Need, kes tihti reisivad, on aja jooksul juba kindla tegevusplaani välja töötanud. Tavaliselt leidub nende reisikotis vajalike asjade miinimum, mida olenevalt olukorrast alati täiendada võib, näiteks trikoo või sooja sviitriga.

Kogemusteta reisisellil on aga hoopis raske. Mida siis ette võtta? — Kõigepealt tuleks maha rahuneda ning koostada vajalike asjade nimekiri: kirja tuleb panna ka hädavajalik pudi-padi, mis muidu kipub maha jääma.

Alustuseks tuleks üksikasjalikult analüüsida oma tavalist päeva hommikust õhtuni: ärkamine, dušš, peapesu, kuivatamine, hommikumantel ja sussid. Siis tuleb meik ning juuste korrastamine — kõik samm-sammult ja üksteise järel. Kõik, mis sel puhul vaja läheb, tuleb üles kirjutada. Nii saabki kokku see isiklik “elumiinimum”, ilma milleta reisil hakkama ei saa.

Naiste “värgid”:

1. Hambapasta ja –hari. Isegi kui peatute viietärni hotellis –neid hügieenitarbeid seal teile ei pakuta.

2. Seep, dušigeel ja šampoon. Kõik võõrastemajad kindlustavad oma kliendid vanni- ja dušitarvetega. Iseasi, kas te soovite neid “keskmisele nõudlusele” vastavaid vahendeid kasutada. Palsamit nendel riiulitel enamasti ei ole.

3. Käterätt, hommikumantel, sussid. Hotellides on käterätt kindlustatud, hommikumantel — vastavalt tärnile. Mis puutub sussidesse, siis need tuleks kaasa võtta (või kasutada nende asemel lihtsalt rannaplätusid).

4. Kamm ja föön. Keskmise ja kõrgema järgu hotellides on föön olemas.

5. Juuksevaht või –geel, lakk. Kaasavõtmiseks muretsege need endale minipakendis.

6. Deodorant. Arvestage, et kuumadel päevadel ei soovitata kasutada higistamisvastaseid deodorante: suure higierituse korral ummistavad need poorid ning see võib tekitada põletikku. Kõige parem on reisile kaasa haarata stick-deodorant — võtab vähe ruumi ega lase läbi. Kui ees seisab pikk teekond rongiga, siis võtke kaasa niisutatud (lõhnastatud) salvrätid.

7. Epilaator ning kreem pärast epilatsiooni Liigse karvakasvu võib ju ka varakult eemaldada. Kui aga on teada, et efekt pole eriti püsiv, tuleb “töövahendid” siiski kaasa võtta. NB! Merevesi võib ärritada raseeritud piirkonda, seetõttu tuleb protseduuri teha enne magamaheitmist ning tingimata kasutada epilatsioonijärgset kreemi.

8. Päikesekaitsevahendid. Esimestel päevadel päikese käes läheb vaja maksimaalselt kaitsvat kreemi; kui nahk on omandanud juba kerge pronksja varjundi, siis võib kasutada päevitunud nahale mõeldud kreemi. Et reisikotti mitte raskemaks teha, võib need vahendid ka kohapeal osta. (Hinnad on igal pool umbkaudu samad).

9. Päikeseprillid. Ultraviolettkiired on kahjulikud nii nahale kui ka silmadele, need mõjuvad isegi siis, kui nende eest peitu pugeda. Nii liiv kui vesi peegeldavad neid päikesekiiri.

10. Peakate. Aktiivse päikese all on kõige sobivam laia äärega õlgkübar, mis näole varju heidab. Lennukis võib seda ju peas transportida.

11. Näokreemid. Suvised vahendid peavad olema kerge koostisega ning sisaldama niisutavaid ja päikese eest kaitsvaid (päevakreemid) komponente.

12. Päevitusjärgne kehakreem. Pärast päikese käes viibimist ning meres suplemist muutub nahk kuivaks, seetõttu vajab iga päev lisaniiskust. Pealegi kindlustavad sellised niisutavad kreemid ühtlase päevituse.

13. Vahendid meigi eemaldamiseks. Isegi siis, kui te ei kasuta dekoratiivkosmeetikat, vajab nägu ikkagi igapäevast puhastamist.

14. Maniküürikomplekt. Piisab ehk maniküürikääridest ning viilist.

15. Tualettvesi. Kuumal ajal ei ole vaja kasutada lõhnaõli ega parfüümvett. Rannas põletava päikese all ei maksaks ka tualettvett kasutada — on risk saada põletusi. Kui aga tahate isegi mere ääres hästi lõhnata, siis ostke parfüümvesi kehale — see mitte ainult ei lõhnasta nahka, vaid ka hoolitseb selle eest.

