Selleks, et liha õigesti valmistatud saaks ehk et meie seda ise oma väheste grillimisoskustega tuksi ei keeraks, palusime endale appi Santa Maria menüüinseneri Ilmar Räni, kes oskab grill-liha valmistada just nii, nagu peab.

Peale Ilmari maitsesid ja hindasid lihasid veel laulja Karl-Erik Taukar, räppar Tommyboy, Publiku toimetaja Merje, Naisteka toimetajad Anna ja Mari ning fotograaf Martin.

Kõigepealt vaata meeleolukat videot testimisest restorani Neikid terrassil ja saa teada, mida Tommyboy ja Karl-Erik Taukar grill-lihadest arvasid:

Ja nüüd testi juurde.

Seekord valisime poest grill-liha nime all müüdavad tooted. Teada tuntud lihad, mis juba aastaid müügiedetabelite tipus troonivad, jäid seekord valikust välja, korvi panime natuke huvitavamad ja uuemad tooted. Ja et keegi ei hakkaks oma lemmikud lihtsalt nime pärast eelistama, tegime seekord pimetesti — osalejad said alles hiljem teada, milliste firmade toodangut nad kiitsid või laitsid. Kuna kogemata oli testi hulka sattunud kaks ühe ettevõtte produkti, jätsime vähem punkte saanud toote meie nimekirjast välja.

Meie paremusjärjestus sai selline:

1. Karni Roheline Ninja

Testis oli see liha järjekorras viies ja kui taldrik lauale jõudis, kostis üle laua rahulolev mõmin. Liha näeb väga põnev välja, see on maitseainetega kaetud ja ahvatlevalt pruunikas, maitseb piisavalt vürtsiselt ja natuke magusalt. Üks testijatest tundis selle kohe ära, sest on seda varemgi maitsnud ja seda pole võimalik teistega segi ajada. Suur pluss selle liha juures on õige soolakogus — sellega pole liialdatud ega koonerdatud. Vürtside rohkuse tõttu nõuab see liha enda kõrvale kindlasti pehmet salatit ja korralikku kannutäit õlut. Ideaalne jaaniõhtu roog.

2. Saaremaa suitsune grillkael

Ka selle taldrikutäie liha lauale saabudes ahhetavad testijad — just selline peab õige grill-liha välja nägema! Ilusasti läikiv pruun liha lõhnab meeldivalt, paistab pehme ja mahlane. Testijad kiidavad kui ühest suust: väga mõnus! Soola on parajalt, maitses on tunda suitsupeekonit ja barbeque maitseainet, kuid midagi ei ole liiga palju. Tütarlaste sõnul on liha natuke liiga rasvane, meestele meeldis see just eriti.

3. Maks & Mooritsa Vahemere grill-liha

Enamiku testijate meelest mahlane ja maitsev liha, mida on taldrikul tõesti väga suur hunnik. Maitse tundub paljudele tuttav ja seostub heade mälestustega — tomat ja basiilik on selgelt tuntavad ja meeldivalt suvised, kuid mitte liiga tugevad.

4. Linnamäe Chilli ja Grilli

Kahjuks ei tunne ükski laua ääres viibija tšilli teravust sellisel määral, nagu tšilli-lihast tahaks. Küll aga tajuvad testijaid erinevaid magusaid noote: kes pakub mustsõstart, kes mustikat, kes tikrit, kes köömneid. Tšilline järelmaik tekib alles mõne hetke pärast ning nõuab kohe jooki peale, muidu hakkab kurgus kraapima. Kokkuvõtteks arvatakse, et liha on natuke liiga soolane ja meile sattunud tükk oli kuiv ja nätske.

5. Rakvere seakaelakarbonaadi lõigud puravikega

Liha on nii pehme, et nuga libiseb lihtsalt läbi. Tekstuur on hea, karbis ja grillil nägi liha tõeliselt ahvatlev välja. Enamik testijaid said aru, et tegu on seentega maitsestatud lihaga, kuid liha enda maitse on marineerimise käigus kaduma läinud. Siin läksidki arvamused lahku — see magusa ja pehme mekiga liha kas meeldib väga või ei meeldi üldse.

6. Otepää lihatööstuse hõrk sealiha tikrikastmes

Kuigi tegu on sealihaga, pakuvad osalejad esmalt, et tegu on kanaga — pehme valge liha ning korralikult paksud tükid jätavad sellise mulje. Hea ja kindel liha, mis hamba all just ei kriuksu. Hapukas maitse kas istub või ei istu — kes haput eelistasid, kiitsid väga, kes tahaksid grill-lihalt teistsugust maitset, põlgasid selle toote ära ja küsisid, ega see toode pole pahaks läinud.

7. Uvic grillmeistri grill-liha kuivmarinaadis

See on kõikidest testitud grill-lihadest kõige tavalisem. Soola ja pipart on, midagi oluliselt ei häiri, aga midagi meelde ka ei jää. Kõige paremini iseloomustab seda liha sõna “tavaline”.

8. Oskar grill-liha mustsõstramarinaadis

Kahtlemata kõige aromaatsem liha meie testis. Kuid ükski testija ei taba ära, mis maitsega tegu on. Magus ta on, tuttav maitse ka, aga mis täpselt, jääbki saladuseks, kuni pakend lauale tuuakse. Pakutakse šokolaadi, rabarberit ja üks testijatest oli juba üsna lähedal, arvates, et tegu on punase sõstraga. Sõstramarinaadidega on see häda, et nad peidavad liha enda maitse täiesti ära, arvavad testijad. Magusust peaks tasakaalustama natukese soolaga, kuid seda sellele lihale eriti pandud ei ole. Kes otsib magedamat ja magusamat, peaks just seda toodet proovima, kuid soolase ampsuna see käiku ei läheks.

9. A-vorsti grill-liha basiiliku ja tomatiga

Pakend on tootel viisakas ja soliidne, kuid liha on läbinisti nii tulipunane, et ehmatab testijad ära. Kuivatatud basiiliku ja ketšupimaitse käivad nii tugevalt üle, et liha seal all ei tunne ning testijate meelest on tegu pigem talvel ahjus küpsetamiseks mõeldud liha, kui suvesoojuses õhtul grillimiseks sobiva tootega — maitse on liiga raske ja kuivatatud basiiliku asemel tahaks värsket. Üks testija kasutaks seda liha hoopis salati sees.

10. Rannarootsi jogurti-tilli grill-liha

See liha ei ole mitte soolane, vaid tulisoolane. Kahjuks pole see ka mitte mahlane, vaid hoopis liialt rasvane. Tillimaitse on tugev, kuid kuhu jäi lubatud jogurt? Loodetud kerguse ja meeldiva maitse asemel saime sellest tootest hoopis suure janu.


Armas lugeja, milline on sinu arvates parim grillliha või grilltoode? Oma mõtteid võid jagada aadressil rahvahaal@delfi.ee.