Oma tegevusele kindlustunde ja edukuse soovimine on väga inimlik. Teadlased, arstid, psühholoogid, statistikud, elustiili nõuandjad ning niisama uudishimulikud inimesed püüavad ikka ja jälle avastada, kuidas teatud tegevused mingil kindlal ajahetkel meie elule ja tervisele mõjuvad.

Vaata, kas sinu kogemused ühtivad spetsialistide arvamusega.

Kodutohtri juunikuu teemad
* Muuda oma salenemistaktikat

* Suvebeebi kasutusõpetus

* Köielkõnd tõe ja vale piiril

* Vett vajaka või liiast?

* Kuidas puhkusel vormi säilitada

* Putukaallergia

* Miks keskeas kehakaal tõuseb?

* Päikeseprill on silma turvamees

* Kuidas suvel kõht korras hoida

* Suvine nahahooldus
Esmaspäev

Nädala esimest päeva pelgavad väga paljud. Levinud “sinise esmaspäeva” nimetus ei tule tühjalt kohalt — me veedame esmaspäeva hommikul keskmiselt 34 minutit vingudes ja virisedes. Teistel päevadel teeme seda tavaliselt vaid 22 minutit.

Inimloomusele on omane mõelda oma tuju halvemaks või paremaks sõltuvalt sellest, mis temaga minevikus on juhtunud. Kui ühel varasemal esmaspäeval on midagi halba juhtunud, hakkab see halb kogemus varjutama kõiki esmaspäevi. Loomulikult mängib siin oma osa ka algav töönädal, kui mõtleme juba ette kogu nädala suurele töökoormusele, ja nii langeb tuju nulli.

Proovi oma mõtlemist muuta: hakka esmaspäevaga seostama pigem positiivseid kui negatiivseid asju. Nutikas oleks esmaspäeva õhtusse planeerida midagi eriti meeldivat, olgu see siis kinoõhtu või kepikõnd koos sõpradega — nii on sul nädala alguses alati midagi head oodata.
Parim päev: operatsiooniks.

Teadusajakirjas British Medical Journal avaldatud uuringu järgi on esmaspäeval tehtud operatsioonidel vähem tüsistusi ja väiksem risk operatsioonilaual surra. Mida päev edasi, seda rohkem operatsioonijärgseid tüsistusi tekib.

Halvim päev: enesekindlusele

Peaaegu pooled inimesed ei taha esmaspäeva hommikul peeglisse vaadata. Loppis hommikunäo ennetamiseks tee pühapäeva õhtul näole toitev mask ja poe aegsasti voodisse.

Tervisenipp: alusta uute harjumuste juurutamisega. Nädala algus on suurepärane aeg värskete eesmärkide püstitamiseks — alustada dieeti, hakata käima jooksmas või jalutamas jne.

Teisipäev

Kuigi inimesed kardavad just esmaspäevi ja peavad neid väga stressirohkeiks, on ühe Briti uuringu järgi stressi kõrgpunkt hoopis teisipäeval kell 11.45. Esmaspäevast edasilükatud ebameeldivad tööd kipuvad just siis kuhjuma.

Kriisi vältimiseks võiksid juba reedel nädala alguse plaanid paika panna ja nõnda oma tööd-tegemised rahulikus tempos planeerida.
Parim päev: lennupiletite ostmiseks ja restoranis söömiseks.
Lennufirmade sooduspakkumised kipuvad kõige soodsamad olema just teisipäeviti.

Teisipäev sobib hästi ka restoranis käimiseks, sest toitude valmistamisel kasutatakse siis kõige värskemaid toiduaineid, samas kui nädalavahetusel elatakse “vanast rasvast”.

Halvim päev: seksimiseks

Inglise seksuoloogid on välja uurinud, et kõige ebatõenäolisem päev voodimölluks on teisipäev. Rutiine tuleks aga murda — sa ei pea alati romantilise õhtuga nädalavahetuseni ootama.

Tervisenipp: pane perearstile aeg kinni

Selleks ajaks on nädalavahetuse hädaolukorrad likvideeritud ja perearstikeskustes elu rahulikumaks muutunud.

Mida teha ja mitte teha kolmapäeval, neljapäeval, reedel, laupäeval ja pühapäeval, loe edasi Kodutohtri juunikuu numbrist.