Kerge meik teele kaasa

Välja tuleb jätta kõik raske ja mittevajalik — see ei käi mitte üksnes kaalu, vaid ka värvi kohta. Õhtused “rasked “variandid jätke linnapidude tarvis.

1. Eelistakse “kaks ühes” või “kolm ühes” vahendeid.

2. Tooniv kreem peab olema eriti kerge ning tingimata UV-filtriga. Selle võib siiski ka nimekirjast välja jätta ja võtta kerge, päevituse värvi puudri.

3. Lauvärvid. Võtke kerge tekstuuriga duovärvid, veel parem — laupliiats.

4. UV-filtreid sisaldav hügieeniline huulepulk — kasutage seda kogu päeva jooksul.

5. Õhtuse meigi juurde sobib mahlakas huuleläige.

6. Ripsmetušš peab suplusele vastu pidama ning päikese käes mitte laiali minema.

7. Küünelakk peaks olema neutraalne. Või katke küüned lihtsalt värvitu kaitsevahendiga.

Jätke koju:

· põsepuna

· huulte kontuurpliiats

· suur valik lauvärve

· silmapliiats

· puuderkreem

Puhkusest ei tule midagi välja alljärgnevata:

1. Piletid. Ei vaja kommentaare.

2. Dokumendid. Ei vaja kommentaare.

3. Raha (krediitkaardid). Kui võtate kaasa sularaha, siis püüdke ette välja arvutada oletatavad kulud. Ärge pange kogu raha ühte rahakotti — vahel võib see kummalisel kombel sealt kaduda.

4. Trikoo või bikiinid. Suvituskohas tuleb nende eest tihtilugukolm korda rohkem maksta.

5. Fotoaparaat. Targem on juba varakult sellesse film sisse panna ning teine kotti pakkida.

6. Apteek. Võtke kaasa need vahendid, mis takistavad palavikul, valul, seedehäiretel ning hõõrutud kandadel puhkust rikkumast.

7. Hügieenisidemed (tampoonid). Kliimamuutus võib organismiga kurja nalja heita ning tsükli segi paisata. Olge valmis ootamatusteks.

8. Niit, nõel. Ärgu küljest tulnud nööp teie tuju rikkugu.

9. Vihmavari. Mitte kõigil ei vea ilmaga.

Aeg asju pakkida

Käes ongi aeg kõik kokku pakkida. Seda peab tegema nii, et puhkusel ei läheks tarvis triikraua abi.

· Kui võtate kaasa kohvri, siis tuleb asjad lihtsalt korralikult kokku panna. Kui reisikoti, siis tuleb teisiti tegutseda: pange riided kokku ja seejärel rullige nii, nagu sõjaväelased tekke kokku panevad.

· Kauplustes on võimalik osta reisikottide komplekte. Need on kujundatud ühtses stiilis ning koosnevad suurest kohvrist või kotist, käekotist ning kosmeetikakotist.

· Kosmeetikakott tuleks valida paljude sahtlitega, kuhu saab paigutada kõikvõimalikud vajaminevad asjakesed. Nii on need kõik omal kohal ning ärasõidu eel pole tarvis kadunud asjade otsinguil tubades ringi tormata.

Riided sobigu omavahel kokku

Mis puutub rõivastusse, siis on soovitav kokku panna komplekt omavahel maksimaalselt sobivatest asjadest.

· Eelistage polüfunktsionaalseid esemeid. Näiteks võib T-särk kaitsta tuule eest, võib aga ka öösärgi eest olla. Paksu sviitri asemel võtke kaasa paar asja, mida saab üksteise peale selga tõmmata.

· Kõik või peaaegu kõik esemed peaksid üksteisega sobima ka värvi poolest. Piirduge 3-4 rahuliku tooniga. Osa peavad olema heledad või neutraalsed, osa tumedad. Seelikud, püksid ning topid võiksid olla ühevärvilised.

· Kasulikud pisiasjad tuleks kohvrinurkadesse paigutada. Puuvillaste sokkide asemel võiksid olla sünteetilised, mis kiiresti kuivavad. Puhkusel kuluvad ära ka näiteks pesukaitsed. Et paratamatult tuleb mõnda eset pesta, siis peaks kaasavõtmiseks valima sellised, mis öö jooksul ära kuivavad.

· Kahest-kolmest paarist jalatsitest on küll. Ühed võiksid olla mugavad ja niiskuskindlad, teised — lahtised madala kontsaga rihmikud, mis ka õhtul sobivad — ning loomulikult rannaplätud.