BROKOLISUPP

4 portsjonit


250 g brokolit
250 g suvikõrvitsat
50 g apteegitilli
100 g porrut
100 g rohelisi herneid (võib ka külmutatud)
1,5 l köögiviljapuljongit
1 tl purustatud viie pipra segu
vajadusel soola
hakitud peterselli

Pane puljong tulele, tükelda brokoli, suvikõrvits, apteegitill ning porru. Pane aedviljad potti ja keeda tasasel tulel pehmeks. Maitsesta ja serveeri supp kuumalt koos hakitud peterselliga.

NÕUANNE: selle supi juurde sobib röstsai. Kui soovid supile lisada liha, siis võiks see olla kergele supile kohane broilerifilee.

VALENTINA NAPOOLEONIKOOK

Esimesel päeval valmista tainas.

Tainas:
1 munarebu
1 kuhjaga supilusikatäis suhkrut
0,5 tl soola
100 g hästi pehmet võid
0,5 sl veiniäädikat
pool klaasi sooja vett
~1,5 klaasi jahu
taina kihitamiseks ligi 200 g pehmet võid

1. Sega munarebu (säilita munavalge kreemi jaoks) suhkru, soola ja pehme võiga ühtlaseks. Lisa siis äädikas ja soe (et paremini seguneks) vesi.

2. Sõelu hulka nii palju jahu, et saaksid segades parajalt pehme, sileda ja koospüsiva taina.

3. Jaga saadud tainas pooleks ning aseta tainaportsud toidukilesse mähituna vähemalt 5 tunniks külmikusse. Sel ajal jahu paisub ning tainas muutub parajalt rullitavaks.

4. Rulli tainas jahusel pinnal ristkülikukujuliseks ja õhukeseks ning määri pind ühtlaselt pehme võiga.

5. Poolita tainas pikemast küljest 2/3 ulatuses. Seejärel tõsta määrimata poole peale 1/3 suurune võine külg.

6. Voldi nüüd tainas kolmeks kokku lühema külje poolt. Oled nüüd tainale tekitanud 9 kihti. Patsuta ühtlaseks ning mähi taas kilesse. Hoia kuni või tahkumiseni külmikus.

7. Korda võiga määrimist ja külmikus tahendamist veel kahel korral. Valmis kihitatud tainast on võimalik ka varem valmistada ning sobiva küpsetuspäevani sügavkülmutada.

Serveerimispäeval valmista vanillikreem

Kreem
1 munavalge (tainateost jäänud) + 3 tervet muna
1,5 sl jahu
1 klaas suhkrut
5 dl piima või rõõska koort
~3 sl vanillisuhkrut
200 g pehmet võid

1. Vahusta munad suhkruga mikseri abil kohevaks. Lisa vahustamise ajal jahu. Kalla juurde piim ning vala saadud segu paksupõhjalisse keedunõusse. Kuumuta pidevalt vispliga segades, kuni saad ühtlase tiheda kreemi. Jälgi, et segu mitte mingil juhul põhja ei kõrbeks. Lisa maitse järgi vanillisuhkrut ning jahuta segu.

2. Kui kreem on parajalt jahtunud (kuid mitte külm!), alusta kreemi valmistamist. Kui või ning keedukreem on erineva soojusega, ei pruugi kreem õnnestuda. Vahusta pehme või mikseriga kohevaks. Alusta lusikashaaval parajalt sooja kreemi (või ei tohi sulada!) lisamist ning vahusta, kuni saad ühtlase koheva kreemi.

3. Kontrolli maitset ning vajadusel lisa vanillisuhkrut. Hoia kuni serveermiseni külmikus.

Koogi küpsetamine ja vormimine

Rulli tainas 3 mm paksuseks. Lõika parajad tükid ning küpseta 250 ˚C juures kuldseks. Jahuta. Määri kreemi kahe sobiva tüki pinnale ning ühenda need. Kata pind purustatud koogipuru ja tuhksuhkruga.