Seadsime sammud Sadama Rimisse ja valisime välja 15 kõige silmatorkavamat jäätist. Eelistasime kodumaist toodangut, kuid testisime ka mõningaid välismaiseid - korvi jõudsid nii teada-tuntud klassikud kui selle suve uudistooted!

Testis osalesid Triin Pajussaar, Gete Tammann, Lauri Jürisoo, Epp-Mare Kukemelk, Marge Tubalkain, Gunnar Leheste, Mari Skuin ja Anna Elisabeth Vaher. Testimelu ja kommentaare vaata Naisteka videost:


Jäätised on seatud paremusjärjestusse testijate antud punktide alusel. Alustame parimast!

1. Firmennõi Gigant vanilliplombiir vahvlituutus
Rusholod Foods

Testi meeldivaimaks maitseelamuseks osutus vene jäätis, mis võlus testijaid oma lihtsuse ja kvaliteediga. Maitsest on tunda, et tegu on rammusa jäätisega ja paar testijat tundsid selles ka kergeid kondenspiima noote. “Puhas koorejäätis,” rõõmustasid maiad testijad, kes tunnistasid, et ka vahvel oleks justkui vanaema tehtud. “Krõbe ja õige vahvli maitsega, mitte veniv ja papine,” kommenteerisid nad. Lisaboonusena toodi välja tuutu põhjas olev šokolaad, mis esiteks ei lase jäätisel sulades otsast tilkuma hakata ja teiseks on mõnusaks šokolaadiampsuks kõige lõpus. Küll aga on tegu küllalt suure jäätisega, mida väiksem laps kindlasti ise ära süüa ei jaksaks, aga täiskasvanule on parajalt kaua kestvaks suviseks jahutuseks.

2. Magnum vaniljejäätis piimašokolaadi ja mandlitega
(Tootjat pole pakendil nimetatud)

Juba välimus avaldab testijatele muljet. “Superilus,” kiidavad naised. Jäätisel on krõmps pähklitükkidega glasuur, mis maitseb nagu ehtne piimašokolaad. Jäätisel tunnevad testijad ära kerge pähklimaitse ja jõuavad ka lõpuks järeldusele, et tegu peaks olema mandlitega. Jäätisel on mõnus ja kreemjas tekstuur ja kergelt Toffifee komme meenutav mekk. Tegu on testi ainsa jäätisega, millega testijad kiirelt 1:0 teevad, alles ei jää ampsugi.

3. Eriti Rammus koorejäätis murakaga
Premia

Testijaid rõõmustab krõbe vahvel, millel on ehtsa koduse vahvli maitse. “On tunda, et koorega pole koonerdatud,” kommenteerivad nad. Ka murakamoos tuntakse kiirelt ära, kuid testijad on ühel nõul, et magusa jäätise sees töötaks paremini mõni hapukam moos. Kõige palavamaks päevaks seda jäätist siiski ei soovitaks — suur jäätis jõuab enne ära sulada, kui selle pintslisse jõuad pista. Väiksemale lapsele üksi söömiseks on see jäätis kindlasti liiga suur, tegu on pigem täiskasvanule sobiliku maiusega.

4. Vau Maagiline Münt piparmündi-koorejäätis külluslikus glasuuris
Premia

Piparmünt ja šokolaad on mõnusalt tasakaalus, kuid testijad nõustuvad, et jäätisele lisaks veidi põnevust see, kui ka sees oleks šokolaaditükke. Glasuur on lihtne ja klassikaline — maitsemeeli ei eruta, kuid on korraliku kakaomaitsega ja etem kui “need odavad šokolaadimaitselised glasuurid”. Jäätis on nii maitselt kui välimuselt täpselt see, mida ootakski. Kui kellelegi maitseb piparmündijäätis, sobib talle ka see külm maius kindlasti.

