Kanna kõrgeid kontsi ainult erilistel tähtpäevadel

Kõrgete kontsadega kingad on tõelised naiselikkuse sümbolid, mis meelitavad mehi ning püüavad teiste naiste imetlevaid pilke. Peale selle muudavad kõrged kontsad naise rühi kauniks, muutes meid ühtlasi ka visuaalselt saledamaks. Hoolimata nendest eelistest võivad kõrged kontsad siiski mitmeid jalahädasid põhjustada. Kõrge kontsaga kingad suruvad naise jala kinganinasse, mis omakorda võib põhjustada jala deformeerumist ning jalgade valulikkust. Lisaks häirib kõrgete kontsade kandmine vereringet, mistõttu naised, kes käivad tihti kõrgetel kontsadel, kannatavad sageli jalaturse, -valu ning jalgade jõuetuse käes.

Vastavalt Ameerika Ortopeedide Seltsi andmetele kannavad 88% ameeriklastest ebamugavaid ja liialt kitsaid kingi ning suisa 55%-l inimestest on jalad deformeerunud. Jalgade deformeerumine on üks enamlevinud probleeme, mis harilikult põhjustatud liialt kõrgete kontsade kandmisest. 10 cm kõrgused kontsad paistavad paljudele üsna kõrged, kuid on naisi, kes armastavad kanda veelgi kõrgemate kontsadega kingi ja seda lausa igapäevaselt.

Platvormkingad – halb alternatiiv kontsakingadele

Paljud naised on arvamusel, et platvormkingad on suurepäraseks alternatiiviks kontsakingadele. Platvormkingades tunnevad naised end mugavalt, mistõttu võib tunduda, et need ei põhjusta ka mingeid terviseprobleeme. Kahjuks ei ole see päris tõsi. Kõrgete platvormide pidev kandmine põhjustab tihti säärevalu ja jalakrampe. Seetõttu on soovitatav valida madala tallaga platvormkingad või madalad kontsad.

Varbavaheplätud

Puhkuse ajal on varbavaheplätud paljudele naistele kõige mugavamateks jalavarjudeks – need ei hõõru jalgu ning nendes saavad jalad hingata. Tõeline mugavus, kas pole? Tuleb nõustuda, ent paljud inimesed ei ole teadlikud asjaolust, et varbavaheplätude kandmine tekitab plantaarset fastsiiti, mis võib tekitada kannaluus põletikulisi protsesse. See omakorda võib põhjustada kannaluu kasvajat. Peale selle saavad kannad varbavaheplätusid kandes väga suure koormuse osaliseks, taludes pidevalt lööke, rääkimata sellest, et jalg peab tegema väga suurt tööd, et plätut paigal ja kinni hoida. Seetõttu on parem mitte riskida ja kanda tavalisi plätusid, mis on jalgadele tunduvalt tervislikumad.

Vahetage spordijalatseid regulaarselt

Kui olete pühendunud jooksja, ei kujuta Te elu ilma spordita ette. Kindlasti on Teil olemas ka oma lemmikud tossud. Kuid tasuks meeles pidada, et liigesevaludest hoidumiseks võiks tosse vahetada iga 800–900 joostud kilomeetri tagant. Nimelt kaotavad paljud jalatsid selle vahemaa läbimisel oma amortiseeruvad omadused, mistõttu langeb liigestele suur koormus. Niisiis, kui Te ei suuda loobuda õigel hetkel oma lemmiktossudest, ärge imestage, kui ühel hetkel hakkavad Teie liigesed ennast tunda andma.

Ärge valige endale liiga kitsaid saapaid

Igal sügisel imetleme poeakendel taas kauneid sügissaapaid. Ning niipea, kui leiame enda jaoks imelise mudeli, tunneme tungivat soovi neid ka kohe jalga proovida. Tihti on saapad üsna kitsad ning neid on vaja jalga suruda, kuid naiste jaoks on tähtis eelkõige jalanõu välimus. Mõtleme ju tihti, et ilu nõuab ohvreid. Tasuks siiski mõelda hoopis sellele, kuidas kitsad saapad meie tervist mõjutavad – liiga kitsad jalanõud häirivad jalgades olevaid närve, mistõttu hakkavad jalad valutama, krambitama või aeg-ajalt tuimaks muutuma. Saapaid valides võiks proovida, kas ka Teie sõrm mahub jala ja saapa vahele – kui mitte, tuleks poes pisut veel ringi vaadata ning endale sobiva suurusega jalatsid valida.

UGG saapad ja jalaseen

UGG saapad on asendamatud külma ilma jalatsid, mis hoiavad hästi sooja ning on mugavad ja libisemiskindlad. Nende välimuse meeldivuse üle võivad inimesed vaielda, kuid eks see on igaühe isiklik maitseküsmus. Kuid lisaks soojale ja mugavusele tasuks arvestada, et UGG saapad võivad tekitada jalaseent. Igal lumisel ilmal saavad saapad märjaks ning saapaid sooja tuppa kuivama tuues muutuvad need ideaalseks paigaks bakterite paljunemiseks. Pahatihti kanname UGG saapaid ilma sokkideta, kasvõi posti järele minemiseks ning sel moel saamegi oma jalgadele bakterid.

Mida siis kanda?

Võib jääda mulje, et maailmas ei olegi jalanõusid, mida südamerahus kanda. Päris nii see muidugi ei ole. Enne uute kingade ostmist tasuks arvesse võtta, et inimese jalad on väga tundlikud ning selles asuvad paljud tähtsad närvipunktid. Seetõttu on oluline, et jalanõusid oleks mugav kanda igal päeval, ilma et need oleksid liiga kitsad või hõõruksid meie jalgu. Lisaks peaksid jalanõud tagama jalgade loomuliku asendi.

Uusi jalatseid valima minnes proovige neid kindlasti jalga ning kõndige nendega mööda poodi. Kui armastate kingade välimust, kuid tunnete, et need pigistavad või on muul moel ebamugavad, siis ei tasuks loota, et saapad venivad ning laiuses järele annavad. Ostes jalatseid e-poodidest, valige alati usaldusväärne kauplus, näiteks Kaup24, kuhu on võimalik tellitud tooted vajadusel tagastada. Juhul, kui Teie tellitud jalatsid on liiga kitsad, on Teil võimalik need mugavalt ringi vahetada või oma raha tagasi saada.

Jaga
Kommentaarid