis tavaliselt hargnevad ühest punktist ja meenutavad ämbliku jalgu. Ka see põhjus peitub arvatavasti hormonaalsetes muutustes.

Mõnel naisel tekivad angioomid näol ja rinnal ning mõnikord ka kätel ja kõhul. Kui need raseduse järel ei kao, siis aitab angioomi vastu laserravi.

Venitusarmid

Üle 90 protsendil naistest tekivad raseduse ajal venitusarmid, mida põhjustab alusnaha venimine. Venitusarmid on roosad või punased, need esinevad kõhul ja mõnikord ka rindadel või reitel.

Venitusarme saab ennetada trenniga ning kreemitamisega.

Kloasm

“Rasedusemask” /kloasm, ka melasma) tähendab seda, et päikest saanud nahk põsenukkidel, otsmikul ja/või ülahuulel tõmbub naha pindmistesse kihtidesse kogunenud liigse pigmendi tõttu pruuniks. See enamasti kaob raseduse järel. Kui mitte, siis tasub proovida pleegitavaid kreeme.

Juuksed

Kolm kuud pärast sünnitust kaotab juukseid suur osa naisi. Enamasti kasvavad need ikka tagasi. Kui juukseid langeb välja väga palju, siis tasuks dermatoloogiga nõu pidada.

Hormonaalsed muutused raseduse ajal võivad panna karvad kasvama ka kohtades, kus need tavaliselt kasvavad meestel, näiteks ülahuulel ja lõual. Enamasti ei ole tegemist siiski kuigi tugeva karvakasvuga. Karvakasv taandub kuue kuu jooksul pärast sünnitust.

Lööve

Üks tavalisemaid raseduseaegseid nahaprobleeme on väikeste punaste punnide ja nõgestõbe meenutava lööbe tekkimine. Tavaliselt algab see kõhul ja levib sealt edasi reistele, istmikule, rindadele kätele. Raskematel juhtudel tekivad nahal ulatuslikud lööbelaigud.

Sügeleb see lööve tavaliselt kõige rohkem raseduse viimasel kolmel kuul. Raskekujulise lööbe korral võib kasutada lokaalseid sügelusevastaseid vahendeid, näiteks antihistamiine.

Küüned

Paljud naised kurdavad küünte muutumist ja nende pinna karestumist raseduse ajal. Selle põhjus ei ole esialgu teada.

Varasemad nahaprobleemid

Väikesed ripnevad nahatükikesed kaelal tekivad hormonaalsete muutuste mõjul ning nende arv võib raseduse ajal suureneda. Selle põhjus võib peituda kiiremas vereringluses, mis soodustab kudede vohamist.

Ka võivad sünnimärgid ning healoomulised kasvajad raseduse ajal värvi muuta ning armid muutuda silmatorkavamaks. See kõik tuleneb östrogeenitaseme kasvust.

Teatud nahahaiguste seisund võib raseduse ajal halveneda, aga mõnikord ka paraneda. Näiteks võib dermatiit raseduse ajal halveneda. Vaid üksikutel juhtudel võib see raseduse ajal esmakordselt välja lüüa. Psoriaas aga võib raseduse ajal leeveneda.