5. Super Viva Creme Brulee
Ingman

Juba välimus valmistab naistele rõõmu — jäätis näib olevat külluslik ja ahvatleb ampsu võtma. Ehkki glasuur pole ise maitselt suurem asi, päästavad selle krõmpsuvad pähklitükid. Maitselt meenutab see paarile testijale tuntud Muru Eskimot ja kõigi suureks lemmikuks on jäätise sisus peituv toffee-maitseline kreem. Kreembrüleega keegi maiust seostada ei oska, aga kõik on nõus, et suurele magusaarmastajale on see kindlasti õige valik. Et tegu on aga tõepoolest väga magusa jäätisega, jäävad testijad kõhklevale seisukohale, kas suudaksid selle jäätise ka lõpuni süüa, ilma et süda läikima hakkaks. Vahvlitops siiski plusspunkte ei saa, olevat jällegi liiga “papine”. 

6. Simpel vanilje-koorejäätis šokolaadimaitselises glasuuris
Balbiino

Mõnusalt kreemise tekstuuriga jäätis ning glasuur, millel on “täitsa hea” šokolaadimaitse. Klassikaline puupulk + vaniljejäätis + šokolaadiglasuur kooslus, mis ei valmistanud ühelegi testijale pettumust, kuid et tegu on niivõrd lihtsa maiusega, ei tekitanud see kelleski ka erilist elevust. Kaks testijat tundsid jäätisel ka kerget puupulgamaitset, mis vahel sellistele jäätistele tekkida võib ja üks, saanud teada, et tegu on Simplei jäätisega, kommenteeris: “Issake, kas neid müüakse ikka veel?“ 

7. Väike Tom jogurtijäätis virsikutäidisega
Premia

Jogurtiglasuur läheb testijatele hästi peale, sest koosluses jäätisega selle maitse võimendub, andes maiusele erilise meiki. Maitselt meenutab see testitajtele kõige klassikalisemat virsikujogurtit. “Kellele meeldib viriskujogurt, sellele maitseb ka see jäätis,” ütlevad nad. Kergelt hapukas moos sobib magusa jäätise keskele hästi. Moos ja glasuur jäävad aga selle toote ainsateks maitseelamusteks, nii vahel kui jäätis ise on igavad ja maitsetud.

8. Suur Raks maasika-koorejäätis jogurtiglasuuriga
Balbiino

Maasikajäätis, šokolaadiküpsis, jogurtiglasuur — palju erinevaid tekstuure ja maitseid ning testijad on ühel meelel, et tegu on rohkem põneva katse kui klassikalise jäätisega. “Kui keegi tahaks pulmadeks jäätisetorti, näeks see tõenäoliselt välja umbes selline,” arutletakse laua taga. Maitseid on aga liiga palju, need on küllastunud ja testijad ei oskagi täpselt öelda, mis mekk selles jäätises siis enim esile tuleb, kas marjase jäätise, jogurtise glasuuri või šokolaadiküpsise. Ometi saab see jäätis kõrged punktid — maitse, ehkki ülevoolav, on hea ja erinevalt “kõigist neist igavatest pulgajäätistest” on see huvitav. Põnevus kingib sellele jäätisele koha esikümnes.

9. Mesikäpp šokolaadi-koorejäätis vahvlituutus
Premia

“See maitseb nagu lapsepõlv,” kiidab üks testija ehedat kakaomaitset. Jäätisesse peidetud vahvlipallidesse suhtutakse nii ja naa — on neid, kelle jaoks on see mõnus vaheldus tekstuuris ja neid, kes sooviksid, et neid jäätises poleks. Vahvel erilist muljet ei avalda ja glasuurgi olevat odava maitsega. “Ma sain juba vahvlipallide järgi aru, et see on Mesikäpa jäätis,” kommenteerib testija. “Kas nad poleks võinud siis ehedat piimašokolaadist glasuuri panna sellele?” Siiski, ehe kakaomaitse ja pooltele testijatele meelepärased vahvlipallid toovad sellelegi jäätisele küllalt kõrged punktid.

