1. Kõige ilusam!

Tüdruk teeb kõik selleks, et keegi temast mööda ei vaataks. Tal on läikivad neoonvärvilised bikiinid, mis kiiskavad kaugele ja muidugi on tal ideaalne figuur. Ta päevitab püsti seistes, käed kuklal, et kõik ta kehavõlusid imetleda saaks. Ta jookseb kiljudes ja naerdes laintesse ja edvistab ning kekutab seal nagu väike laps. Ta õlitab end seksikalt, ise samal aja kõrvallinal või -toolil päikest võtvate noormeeste poole kelmikaid pilke heites. Ta ümber on alati rahvamass ja ta naudib seda.

2. Häbelik

Ta ilmselgelt häbeneb oma keha, kuid päikest võtta ja rannamõnusid nautida tahab temagi. Ta tuleb randa pikkades pükstes ja lohvakas T-särgis, laotab oma lina maha, vaatab häbelikult ringi ja kui on veendunud, et keegi parasjagu ei näe, heidab riided välgukiirusel seljast ja viskab selili. Iga kord, kui keegi teda vaatab, punastab ta varbaotsteni ja hakkab nihelema ning püüab kõhtu sisse tõmmata.

3. Õismäe õieke

Kui ilm vähegi lubab, hõivab ta paneelmajade vahel vaba muruplatsi, laotab rätiku maha, kaotab riided seljast ning asub suvemõnusid nautima. See, millist vaatepilti ta möödujatele pakub, ei puutu enam temasse. Me elame ju vabal maal! Muide — randa ei lähe ta kunagi, vaid hõivab muruplatsi rannaäärses võsas või pargis.

4. Pidutseja

Ta tuleb randa otse peolt või jätkab eile õhtul pooleli jäänud joomingut sealsamas. Ta on kas märgatavalt vindine või halvemal juhul purupurjus, laulab, lällab, laaberdab, karjub ning segab kõiki teisi päevitajaid. Umbes keskpäeva paiku tema ramm raugeb ning ta jääb lihtsalt magama, et ärgata hilisõhtul täiesti kõrbenuna, pohmellis ja/või päikesepistega.

5. Laiutaja

Laiutaja, tavaliselt keskealine või vanem üksik proua, valib endale kõige avarama platsi rannas ega luba kedagi teist endale viie meetri raadiusse. Ta istub uhkes üksinduses, peletab minema kõik, kes tema linale läheneda üritavad ning lahendab oma ristsõnu.

6. Pesuväel beib

Ikka ja jälle võib rannas näha pesuväel naisi, kes sellest, et nende pitspesu kiiskava päikese käes läbi kumab, suuremat numbrit ei tee. No mis sa teed, kui randa minnes sellised ebaolulised asjad nagu rannariided maha ununesid…

7. Mini-bikiinid

Ta leidis poest ideaalsed bikiinid, kuid kahjuks polnud tema suurust. Aga mis sellest! Kui rannas on mõni selline, ei hakka sul kunagi igav. Saad vaikselt ennustada, umbes millal nibud ta neli numbrit liiga väikestest bikiinidest välja hüppavad.

8. Sportlane

Sportlane ei ole randa tulnud selleks, et rahulikult lebada ja lasta päikesel end pruunistada. Oh ei! Tal on kaasas terve spordikoti täis varustust — jalgpall, võrkpall, korvpall, veepall, sulgpalli- ja tennisevarustus, lendav taldrik, kroket ja kindlasti ka hüppenöör. Ta ei püsi sekunditki paigal — küll organiseerib ta võrkpallimeeskonda kokku, siis loobib taldrikut ja teise käega püüab korvpalli korvi visata. Ta käib läbi kõik rannas peesitajad ning üritab neid sportlikule teele meelitada ning EI ei ole tema jaoks mingi vastus!

9. Tuisutaja

Kui sa oled unustanud, kuidas liiv maitseb või kui kaua liivatera silmas kipitab, siis on ta kohal, et su mälu värskendada. Kui tema rätikule satub liiga palju liiva, raputab ta seda sellise hooga, et sul krigiseb veel õhtulgi liiv hammaste vahel.

10. Kreemitaja

Ta saabub randa, kott erineva SPF-faktoriga kreeme täis. Üks lapsele, üks mehele, üks vanaemale, üks endale, üks veekindel ja üks igaks juhuks veel — no äkki saavad kõik teised korraga otsa. Iga kord, kui tema poole vaatad, ta kreemitab kas ennast või teisi. Või tuletab teistele meelde, et on aeg kreemikihti uuendada.

11. Praadija

Tema on see, kelle poole Kreemitaja süngeid pilke saadab, sest praadija ainus huvi SPF vastu on, et seda kusagil sees poleks. Tal on kaasas pudelitäis päevitusõli, millega ta end sõna otseses mõttes üle valab, et end siis järgmised viis tundi päikese käes praadida. Ta läigib nii pööraselt, et kui ta ei märka, kasutavad inimesed teda peeglina.

12. Rannaromantikud

Nad on kahekesi imepisikese rätiku peal, nii et nad lamavad põhimõtteliselt teineteise ptsas. Pidevad matsuga musid on ranna teise otsa kuulda ja oled enam kui veendunud, et nad ei käi iga 15 minuti järel vees mitte ujumas, vaid seksimas. Kõigil on piinlik… peale nende.

13. Jõusaali jõmm

Sina tahad viia lapsed turnima ja kiikuma, kuid teid ootab ees musklis mees, kes teeb redelil kõhulihaste harjutusi, ronimispuul lõuatõsteid ja liumäel venitusi. Milleks maksta suvel jõusaalikaardi eest, kui tasuta jõusaal on laste mänguväljaku näol rannas olemas?

