Gümnaasium

Gümnaasiumi plussiks on küllaltki mitmekülgne haridus. Otseselt ei õpita ühtegi kindlat asja väga põhjalikult, vaid keskendutakse samade ainete õppimisele nagu põhikoolis. Seetõttu on gümnaasium hea ja turvaline valik neile, kes soovivad edasi õppida, kuid ei tea päris kindlalt, mida tulevikus teha soovivad. Miinuseks on aga see, et kuna pead õppima kõiksuguseid aineid, siis on nende hulgas ka neid, mis ei huvita üldse või mida sa lihtsalt ei oska. Samas pead hambad ristis need ära tegema, et jõuda lõputunnistuseni.

Võib-olla pole päris selge, kas ülikooligi soovitakse minna. Sel puhul annab gümnaasiumiharidus piisavalt hea põhja - loomulikult juhul, kui õpilane ise pingutab -, et hiljem jätkata õpinguid kas kutsekoolis või kõrgharidusasutuses.

Kuna gümnaasiumis õpitakse kolm aastat erinevaid aineid, siis aitavad need seeläbi kujundada inimese eelistusi. Saad täpselt aru, mis pakub huvi ja mis mitte.

Kutsekool

Kutsekooli plussiks on aga kesendumine ühele kindlale erialale. Kui lähed õppima näiteks kokaks, siis keskendudki sellele erialale. Kui tegemist on kutsekeskharidusprogrammiga, siis õpid peaeriala juurde ka üldhariduslikke aineid. Neid ei õpita aga eriti suures mahus, vaid peamiselt keskendud kutsele. Kutsekooli tasub minna nendel, kellel on seal pakutava eriala suhtes väga kindel otsus tehtud ja huvi olemas.

Samas tasub meeles pidada, et kutsekooli võib edasi õppima minnna ka peale gümnaasiumit ja sel puhul on õppimise aeg ka lühem, sest üldhariduslikke aineid nagu matemaatika, geograafia, keemia jne enam topelt läbima ei hakata.

Kutsekooli plussiks on see, et saad kohe nii-öelda asja kallale asuda. Kutsekooli miinuseks on aga see, et kui lähed sinna midagi õppima ja avastad näiteks poolteist aastat hiljem, et see eriala ikka üldse ei huvita, siis muutub olukord keerulisemaks. Tõenäoliselt pead õpinguid otsast alustama.

Mida teha?

Nii gümnaasiumil kui ka kutsekoolil on omad plussid ja miinused. Soovituslik on teha võimalikult palju eeltööd ära ja uurida, millised on edasised võimalused elus ühe või teise variandi puhul. Samas tasub meeles pidada, et kutsekooli võid minna ka peale gümnaasiumit.

Hea lugeja, kumba eelistaksid sina ja mida soovitaksid noortele?