10. Vau Särtsakas Sidrun sidrunijäätis laimi-sidrunimaitselises glasuuris
Premia

Jäätis, mis näeb välja nagu “keemiapomm” kutsub uudishimulikud testijad ometi isukalt proovima. “See näeb täpselt selline välja, nagu üks värskendav suvine jäätis olema peakski!” Vaatamata sellele suhtutakse erksasse rohe-kollasesse värvi kerge ettevaatlikkusega. “Siin peab midagi kahtlast sees olema… Lapsele seda vist küll ei ostaks,” arutletakse maiuse ümber. Glasuur on mõnusalt krõmps ja jogurtine ja jäätise tekstuur kreemjas. Testijad nõustuvad, et tegu on tüüpilise meeldib-ei meeldi jäätisega. See kas maitseb väga või ei meeldi üldse. 

11. Banaani-koorejäätis vahvlituutus
Balbiino


“Lõhnab nagu keemia ja maitseb samamoodi,” on esimesed kommentaarid. Ehtsat banaanimaitset jäätises üles ei leita. Sellel on vahune tekstuur, mis meenutab sefiiritorti ning koorejäätisega toodet ei seostata. Liiga magus ja liiga keemia, testijaid, kes teist ampsu võtta tahaks ei ole. Ainsad plusspunktid saab see jäätis oma krõbeda vahvli eest

12. Väike Tom maasikasmuuti jäätis šokolaadimaitselises glasuuris
Premia


Jäätis maitseb täpselt nagu külmutatud toormaasikamoos. “Nagu oleks sügavkülmast moos välja võetud ja pulga otsa pistetud,” arvavad testijad, et sellise maiuse saab väga hõlpsalt ka kodus ise valmis teha. Tegu on kindlasti pigem sorbetilaadse toote kui jäätisega, mida testijad sööksid meelsamini topsist lusikaga kui pulga otsast. Miks? “Sest see glasuur rikub kõik ära!” Kehva maitsega glasuur on liiga magus ja ei lähe jäätisega kohe kuidagi kokku ning kõik testijad eelistaksid seda jäätist süüa ilma glasuurita.” Poest testijad seda ei ostaks, pigem teeksid ise kodus veidi põnevama valmis.

13. Vana Toomas glasuuriga priske vanilliplombiir
Premia

Sõnaga “priske” on nüüd küll liialdatud, sest jäätisel on kentsakas liiga-väike-jäätis-liiga-suures-vahvlituutus välimus. Pigem on koonerdatud, kui priskelt jäätist antud. Vahvlil on vintske tekstuur ja maitsegi pole suurem asi. “Igav ja justkui vesine,” arutlevad testijad, kes arvavad, et lisaks väikesele jäätisekogusele on selles ka väga minimaalselt vaniljeekstrakti. Glasuur meenutab Karumsi kohukeste omi — kohukesel hea, kuid jäätisele ei sobi.

14. Vanilli-šokolaadiplombiir šokolaadiglasuuriga

Ingman

Mõnusalt krõmps glasuur, millel ehtsalt mõrkjas kakaomaitse, kuid jäätis valmistab testijatele pettumuse. Testijad nõustuvad, et piimapulbri kasutamine jäätistes võiks juba ammu olla eilne päev ning kõik tootjad võiksid mõista, et koor on õigem tee, mida mööda minna. “Selle jäätise päästab glasuur,” arvavad testijad, et ehkki glasuur on üks testi ehedamaid, on jäätis ise liiga suureks pettumuseks, et poes seda endale korvi pista.

15. Delights vanillijäätis šokolaadimaitselises glasuuris
Rimi

Vahuse tekstuuriga, kuid muul juhul üpris klassikaline vaniljejäätis. Hea koorene mekk puudub ja pigem on jäätisel odav maitse. Glasuuris on tunda taimerasva ja jäätis on testijate arvates tehtud pigem piimapulbrist kui koorest. “Vaeva pole nähtud ja odavalt on tehtud,” on kõik testijad ühel meelel, et tegu on kogu testi kõige nigelama jäätiseelamusega.