Ideede esitlemisel mängib suurt rolli valgus, mis annab oma panuse stsenograafilisse ülesehitusse, kus külastajate kanda on aktiivse vaataja roll.

Tallinnas eksponeerib André Banha üht kosmilist eset, mis tuletab meile meelde, kui lähedal me taevale oleme, sest tavaliselt me ei mõtle selle peale, et me elame taevaga puhtakujulises füüsilises kooselus ning alati on õhus võimalus kohtuda erinevate planetaarsete objektidega nagu see “meteoor”.

Avamine: 25.09 kell 19.16 (päikeseloojangul)
Avatud: 25.09 kell 19.16 kuni 28.09
Koht: Kultuurikatla Aia väravas (Kalasadama 6)
Pilet: Tasuta

Disainiööl tuleb esitusele portugali skulptor André Banha ja kuraator Mário Caeiro viimane valminud koostööprojekt "Ma hoidsin päikeseloojangut sinule." Skulptor André Banha ei püüa kunagi ruumi enda jaoks täielikult lahti mõtestada, vaid püüab selle enda omaks teha konstruktsioonide abil, mis on enamasti puidust ning valmistatud justkui arhitektoonilise taideetenduse käigus.

Ideede esitlemisel mängib suurt rolli valgus, mis annab oma panuse stsenograafilisse ülesehitusse, kus külastajate kanda on aktiivse vaataja roll. 

Tallinnas eksponeerib André Banha üht kosmilist eset, mis tuletab meile meelde, kui lähedal me taevale oleme, sest tavaliselt me ei mõtle selle peale, et me elame taevaga puhtakujulises füüsilises kooselus  (ning alati on õhus võimalus kohtuda erinevate planetaarsete objektidega nagu see “meteoor”).

Kuraator Caeiro on teinud Valgusfestivaliga erinevaid linnakunsti koostööprojekte juba alates 2007. aastast, nende seas Cabral Santo ja Moov koos Miguel Faroga Portugalist ning Javier Núñes Gasco Hispaaniast. Kõiki neid kunstnike ühendav võtmeteema on valgus. Disainiööl nähtav Bahna kunstiprojekt pärineb Lissabonis asetleidvalt rahvusvaheliselt projektilt VICENTE, mis tegeleb müütilise avaliku ruumiga, põhinedes legendidel Lissaboni kaitsepühak Püha Vincentist, ja kätkeb kaasaegset lähenemist sümboolsest kodakondsusest. Viimasel, sellesügisesel festivalil, astus Lissabonis omakorda publiku ette külaliskunstnikuna Raoul Kurvitz erilise mõtiskleva installatsiooniga "Paganlik pühapaik," mis leidis koha vanas kristlikus kabelis ja on avatud seal oktoobri lõpuni.

Edaspidi vermuvad need kunstivahetused veelgi dünaamilisemaks koostööplatformiks eesti ja lõunapoolsemate kultuuride vahel: tulevane projekt ühendab kuut tänavat kuues euroopa riigis. Algatatav Go Flaneur on euroopa kõrvaltänavate võrgustik ja Tallinnast saab selle uue kultuurisündmuse aktiivne partner. 2015. aastal võivad kõik huvilised üle kogu maakera saada kogemuse kõrvaltänavaist ja nende saladustest, seda läbi kultuuriprisma, linnakultuuri ja gastronoomia. Projektist sab tõeline läbimurre "hetkeküttidele," kes naudivad teelolekut.