14. Päikesepõlgur

Ta istub rannarätikul või lamamistoolis päikesevarju all ning on pealaest varbaotsteni kaetud. Nägu on peidetud hiigelsuurte prillide taha, pead ja õlgu kaitseb kõige suurem kübar, mida sinu silmad on eales näinud ning keha katavad pikad ja pealtnäha üsna soojad riided.

15. Paljastaja

Paljastaja on see, kes on tulnud randa selleks, et end pruuniks päevitada ning päevitusrantidest ei taha ta midagi kuulda. Paljastaja heidab rinnahoidjad kõrvale, krutib stringid tagumiku vahele ja unustab siis, et ta on avalikus kohas — tõuseb püsti või keerab end ümber ja pakub kõigile lähedalviibivatele noormeestele lusti ja rõõmu. Ning selle asemel, et riietuskabiini järjekorras oodata, vahetab ta riided sealsamas kõigi pilkude all. Paremal juhul püüab ta end varjata tibatillukese froteerätikuga, kuid sellest pole suuremat kasu...

16. Au naturel

Teatavasti ei võta paljud naised enam vaevaks oma ihukarvu piirata, niisiis võib juhtuda, et kui korra pilgu tõstad, avastad, et sinu ette on end parkinud keegi, kes, jalad laiali, suve naudib, sinule jääb aga nautida vaade tema… võsale.

17. Näljane

Paljud võtavad randa mõned saiakesed, paar virsikut ja muid kergeid snäkke kaasa, kuid tema võtab rannas söömist oluliselt tõsisemalt. Kotist laotakse lagedale kanakoivad, suur jogurtitops, neli banaani, poolik leivapäts ja kolm kilo mureleid. Head isu!

18. Rannaelanik

Ta on alati kohal. Terve suve. Ükskõik, mis kell sa randa jõuad või sealt lahkud, tema on juba ees ja jääb sinust veel sinna. Ta on alati sama koha peal, nii kohutavalt pruuniks põlenud, et teda on valus vaadata, kuid päevitamist ta ei lõpeta enne, kui lund sadama hakkab.

19. Kontorirott

Randa ei tule kaasa mitte raamat või ajakiri, vaid sülearvuti, iPad ja nutitelefon, et ta oleks võrgus, olemas ja kättesaadav, sest ilma Internetita elamine ei ole võimalik isegi siis kui õues on 30 kraadi ja arvutiekraan vaikselt suitsema hakkab. Lastega perel soovitame sellisest kaugele eemale kolida, sest iga liivatera, mis mööduja talla alt tema klaviatuurile lendab, tekitab rohkem draamat, kui keegi iial kogeda sooviks.

20. Ujuja

Ta palub sul oma asjadel hetke silma peal hoida ning kaob siis vette. Meres teeb ta paar kiiremat ujumistiiru, siis solberdab niisama, seejärel mängib natuke palli, teeb lastega veesõda ja ehitab nendega madalas vees istudes liivalossi. Siis võtab ta natuke päikest, teeb veel paar kiiremat ujumistiiru, kordab kõiki eelpoolnimetatud tegevusi ning naaseb oma asjade juurde umbes kolm tundi hiljem, kui sina oled juba paanikasse sattunud ning arvanud, et ta on ammu ära uppunud.

21. Valvur, keda pole

Sa palud tal oma asju valvata, kuni hetkeks vees ära käid. Ta kinnitab, et on rannas veel kaua ja kõik on okei. Sa lähed vette, teed väikese tiiru, tuled hiljemalt viie minuti pärast tagasi ning avastad, et su asjad on valveta ja päevitaja, kes lubas veel tunde rannas olla ja su asjadel silma peal hoida, on lahkunud ja su kott koos kõige väärtuslikuga lihtsalt vedeleb rannaliival.

22. Saarepiiga

Tead küll neid väikeseid märgi saarekesi, mis vette minnes tee peale jäävad. Ikka ja jälle ronib sinna mõni neiu päevitama, et siis kõigile vetteminejatele "Mida sa pritsid siin!" karjuda. Jah, muidugi, roni keset vett, et siis vett peljata...

23. Ära pritsi!

Ta otsustab ujuma minna, kuid 50meetrise teekonna läbimiseks kulub tal umbes pool tundi. Külmast lõdisedes astub ta tibusammul sügavama vee poole, üks käsi varjamas kõhtu ja teine kintsu. Kui sa temast ka rahulikul sammul möödud, pomiseb ta sulle järele, et kas on siis vaja niimoodi pritsida. Kui ta jõuab juba nabani vette, pole ta end ikka sisse kastnud ning ka siis tuleks hoida temaga keskmiselt kilomeeter distantsi, et ükski sinu tekitatud veepritse või laineke teda liialt ei ehmataks.

24. Pissija

Ta joob ära kaks kaheliitrist pudelit vett, veedab rannas terve päeva, kuid ei käi kordagi tualetis. Raudne põis, mõtled sa heakskiitvalt... Kuni sa märkad, et ta ei käi küll vetsus, kuid käib iga mõne aja tagant natuke aega madalas vees istumas ning naaseb oluliselt kergemal sammul. Sa viid kaks otsa kokku... ja sel päeval enam ise vette ei lähe.

25. Naaber

Rand on peaaegu tühi ja kõigil on võimalik valida endale meeldiv plats teistest eemal. Leiadki mõnusa pehme liivaga koha ja heidad pikali. Mõne aja pärast jalutab ta sinu juurde, sätib oma rätiku sinust vähem kui meetri kaugusele ja asub peesitama. Ülejäänud päeva tunned end imelikult ja pelgad, et ta võib iga hetk sinuga juttu alustada ning ei jää kunagi vait.