Miks on paljudel naistel probleeme liigse karvkasvu ja näonahaga?

Ka naiste organism produtseerib meessuguhormoone. Meessuguhormoone toodetakse munasarjades ja neerupealistes. Miks on osadel naistel vuntsikesed, karvakasv rinnanibu ümbruses, rinnanäärmete vahel, seljal, säärtel või on rasune näonahk? Häire võib olla seotud sellega, et meessuguhormoone produtseeritakse rohkem või naha retseptorites on tundlikkus nendele meessuguhormoonidele suurem. Rasunäärmed toodavad siis ka rohkem sekreeti ja tekib akne. Enne menstruatsiooni võivad olla ka juuksed rasusemad, kuna rasunäärmetes on siis suurem produktsioon ja probleem väljendub sellel perioodil ilmekamalt.

Kuidas taolistest probleemidest välja tulla?
Tüüpilised juhtumid on niisugused, kus patsient on enne korduvalt kosmetoloogi juures käinud. Lõpuks siiski soovitab kosmeetik pöörduda nahaarsti või naistearsti poole. Peale vastavaid uuringuid (ultraheli, analüüsid), saab patsient ka vastavat ravi. Teatud aja möödudes võib siis ka tulemusi oodata.

Sageli satuvad aga naised naistearsti jutule just sellepärast, et neil on menstruaaltsükkel korrast ära. Kui neid küsitleda, selgub, et neil on ka rasune nahk ja liigne karvkasv. Ka võib olla probleem rasestumisega. Siis on selge, et patsient vajab rohkem uuringuid. Niisiis tuleks pöörduda oma murega kõigepealt naistearsti poole.

Naistele, kellel on rasune nahk, rasused juuksed, akne, liigne karvakasv näol ning kes samalajal tahavad hoiduda ka soovimatust rasedusest, on olemas näiteks unikaalne preparaat, kus on tsüproteroonatsetaat kombineerituna östrogeeniga. Tulemuseks on antiandrogeenne toime ning kõrge kontratseptiivne usaldatavus. Kasutaja jaoks tähendab see eelkõige leevendust välimusega seotud probleemidele ja samaaegselt rasestumise vältimist.

Millal võib märgata ravi tulemusi?
Kindlasti ei tasu oodata silmaga nähtavat tulemust juba peale esimese tableti manustamist. Välised ravi tulemused ilmnevad ikkagi paari-kolme kuu möödudes. Olenevalt muidugi ka sellest, millisel eesmärgil ravikuuri üldse tehakse - kas soovitakse vabaneda liigsest karvakasvust või aknest. Kui ravi lõpetatakse, siis taastub endine olukord. Aga siis juba kergemal kujul. Näiteks uued karvad on heledamad ja õrnemad.

Kui ravim (tsüproteroonatsetaat kombineerituna östrogeeniga) sobib ning ei esine kõrvalnähtusi, võib seda preparaati jätkuvalt kasutada ka siis, kui eelmainitud tulemus on saavutatud. Juhul kui soovitakse muidugi hoiduda ka rasestumisest.

Kas ka tütarlastele?
Rasune näonahk ja akne tekitab probleeme ka tüdruku-eas. Antud preparaat sobib ka tütarlastele juhul, kui samal ajal on tarvidus vältida ka soovimatut rasedust.

Kas on täheldatud ka kõrvalnähtusi?
Kõrvalnähud võivad mõndadel patsientidel tõepoolest esineda, kuid need ei erine oluliselt teistest rasedusvastaste preparaatide kõrvaltoimetest. Võib esineda rohkem veritsust paaril esimesel kuul, rindade hellus, mõnel juhul iiveldus, harvem on täheldatud ka kehakaalu tõusu.

Kaks kuni kolm kuud on see periood, mille jooksul selgub preparaadi sobivus patsiendile.

Erakordne haiguslugu?
Kõik haiguslood on omamoodi erakordsed. Üks lugu meenub seoses patsiendiga, kelle organismis toimus meessuguhormoonide üleprodutseerimine. Tal oli probleemne näonahk, liigne karvakasv ja lisaks sellele ta ei rasestunud, kuigi soovis seda. Patsient, tehes läbi 6-kuulise ravikuuri, rasestus 2-kuud peale ravi lõpetamist. Rasedus kulgeb hästi ning beebi peaks sündima aprillis. Loomulikult lahenes ravi tulemusel ka naha ja liigse karvkasvu probleem, kuid eriline rõõm oli sellest, et patsiendil õnnestus lõpuks rasestuda ja seda ilma muu meditsiinilise abita.