Ma tean paljusid naisi, kes iga suve eel hakkavad meeleheitlikult dieeti pidama. Üks neist näljutab end näiteks terve nädala, süües vaid rohelist salatit ja juues vett. Kui siis nädalane näljakuur läbi saab, premeerib ta end alati suure šokolaadikoogi ja küpsistega. Niimoodi on ta kaalu langetanud viimased kümme aastat. Kaal tal loomulikult ei lange.

Teine mu tuttav näljutab end iga suvepuhkuse eel. “Sest puhkuse ajal ma söön nii palju, et ma lihtsalt pean enne seda natuke kaalus alla võtma” põhjendab ta. Olgu lisatud, et tegelikult on ta modellimõõtu ja ilmselt ei õnnestuks tal end kuidagi puhkuse ajal paksuks süüa. Ent ta on võtnud pähe, et peab igal aastal enne suvepuhkust kaalu alandama. Näljutades.

Kaalu alandamise juures ei ole aga oluline vähe söömine, pigem toob see kaasa kaalu tõusu, sest kui keha ei sa piisavalt süüa, hakkab ta arvama, et peab toitu talletama ja ei kuluta piisavalt. Oluline on dieeti pidada õigesti.

Mida see tähendab?

Esimesel paaril nädalal võib sinu keha teha igasuguseid viperusi. Kaal võib langeda (mõnikord isegi liiga kiiresti), tõusta või sootuks seista. Ja see on täiesti normaalne. Oleme ühest küljest sarnased, ent samas ka väga erinevad. Erinevad on olnud ka meie "eelneva elu" toitumisharjumused, elustiil ning tavad.

Harjumine uue elustiiliga võib sinu kehal võtta kuni kaks nädalat. Selle sisseelamisperioodi jooksul ei ole mõtet langeda stressi, kui kaalunumber kohe ideaalseks ei muutu. Ta võtab lihtsalt hoogu, et tulevikus gaas põhjas keharasva põletada.

"Oota see kaks nädalat ära ja alles siis tee vajadusel muutusi. Ära rapsi ja ära kiirusta," ütleb Fitlapi treener Heikki Mägi.

Fitlapi soovitusi esimeseks kaheks nädalaks loe edasi siit.

Mõõdukas trenn aitab kaasa

Lisaks tasuks kindlasti teha ka mõõdukalt trenni. Suvel on alati inimestel sada vabandust, et pole aega trennis käia ning kõik lubavad ise rohkem liikuda ja tublisti kodus kõhulihaste harjutusi teha. Paljud sellest lubadusest tegelikult kinni peavad? Ikka leitakse vabandusi, miks ei saa õhtul jalutama minna või rattaga sõitma - küll on liiga ilus ilm, küll liiga kole.

Trennisaalid tunduvad paljudele suvel kuidagi mitte kutsuvalt ja tundub nii ebameeldiv trenni ette planeerida ning spordikotti kaasas kanda. HAF treeningklubil on selle vastu rohtu. Klubi treener Angela Koit kutsub kõiki EMS-trenni. "20 minutit oma keha ja tervise jaoks leiab igaüks, ka suvel," ütleb ta. "Lisaks on meie trenni eelis see, et trenni saab tulla nii öelda otse tänavalt. Kaasa ei tule võtta ei trenniriideid ega jalatseid, samuti on klubis olemas pesuvahendid ning käterätikud."

EMS (elektromüostimulatsioon) treening põhineb teatud võimsuse ja sagedusega elektriimpussidel, mida juhitakse masina abil vastava riietuse kaudu otse süvalihastesse, mis omakorda võimendab lihaspingutust.

Võrreldes tavalise treeninguga jõusaalis saab EMS-treeningul koormust kogu keha, sealhulgas on töös nii pindmised kui süvalihased.

Plussiks on surve seljalihastele, mis vähendab seljavalu, lisaboonuseks korsetlihaste tugevnemine, mis soodustab rühi parandamist. See vaid 20 minutit kestev trenn võtab mind täiesti korralikult läbi Trenn käib neljasekundiliste faasidena - neli sekundit pingutad, neli sekundit puhkad. Neli sekundit mingis asendis on päris pikk aeg.

HAF spordiklubis pakutavatest treeningutest saate täpsemalt lugeda nende kodulehelt.