Magneesium

Magneesium on organismile ülioluline mineraal ning ühtlasi tõhus masenduse peletaja. Magneesiumi puudus väljendub närvilisuses, nõrkuses, aga ka vererõhu tõusus ja lihaskrampidest. Toidust saame seda enamasti ebapiisavalt. Magneesiumi leidub näiteks spinatis ja viigimarjas ning pähklites ja seemnetes. Apteegist saab seda osta ka purgiga, aga kõige tõhusamini imendub magneesium välispidiselt. Seega võiks teha enne magamaminekut magneesiumi jalavanne või kasutada õlispreid, sest mineraal kiirendab ka uinumist ja parandab une kvaliteeti. Närvisüsteemile mõjuvad rahutavalt ka B-grupi vitamiinid.

D-vitamiin

Päikesevitamiini peaks iga siinsel laiuskraadil elav inimene tarbima igapäevaselt septembrist aprillini. Päikeselt saab seda piisavalt vaid suvel ning enamikel eestimaalastest on talveperioodil D-vitamiini puudus. Lisaks üldteada toimele luudele ja hammastele on D-vitamiin tõhus immuunsüsteemi tugevdaja ja aitab hoida viiruseid eemal.

C-vitamiin

Viiruspuhangute ajal võib haigestumise ennetamiseks turgutada organismi C-vitamiiniga. Seda leidub rohkelt erinevates tsitruselistes, aga abi saab ka vitamiinipurgist. Kui ülemiste hingamisteede viiruste põdemine muutub sagedaseks, siis tasub C-vitamiini võtta kombinatsioonis tsingiga.

Jaga
Kommentaarid